Dr. Gürkan Kubilay

Dr. Gürkan Kubilay

10 Aralık 2010 | Cuma

Alex, Niang ve Semih bir arada oynar mı?

anıyorum geçen yılın ekim ayının ortaları idi. Tıp fakültesinin kalitesi ile ünlü ve adını 'Öğrenci Şehri' olarak duyurmuş Montpellier'de, Montpellier-Marsilya maçını seyrediyordum arkadaşlarımla. Niang da takımda idi. Marsilya önde tek santrfor olarak Brandao'yu kullanıyor, arkasındaki 3'lünün solunda da Niang oynuyordu.
Marsilya o gün deplasmanda olmasına rağmen çok etkili oldu, rakip kaleye çoğu isabetli 20 kadar şut attı. Ve ligin az gol yiyen takımlarından Montpellier'e 3 gol attı. Niang hem solda hem de savunma anlamında da süper oynadı.
Hatırladığım kadarı ile Lens ve Rennes maçlarında, hatta 5-5'lik meşhur Lyon maçında da da sol tarafta oynuyordu Niang. Fenerbahçe'de 2. yarı sendromu yaşanıyor.
Takım oyundan düşüyor. Çok tehlike yaşıyor ve kaybediyor. Bunun nedeni açık. İlk yarılarda topla daha çok oynayan ve pas yapan takım bunu büyük bir silah olarak kullanıyor.
Ama 2. yarı ile beraber topla oynama şansını rakibe verince nasıl oynayacağını bilemiyor.
Çünkü takım ''Top kendinde kaldığında'' oynama becerisine sahip.
Ama topun kontrolü rakibe geçice savunma fonksiyonu düşüyor. Ne yapacağını kestiremiyor, mahkum oluyor. Yaptığım analizlerde gördüğüm net, özellikle deplasmanda Fener'in 45-65 dakika arası topla oynama yüzdesi % 30 düşüyor. Pas sayısı en az % 25 azalıyor.

Fener'e zincirleme reaksiyon çözümü
İşte bu anları yaşamayı önceden kesmenin yolu Niang'ın da zaman zaman solda oynayacağı bir zincirleme reaksiyon. Peki bu iş nasıl olacak?
Madde madde gidelim. 1- Önde tek santrfor Semih oynar. Arkasındaki 3'lü sağda Topuz, ortada Alex ve solda Niang olur.
İki ön libero Emre ve ''Selçuk -Cristian-Gökay" üçlüsünden birisidir. Bu takım, hele de ilk yarılarda topu önde tutar, topla daha çok oynar, çok pas yapar ve kolay top kaybı yapmaz. 2-Oyundan düştükleri 2. yarılarda bu takımın fizik gücünün artmasına ihtiyacı olmaktadır.
Bunu yapacak adamlar da kenardadır. Gerekirse ve 60'lı dakikaları geçmeden Niang-
Stoch, Topuz-Dia
değişiklikleri takıma tekrar topla daha fazla oynama imkanı verecektir. 3- Bu zincirleme reaksiyonun en önemli etkisi sadece Semih'i kazanmak olmayacak, takımın tümünün aynı maç içinde rotasyona tabi tutulması, kimsenin kendisinin yedek olduğunu hissetmemesi, takım direncinin sürekli yüksek kalması ve rakiplerin diri Fenerli forvet oyuncuları karşısında markaj dirençlerinin düşmesinin sağlanmasıdır.

Takım pirana gibi olmalı
4- Alex-Niang-Semih ile oynamanın bir başka yolu da orta alan direncini artırmak adına, özellikle deplasman maçlarında arkalarında , ortasında Emre, sağında Selçuk (veya Cristian) solunda Gökay'ın olduğu Pirana bir orta alan 3'lüsü kurarak rakibe ilk toplarda basan, önde de Niang ve Semih ile pres yapan bir takım oluşturmaktır.
Bu tertip, ligin en çok top kazanan ve bunu da özellikle pas arası yaparak, yani zeka seviyesi üst sınırda olan futbolcuların yaptığı top çalma çeşidi ile yapacak olmalarıdır.
Bu dizilişin tek handikapı, kanatlardan top getirme konusunda olacaktır. Bunu da 2 kenar bekinin öne daha fazla çıkmaları ile aşabileceklerdir.

Aykut hoca bunları yapar mı?
5- Peki böyle bir düzeni Aykut hoca uygular mı? Hoca ile bu konuda hiçbir fikir alışverişim olmamıştır. Ama onun futbol mantalitesini bilen, gelecekte daha da iyi bir teknik adam olacağına inanan, Gökay'ın, Okan'ın oynatılacağını önceden nacizane kestiren biri olarak, böyle bir taktiği uygulayabileceğini tahmin ediyorum.
Adı üstünde sadece bir tahmin benimkisi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor