08 Haziran 2011 | Çarşamba

Beşiktaş işi biliyor

_Beşiktaş sessiz gidiyor" diyorduk ama arka arkaya transferler yapmaya başladı. Mustafa Pektemek, Veli Kavlak, Tanju Kayhan, Burak Kaplan, Sidnei, Mustafa Pektemek ve Mehmet Akyüz'ü transfer etti. Kiralık oyuncular Fernandes ve Ersan Gülüm'ün bonservisleri de alındı.
Yerli transferler çok önemli. Çünkü 5 yerli oynatma hakkın var. Üst düzey 6 yabancı alıyorsun, yerli oyuncular buna uygun düşmediğinde iki ayrı takım var gibi oluyor.
Şimdiye kadar bütün yıldız transferleri yabancılar üzerine yapılırdı. Yerli oyuncuları ciddiye almıyordu millet!..
Artık sahada olacak yerli 5 oyuncunun çok önemli olduğunu fark ettiler. Onun için Beşiktaş'ın bu sene yaptığı yerli transferler bana sorarsan, geçen seneki yerli transferlerden daha iyi... Beşiktaş doğru yolda...
_Beşiktaş, Ersan'ın transferinde Galatasaray'ı saf dışı bıraktı. Beşiktaş yönetiminin, Galatasaray'a göre çok daha profesyonel,
çok daha iş bilir olduğu ortaya çıktı. Galatasaray işi bitirmeliydi. Bitiremeyince Yıldırım Demirören'in eline fırsat geçti.
Stoper adamın yerli olması çok önemli. İyi bir yerli stoper olunca yabancı kontenjanını kullanmıyorsun.
Fenerbahçe'nin en büyük zaafı defansta. İki stoperin ikisi de yabancı olduğu için esas beyin olacak yerlerde yabancı oynatma şansı kısıtlanıyor.
Stoper olmak için bir futbol dehası olmana gerek yok. Maradona olmana, Pele olmana, Platini olmana gerek yok.

DİA-NİANG BİRLİKTE OYNARDI
'Bana dünyadan 50 tane yıldız say' desem, bakalım bir tane stoper sayacak mısın? İyi fizikli, atletik vücutlu bir adamı teknik direktör iyi bir stoper yapar. Bunun için yabancı kontenjanını kullanmak ancak yabancı sayısı serbest olursa, olur.
Oyun kuran bir stoper çok az bulunuyor. Öyle birini getiriyorsan; tamam... Ama ikisini birden yabancı almak yanlış... Türkiye'de bu kadar yerli stoper varken Bilica, Yobo, Lugano ile oynuyor.
Buna karşılık Dia'yı, Stoch'u oynatamıyor. Çünkü kontenjan dolu... Ve bana sorarsan şampiyonluğu kaybetseydi, bu yüzden kaybedecekti.
İyi bir yerli stoper olsaydı, mesela Ersan, Fenerbahçe'de olsaydı, her maça Dia ile çıkardı. Dia ile Niang yan yana oynasaydı, ne olurdu bilmiyorum. Arayı açar giderdi.
Geriye de bu dedikodular kalmaz, kıyamet kopmazdı.
İlk yarı fark 9 puan açılmazdı, bir defa...

_Yobo'nun bonservisi alındı. Bu sezonda Fenerbahçe iki yabancı hakkını stopere kullanacak gibi görünüyor.
Yanlış. Aykut Kocaman eğer bu takımın beyni ise bunu anlatması lazım.
Caner'i almaları fevkalade akılcı bir işti.
Volkan ile Gökhan'ın dışında Fener savunmasında yerli oyuncu yok. O zaman da kontenjanı savunmada kullanıyorsun.

ACIBADEM OLMASA BİTER
_Futbolda transfere milyon dolarlar harcamaktan geri kalmayan Beşiktaş'ta, başkan Demirören, "Sponsor bulamazsak, amatör branşlara yatırım yapmayacağız" dedi. Buna gerekçe olarak da amatör branşların ilgi görmemesini gösterdi. Amatör sporlar gerçekten gereksiz mi?
Beşiktaş Kongre Üyesi oylarını futbolla veriyor. Quaresma'ya verilen para ile bir basketbol takımı kurulabilir.
Ama basket takımı şampiyon da olsa kimsenin umurunda değil!.. Onun için doğrudur. Sponsor araması...
Bu kadar da Beşiktaşlı iş adamı var...
Ben yıllardan beri aynı şeyi söylüyorum; Tuncay Özilhan çok iyi bir Beşiktaşlı... Hala seyircisiz Efes Pilsen'i zorluyor. Beşiktaş Efes yap. Sen de para var, imkan var, her şey var. Beşiktaş'ta da Çarşı gibi muhteşem bir seyirci var. Efes Beşiktaş de çıksınlar, dağıtsınlar ortalığı...
Beşiktaş ile Galatasaray yanlış sponsor seçti.
Ülker adını marka adını Fenerbahçe'ye veren kurumun ikinci, üçüncü sınıfı olmayı kabullendiler.
Fenerbahçe'nin voleyboldaki başarısının arkasında da Acıbadem var. Olmasa olmaz... Acıbadem çekilse o voleybola verilen paraları, Aziz Yıldırım voleybola yatırır mı? Şampiyonluğu kaybetmeyi göze alabilir mi?
Tabii Yıldırım Demirören, "Sponsor bulamazsak, amatör şubeleri kapatırım" demeden önce sponsorları arayıp bulmaktan da sorumlu. Çünkü Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray spor kulübü... Beşiktaş, Türkiye'nin en eski spor kulübü... Kuruluş tarihi 1903... Beşiktaş'ın futbol takımının kurulması 1911'de... 8 sene jimnastik kulübüydü. Adı BJK, hala o 'J' orada duruyor. Jimnastik şubesi var mı Beşiktaş'ın? Bu ayıbı kimse sormuyor.
Ya senin adın da 'J' yazıyor nerede o 'J' diye!..

AYSAL MI, ALBAYRAK MI YAPIYOR!
_
Galatasaray ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Transfere en çok ihtiyaç duyan takım ancak henüz sadece Elmander ve Selçuk alındı. Öteki taraftan Fatih Terim ile hala sözleşme imzalanmadı. İşte mesele o... Fatih Terim ile sözleşme imzaladı mı?
O zaman Fatih Terim'in yetkisi ne? Transferleri Fatih mi yapıyor? Yoksa Abdurrahim Albayrak mı yapıyor? Yoksa Ünal Aysal mı yapıyor? Yoksa Terim'e "Ne dersin hoca" deyip fikrini mi soruyorlar? Yoksa "Kimi almalıyız?" diye Haldun Üstünel'e mi soruyorlar' Belli değil daha...
Galatasaray'da ne olduğunu kimse bilmiyor.

_Yeni bir başkan, yeni bir yönetim... Belki acemilik değil ama bir karmaşa var sanki...
Yani Fatih Terim'in hala sözleşme imzalamaması ve yetkilerinin açıklanmaması çok önemli bir soru işareti.
Benim aklıma şimdi kötü ihtimaller geliyor artık...
Transfer sezonu başlamış, Galatasaray darbe üstüne darbe yiyor. Kim sorumlu?
Şimdi yarın diyebilirler ki 'Efendim, Ersan'ı, Fatih Terim istemedi de ondan almadık biz...' Fatih Terim, Galatasaray'ın bir şeyi değil ki şu anda resmen...
Galatasaray'da ben bildim bileli sistem şudur; yönetim transferi yapar; hoca ister, oynatır ister oynatmaz.
Şimdi böyle bir anlaşma yapıldı mı Fatih Terim ile? 'Bu tür transferi ben yöneteceğim' diye... Nerede o anlaşma; yok. O zaman eski sistem devam ediyor. Yönetim yapıyor transferleri... Ne yapıyor yönetim?
Belli değil... Demek ki beceremiyor. Suçu kimsenin üzerine atmasın.

MANEVİ BAĞI KOPTU

_Chelsea'nin teknik direktörlüğü için ismi geçen Guus Hiddink, maç sonrası konu ile ilgili sorulara kaçamak yanıtlar verdi. Bu haberler de Milli Takım'daki futbolcuları da olumsuz etkilemiş olabilir mi?
Hiddink ile Türkiye'nin manevi bağı kopmuştur. Hiddink "Chelsea'yi istemiyorum. Ben burada kalıyorum" dese bile artık güvenini kaybetmiştir. Türk kamuoyunun güvenini kaybetti, Türk futbolcusunun yarın ona güveni kalmayacaktır. Yani Türkiye Futbol Federasyonu, daha kongreye gitmeden Guus Hiddink'in sözleşmesini feshetmeli ve yeni seçilecek federasyonu bu konuda özgür bırakması gerekiyor. Buraya ilk geldiği zaman da çok tartışılmıştı. Efendim, gelmesi yanlıştı. Yaptığı işler de yanlış. Gitmesinde hayır var.

_Hiddink'in görevde kaldığı süre içinde takıma katkısı ne kadar oldu?
Konuşulmaya dahi değmez. Fotomaç gazetesinin, Guus Hiddink için ayıracağı sayfalara yazık.

_Hem Chelsea, hem de milli takımı çalıştırabilir mi sizce?
Mahmut Özgener'in böyle bir şeye izin vereceğini katiyen tahmin etmiyorum. O ikinci takım Fenerbahçe olsaydı, federasyon başkanı da Turgay Demirel olsaydı, Aziz Yıldırım'ın emriyle başkan seçilen Turgay Demirel bu işe 'Evet' derdi. Ama Mahmut'un federasyon başkanlığında kimsenin rolü yok. Mahmut'un da kimseye borcu yok. Alnı açık...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor