19 Mart 2010 | Cuma

Yabancı sayısı

Dünyada futbolun merkezi Avrupa. En güçlü futbol kulüpleri ise İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde bulunuyor. Hem milli hem de kulüp takımlarının başarısı bakımından bu ülkeler diğerlerinden çok daha iyi sonuçlar alabiliyorlar. Ama bunların hepsinde yabancı kontenjanı serbest. Zaten AB ülkeleri arasında tam serbestlik var. Sadece Avrupa dışından gelenler için bazı kontenjanlar tanıyorlar. Bu nedenle de yabancı sayısı bazen 20'yi bile aşıyor. Ama durum milli takımların aldığı sonuçlara etkili olmuyor. Biz de bazı bağnazlar, "Milli Takım'a oyuncu yetişmez" diye, serbestliğe karşı çıkıyor ve futbolumuzun esas sahibi Kulüpler Birliği, tam serbestlik istediği halde sayının arttırılmaması için yaygara yapıyorlar. Federasyon heyeti de onlara arka çıkıyor. Oysa Süper Lig'de 18 kulüp var... Her biri Milli Takım'a verecek iki futbolcuya sahip olsa, 36 oyuncumuz var demektir.

'6+serbest' olmalıdır

Madalyonun diğer tarafına bakarsak, Türkiye'de çok sayıda yıldız oyuncu yetişmediği gerçeği var. Klas futbolcular gelip bizimkilere örnek olmasa, belki onlar da yetişmeyecek. Eğer Avrupa'daki yetenekli ve genç gurbetçiler de bu ülkeye gelmese 24 kişilik kadroyu bulmamız oldukça zor olacak. Yıldız oyuncu kıtlığı, transfer ücretlerini havalara çıkarıyor ve kulüplerimiz arasında rekabet yaratıyor. Buna rağmen yine de futbolcuların çoğu takımlarına büyüt kaktı verecek çapta değil. Türkiye, AB'ye girmiş olsa Futbol Federasyonu üye ülkelerden serbestçe alınacak yabancı oyunculara mani olabilecek miydi? Demek ki tutum yanlıştır. Özellikle Avrupa kupalarında sakatlık ve cezalar dolayısıyla eksilecek kadroların güçsüzleşmemesi için bu tertip tamamen kaldırılmalı veya en azından 6+2 değil, "6+serbest" olmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor