03 Mart 2011 | Perşembe

Kocaman rüzgarı

FENERBAHÇE taraftarı sonunda genç hocasının hakkını verdi ve Kasımpaşa karşılaşmasının son bölümünü tezahüratlar ile ona ayırdı. Kendisi çok belli etmese de bunu duymaya çok ihtiyacı vardı. Aykut hoca birçok nedenle Fenerbahçe için çok önemli. Hataları veya yanlışları yok mu? Çok var. Ama herkese sunduğu önemli bir özelliğe de sahip; samimiyeti. Fenerbahçe'den ayrılalı 15 sene oldu. Dolayısı ile yaşı 25'ten küçük olan, onun takım için neler ifade ettiğini çok bilemez. Bizim kuşak ise nasıl bir takım ve oyun lideri olduğunu, kötü günlerde işe nasıl el koyduğunu çok iyi hatırlarlar. Kağıttan kahraman değildi Aykut Kocaman sahada. İş yapardı, çenesini çalıştırmazdı. Sonuçta işler iyi gitmiyordu. Yönetime yakın gazeteciler Aykut Kocaman'ın istifa edebileceğine dair yazılar yazmaya, haberler çıkarmaya başlamışlardı. Bu dönemi iyi yönetememişti ve desteğini kaybediyordu.

Samimiyetini gördüler
Ama Fenerbahçe taraftarı bu bölümde buna izin vermedi. Sohbetler, forumlar veya yönetimin destek alacağı diğer dinamikler Aykut Kocaman'ın arkasında durdu. Çünkü felsefesine inanıyorlar, yapının değişmesi gerektiğini biliyorlar ve eski kahramanlarının samimiyetini görüyorlardı. Değişimin enerji aldığı nokta buydu. Yoksa kimse bir başka kahraman Alex'i değiştiremezdi. Aziz başkan yine sandalyeyi tesislere koyardı. Samandıra'daki sefa günleri devam ederdi. Aykut Kocaman gelecekte de hatalar yapacak. Duygusallıktan arınmayı başarana kadar bunlar sürecek. Ama bir planı ve felsefesi var. Bunlar bir takım oluşması, bir istikrar sağlanması, sistemin geri gelmesi ve devamlılık için en gerekli dinamikler. Güne veya maça göre değil, sezonlara göre yapılması gerekenler.

Yeni yapılanma olacak
Bunu taraftar anladı. Başkan desteğini sağladı ve futbolcular yeni ortamı kabul etti. İşte Kocaman'ın rüzgarı budur. Bundan sonra Türkiye'deki diğer kulüplerin de örnek alacağı, yeniden kuracağı yapılanma da bu olacak.

* * *
TRABZON'A SİHİRLİ DEĞNEK
Karabük sınavını da katar, 2. yarıdaki Beşiktaş kupa karşılaşması ile birlikte oynanan yedi maça da bakarsanız, Trabzon'un sorunlarını zaten görürsünüz.
Karabük 82'de kendi kalesine attı, Trabzon kazandı. Diğer iki galibiyette goller 85'te geldi. Yani haftalar sorunları çözeceğine; biriktirmiş. Umut golcü görüntüsünden sıyrılıp, eski saç baş yolduran haline geri dönmüş. Jaja markaj altında saklanıyor, sahne almıyor.
Defansta sakatlar var. Asist kralı Serkan Balcı, kendi koridorunu ancak koruyabiliyor, bindirme yapamıyor.
Rakip önde bastığında Colman-Selçuk ikilisi öne oynayamıyor, tempoyu kuramıyorlar.
Dörtlü ofansif bölüm, geriye koşmaktan vazgeçmiş gibi. Üç
milyon dolar dağıttı
Kısacası Trabzonspor'u 17 maçta 42 puana ulaştıran tüm özellikler, neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Bir iki oyuncu da değil, hemen hemen tüm takımda bu düşüş var. Sorun mental mi (ki bence öyle), fiziksel mi? Bu cevap alındığında, eski heybet de geri döner.
Son bir tespit; Fenerbahçe yönetimi son altı maçta üç milyon dolar civarında prim dağıttı oyuncularına.
Bunu Trabzonsporlu futbolcuların bilmemesi mümkün değil.
Sonuçta para kazanmak için oynuyorlar. Hepimiz insanız, böyle bir parayı gerideki takımın oyuncuları kazanırken, lider olanlar almıyorsa burukluk olur.
Hangi yönetimin yaptığı doğrudur, bakış açısına göre değişir.
Ama Trabzon takımına değecek sihirli değneğin üstünde rakamların ve resimlerin olması şart gibi.

* * *
HATAYI KİM YAPTI?
Taurasi skandalının ardından Fenerbahçe, kulüp olarak hesap sormanın peşine düştü. Çeşitli açıklamalar geliyor. Hacettepe'den de Basketbol Federasyonu'ndan da. Ama ortada hatayı kimin yaptığına yönelik tek belirti yok.
Hacettepe Rektörü Uğur Erdener, "İnsan hatası" dedi, WADA'nın yaptırımlarını kabul edeceklerini belirtti. Basketbol Federasyonu bir ay sonra ek transfer hakkı vererek işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Hepimizin ağabeyi Turgay Atasü "Postacıyız" dedi.
Doping haberi verirken yetkili olanlar, yanlışlığın anlaşılması, doping skandalının ortaya çıkması ile beraber 'etkisiz eleman' rolüne soyundular.
Bu böyle olmaz. Birçok kulübün ve sporcunun kaderleri ile oynadılar. Fenerbahçe, Avrupa şampiyonluğunu kaybetti belki de. Oyuncular için Google'da arama yaptığınızda, yüzlerce kez "dopingli çıktı" yazıyor.
Bu bedel ödenmeli. Doping evrakları kimin eline değdiyse, onlar bu işten sorumludur.
Kaybedilen hakları yerine koyamazlar belki ama hatalarının bedelini ödeyebilirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor