F.Bahçe'nin 12. adamı gibiydi

İki maçtaki Colman'ı mukayese edelim. Çok net söylüyorum: Fenerbahçe'nin maçı kazanmasını sağlayan adamdı

* Galatasaray, Trabzon'u deplasmanda 4-2 mağlup etti. İki takımı nasıl buldunuz? Maç sonrası Kocaman başta olmak üzere yapılan imalı yorumları gerçekçi buluyor musunuz?
Fenerbahçe maçındaki Trabzon ile Galatasaray maçındaki Trabzon'u mukayese edenler, böyle bir imada bulunmaya utanırlar. Aykut Kocaman'ın böyle bir iması varsa Aykut Kocaman ile oturalım iki Trabzon'u karşılaştıralım.
Mesela sadece Colman'ı mukayese etmek isterim. Fenerbahçe maçındaki Colman ile Galatasaray maçındaki Colman'ı bir mukayese edelim bakalım.
Fenerbahçe'nin maçı kazanmasını sağlayan adamdı Colman!.. Fenerbahçe'nin 12. adamı gibi oynadı.
Çok net konuşuyorum. Aykut Kocaman'ın cesareti varsa beraber seyredelim maçı... Somut konuşuyorum. Bir de Galatasaray maçındaki Colman'a bakalım. 3-0 ve 4-1 galipken dahi Trabzon'un Galatasaray'a kafa tutmasını sağlayan adamdır Colman...
Bunlar lafügüzaf...
Futbola gelince; iki tane Galatasaray var. Fener maçında da gördük bu farkı, Trabzon maçında da gördük. Oyunu rakip sahaya bindirdiği zaman, orada oynadığı zaman, fırtına gibi bir Galatasaray var. Ama savunması felaket bir Galatasaray var.
Trabzonspor son vuruşlarda biraz becerikli olabilseydi, 3-0 ve 4-1'e rağmen o maçı en azından berabere bitirebilirdi.
O kadar zorladı Galatasaray'ı...
Çünkü Galatasaray savunma yapmayı bilmiyor. O maçtan Galatasaray'ın alması gereken ders bu... 'Trabzon'a 4 tane attık' değil!
Fener'e de atamadınız. Aynı ölçüde pozisyona girdiler, Trabzon'a attılar, Fener'e atamadılar. Ama ikisinde de ortak olan bir yan var; iki maçta da iki gol yediler.
9 KİŞİ SANAL İPE DİZİLİYOR

Senin savunman her maç iki gol yiyorsa, kazanman Allah'a kalmış.
Zarın gelirse kazanırsın, gelmezse kazanamazsın. Süper Final oynanıyor.
3 maç kalmış geriye... O savunma sorununu çözemezse Fatih Terim, Galatasaray geri kalan 3 maçın, 3'ünü de kaybedebilir.
Ben bu kadar yanlış bir savunmayı, mahalle takımının yaptığını görmedim.
Rakip hücuma kalktığı zaman Galatasaray'ın 9 kişisi diziliyor. Lütfen televizyondan bakın, kulübede oturduğun zaman görünmüyor herhalde...
Galatasaray'ın on sekizinin üzerinde bir ip var, sanal bir ip.
Dokuz kişi o ipi tutmaya gidiyor.
Ne alan savunması yapıyor, ne adam savunması yapıyorlar.
Rakip, isterse beşinci küme takımı olsun elini kolunu sallaya sallaya Galatasaray on sekizinin üzerine kadar geliyor. Tekrar ediyorum; alan ve adam savunması yapmadığı için... Geriye koşup on sekizin üzerinde ip gibi diziliyor.
MUSLERA KABUL GÜNÜNDE

Maçın videosunu izlediğiniz zaman göreceksiniz. Böyle bir savunma yok.
Dünyanın en koyu 'katenaçyo' denen savunma taktiklerinde dahi böyle ip gibi dizilmek yok! Yani yapışık dursalar hiç olmazsa baraj olur. O da yok. Dokuz kişi bir taç çizgisinden öbür taç çizgisine aralıklı diziliyor ve onların arkasına attığın top bitti. Muslera da maşallah kabul günlerinde son zamanlarda... Geleni gideni içeri alıyor.
Daha gol kurtardığını görmedik.
Maçtan sonra okuyorum; Galatasaray'ın en büyük yanlışı attığı dört gole kapılmış olması. 'Mahvettik' falan diye... Trabzon maçının, Fener maçından farkı yok. Fener maçı kaybedildi.
Böyle ikişer gol yemeye devam ettikleri sürece her maçı kaybedebilirler.
YOBO'YU BASTIRACAK

Savunma yapmak topu rakibe kaptırdığın anda geriye on sekize doğru koşmak değil.
Savunma hücum presi ile başlar.
Fatih Terim'in takımını, Avrupa şampiyonu yapan oyun buydu. Ne işi var Elmander'in; Galatasaray'ın on sekizden top çıkarıyor. Elmander orada Giray'ı bastıracak; 'top ileriye gelmesin' diye... Elmander orada Yobo'yu bastıracak; 'top ileriye gelmesin' diye... O zaman Galatasaray savunma yapmış olur. Garip. Orta sahayı rakibe bırakıyorlar.
Beşiktaş da aynı şeyi yaptı. Oyunu kendi sahanda oynadığın zaman Fenerbahçe seni yener arkadaş! Galatasaray için bu Fenerbahçe olması da şart değil. Oyunu kendi sahanda oynadığı zaman Galatasaray'ın kazanması için yediğinden fazlasını atması gerekiyor. Atarsa Trabzon 4-2, atamazsa Fenerbahçe 1-2...
Bu aptal savunmayı değiştirmeli Fatih Terim... '9 kişi on sekize ip gibi dizilme' diye bir savunma yok.
SELÇUK, ALEX'TEN İYİ
* Galatasaray'da Selçuk İnan attığı ve attırdığı gollerle öne çıkmaya başladı. Trabzon karşısında beşinci frikik golünü attı. Galatasaray'ın bu alandaki açığını da kapattığını söyleyebilir miyiz?
Selçuk, Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye karşı en büyük eksiğini gideren adam oldu. Yıllardan beri Galatasaray'ın bir Alex'i yoktu. Duran toplarda Galatasaray'ın hiçbir avantajı yoktu.
Ne kornerde ne frikiklerde ne de sahasının şurasından burasından yapılan atışlarda...
Şimdi Selçuk gerek golcü gerek asistçi olarak duran toplarda Alex düzeyinde oynamaya başladı. Alex maçta duran toplar dışında var mı, yok mu belli değil.
Selçuk doksan dakika koşan bir adam. Maça katkısını da işin içine koyarsak bence Selçuk, Alex'ten iyi...
* İki takım arasındaki iki puan farkı korundu. Beşiktaş, Fenerbahçe'yi, Galatasaray ise Trabzonspor'u ağırlayacak. Bu hafta için ön görünüz nedir?
Bütün takımlar kötü oynuyor. Ligin başladığı günden beri hiç değiştirmiyorum lafımı...
NE YAPACAKLARI BELLİ DEĞİL

Her takım her takımı yenebilir.
Farklı da yenebilir. Ama hangi takımın, ne zaman doğru oynayacağı, hangi takımın ne zaman yanlış oynayacağı belli değil.
Mesela; son haftaların en dökülen adamıydı Eboue... Maçın yıldızıydı. Ama tabii Eboue o hücuma dönük muhteşem oyununu oynarken sağ bek bomboş. Rakipte bunu düşünen bir hocanın olması lazım. 'Bu Eboue'nin çıkmasını cezalandıracaksınız' diyeceksin ki Eboue bu kadar rahat çıkamayacak ya da çıktığı anda cezasını vereceksin. Hayır!
Eboue çıkınca onlar oraya iki bek koyuyorlar; 'Aman Eboue geliyor. Rahat rahat gelsin' diye...
HEYKELİ DİKİLMELİ
* Fenerbahçe tribünlerinde Şengül için, "Sen bizim kaptanımız değilsin. Yüzyıllık çınarın sadece bir yaprağısın" şeklinde pankart açıldı. Yorumları nedeniyle hedef olmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz; Şengül'ün Fenerbahçe'deki yeri nedir?
Ziya Şengül, Fenerbahçe'nin heykelini dikeceği kaptanlarından bir tanesi... Ziya Şengül, Fenerbahçe'nin heykelini dikmesi gereken kaptanlarından bir tanesi... Ama Türkiye'de taraftarlık buraya geldi.
Fenerbahçe'nin kaptanı ise Fenerbahçe'yi eleştirmeyeceksin. Fenerbahçe'yi göklere çıkaracaksın. Fenerbahçe yalakalığı yapacaksın. Ziya Şengül'ün yerinde olsam katiyen üzülmem. Ziya Şengül'ün Fenerbahçe'nin çok değerli bir kaptanı olduğunu, Fenerbahçe tarihi yazıyor. Bunlar kim!.. Bunlar kim!..
FAZLA BÜYÜTMEMEK LAZIM

* Beşiktaş Milangaz, Fransa'nın Elan Chalon takımını yenerek basketbolda Avrupa'nın üç numaralı organizasyonu FIBA EuroChallenge Kupası'nı kazandı.
Fazla bir şey olduğunu zannetmeden sevinmek lazım. Türkiye Ligi'nin kaçıncısı Beşiktaş; dördüncüsü... Avrupa'dakilere de bak işte... Kimlerle oynadığına...
CÜNEYT'E SORACAĞIM
* FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır, Chelsea-Barcelona maçını yönetti. Tartışmalı kararları vardı ve genelde başarılı bulundu. Siz Çakır'ı nasıl buldunuz?
Değerlendirmeleri şöyle yapacağız;
1- Aynı pozisyonlar ev sahibine değil de konuk takıma olsaydı aynı kartları gösterir miydi? 'Evet' diyorsanız; Cüneyt Çakır iyi hakem...
2- Oradaki yönetimini aynen Türkiye'de de gösteriyor mu? 'Evet' derseniz; gene iyi hakem...
Ben Cüneyt Çakır'ın Türkiye'de nasıl maç yönettiğini çok iyi biliyorum.
* Terry'e gösterdiği kırmızı kart ağır gibiydi ama Chelsea turu geçince İngiliz medyası fazla üstüne gitmedi gibi...
Türkiye'de böyle neler oluyor hatırlatacağım Cüneyt Çakır'a. Özellikle Saracoğlu'nda maç yönettiği zaman; 'Terry'i hatırla Cüneyt Çakır' diyeceğim. Sen de burada soracaksın, ben de söyleyeceğim.
BARCELONA İNİŞE GEÇTİ
* Şampiyonlar Ligi'ne de veda edince Barcelona Teknik Direktörü Josep Guardiola ayrılma kararı aldı.
Guardiona Barcelona ile büyük başarılara imza attı ama bırakması kimseyi etkilemiş görünmüyor
.
Bana doyma gibi geldi. Barcelona ona tat vermiyor. Orada olabileceği her şeyi olmuş.
Yeni bir challenge, meydan okuma, arıyor gibi geldi bana... Ya da tabii kötümser düşünürsen Barcelona'yı en iyi bilen adam olarak "Bu takım çok zirvedeydi artık inişe geçti. Şimdi iniş döneminde... Bu sene kaybettik.
Seneye de kaybedebilirim. Arka arkaya kaybeden durumuna düşmek istemiyorum" demiş de olabilir.
GAZİANTEP BAŞKANI NİYE TUTUKLU?
* Beşiktaş borçlarını yanlış bildirdiği gerekçesiyle, UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edildi.
Sahtecilikle suçlanan kim?
* İmzayı kimin attığını bilmiyoruz.
O zaman kim Beşiktaş Başkanı?
* Yıldırım Demiören.
Şimdi ne; Türkiye Federasyon Başkanı... Başka sözüm yok. Sonra hâlâ UEFA'nın, bize olumlu bakacağını düşünüyoruz! Beni aldatan adamı Federasyon Başkanı yaptınız, bana geliyorsunuz, 'Bize tolerans, hoşgörü göster' diyorsunuz; diyecek UEFA!.. 'Ne yüzle geliyorsunuz!' diyecek ne yanıt vereceğiz!
Gaziantepspor Başkanı niye tutuklu? 'Beşiktaş'tan gelen transfer paraları Gaziantepspor'un kasasına değil; doğrudan doğruya Gaziantep Başkanı'nın kasasına geçmiş!' Peki Gaziantepspor Başkanı, Yıldırım Demirören'in şirketinin, Gaziantep'teki başbayisi mi acaba!.. Acaba o transfer paraları, iki başkan arasındaki alacak verecekten mahsup mu edilmiş!.. Ben bilmiyorum!..
SAVCI ÇAĞIRABİLİR

Yıldırım Demirören'in Beşiktaş'tan 103 milyon lira alacağı var. Senet imzalattı. Bu alacak nasıl olmuş mesela? Gaziantep'e ödenen paralar da bu alacağın içinde mi?
Gaziantep'e ödendiği görünen ama aslında Gaziantep'e değil de Gaziantep Başkanı'na, yani Yıldırım Demirören'in bayisine ödenen paralar Beşiktaş'a borç olarak mı kaydedilmiş acaba!.. Bilemiyorum... Bunların hepsi yazılı, imzalı belgeler... Ya vardır ya yoktur. Yarın Gaziantep Savcılığı, Demirören'i tanık sıfatıyla ifade vermeye çağırırsa ne olacak? FIFA, UEFA bu duruma nasıl bakacak? Ellerinde sahte evraklar var!
Röportaj: Bülent CAN

DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.