Sinan Vardar

Sinan Vardar

05 Haziran 2014 | Perşembe

Keşke başkan olsa

Son haftalardaki köşe yazılarımda futbolda son zamanlarda yaşadığımız sıkıntılara çözüm olarak sizlere diğer ülkelerden örnekler verdim. Bazen çözümleri yakınlarda aramak gerekir.
Türkiye'de örnek alınması gereken bir futbol kulübü; Gençlerbirliği...
İşte size örnek; yıl 1923 Ankara Sultanisi'nden (bugünkü Atatürk Lisesi) bir grup öğrenci, beden eğitimi öğretmenlerinin yaptığı takımı beğenmeyip bir futbol kulübü kurmaya kalkıştılar. Sonra öğretmenleriyle barıştılar ve hep birlikte Gençlerbirliği'ni oluşturdular.
Kuruluşunda yanlışlara karşı ayaklanma, bir şeyler doğru gitmediğinde doğruyu bulmak için mücadele; İşte size Gençlerbirliği...
Ankara'nın güzide kulübü; milli takımlarımıza yüzlerce futbolcu verdi. Ersun Yanal, Tınaz Tırpan, Metin Türel ve Türk futbolunun profesörü rahmetli Gündüz Tekin Onay, Gençlerbirliği Kulübü'nde yıldızı parlayan teknik adamdan bazılarıdır. Bugün neden Gençlerbirliği kulübünden bahsettiğime gelirsek.. Futbol yöneticisinin kimliği ile ilgili tabii ki hemen aklımıza İlhan Cavcav başkanımız geliyor.

Amatöre gidiyordu

Başkanlık profili için örnek alınacak kişidir. İlhan Cavcav; eski futbolcu, işadamı, ekonomist, iletişimci, organizatör, analizci, iyi bir dinleyici ve karar verme yeteneğine sahip bir profile sahip bir kişiliğe sahiptir. İlhan Başkan; futbolda ilk başkanlık tecrübesini 1975 yılında doğduğu mahalle olan Hacettepe'de yaşadı. O yıllarda ismi Ankaragücü için yönetici olarak anılsa da, 1977 yılında İlhan Cavcav kendi görüşlerine uygun ve ileriye yönelik projeleri uygulayabileceğine inandığı Gençlerbirliği Kulübü'ne adım attı. Ancak o dönemki yönetici arkadaşları arasında oluşan düşünce farklılıkları sebebi ile kulüpteki görevinden ayrılmıştı.
1981 yılında Gençlerbirliği kulübüne tekrar başkan olan İlhan Başkan, kulübü devraldığında kırmızı-siyahlı kulüp amatörlüğün kapısındaydı.
Sayın Başkan, akıllı bir yöneticilik zekası ile İlhan Cavcav takımı ikinci ligde kalmasını sağladı. Gençlerbirliği takımını bu ligde bir yıl oynattıktan sonra birinci lige çıkarma başarısını gösterir. Gençlerbirliği, bir dönem 2. Lig'de mücadele etse bile 1988 yılından bu yana, sürekliliği açısından Türkiye'nin en başarılı 5. takımı olma özelliğine sahip olmuştur.

Hepsinde imzası var

Bu sürede 2 kez Türkiye Kupası'nı kazanma başarısı gösteren Gençlerbirliği, Cavcav yönetiminde adeta çağ atladı.
Ankara Beştepe Tesisleri kulübün ekonomik başarısıdır.
Diğer kulüplerimiz neden bu kulübümüzü araştırmıyorlar, neden Başkan İlhan Cavcav'ın bilgisine başvurmuyorlar gerçekten anlamıyorum!
Keşke yıllar önce Federasyon Başkanımız Sayın Cavcav olsa idi. Bugün birçok kulübümüz borç batağında olmazdı. Bir de, ASAŞ-Hacettepe kulüplerinin başarılarını da hatırlatmak isterim.
Hepsinin altında büyük Cavcav'ın imzası var.
Gençlerbirliği, İlhan Cavcav'ın başkanlığı süresince "Herhangi bir kurum veya kişiye tek kuruş borcu olmayan" bir spor kulübü haline geldi.
Türk futbolunda iyi ki varsın Sayın Başkan!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor