04 Ocak 2011 | Salı

Böyle rekabet olmaz!

Varsayalım ki Santos, Dia, Stoch, Niang, Lugano, Bilica, Güiza, Baroni ve Alex'ten oluşan yabancıların tamamı zihinsel ve fiziksel açıdan oynayacak düzeydeler Fenerbahçe'de.
Ne yapacak Aykut Kocaman? En az 2 tanesini yedek kulübesinde, birini de tribünde oturtacak.
Aksi takdirde "Kontenjan" denilen garabet"Dur bakalım" diyecek.
Peki, iş mi şimdi bu? Her şeyden önce çalışma özgürlüğüyle çelişiyor kararın böylesi. Zira kimi kıtalar ötesinden ekmek parası için gelmiş bu futbolcuları (her açıdan oynamaya hazır olsalar bile) oynatmıyorsunuz.
Sonra sınırsız yabancı oynatma hakkına sahip Avrupa'nın devleriyle yarışmasını, onlar kadar başarılı olmasını istediğiniz kulüpleri kendi ekinizle dizginliyorsunuz. Bunun da ötesinde 'yerli' ve 'yabancı' ayrımı yaparak rekabetin temel koşullarını ortadan kaldırıyor, yetenek ve kalitenin belirleyici olmasını engelliyorsunuz.
Tabii, o zaman da zaten mantalite sorunu bulunan, profesyonelliği içselleştirememiş 'bizim çocuk'ların başını döndürüyorsunuz.

Performansları yükselirdi
Bu da daha 20'li yaşlarda"Vay be, ben neymişim" hastalığına meyilli olan ve erken yaşta büyük para ile şöhret kazanmış gençlerimizin gelişmesini engellemeye yetiyor zaten.
Hayır, 'Serbest Piyasa Ekonomisi'nin kerametine inanmıyor aslında bu satırların yazarı.
Ama konu o değil. Madem ortada bir yasa veya kural var (beğenmeseniz bile) ona uymakla yükümlüdür medeni toplumlar. Yararına inanmayanın o kural veya yasanın kaldırılması için mücadele hakkını saklı tutarak elbette.
Sorarım size, yabancı sınırlaması olmasa, Sercan Yıldırım, Volkan Şen veya Batuhan gibi yetenekler dünyanın çeşitli ülkelerinden gelip liglerimizde serbestçe oynayan akranlarıyla rekabet etmek zorunda kalsalar, bonservis bedelleri daha düşük ama performansları daha yüksek düzeyde olmaz mıydı?
Ya da 3 milyon Türk'ün yaşadığı Avrupa'da o kadar çocuğumuz o üst düzey liglerde oynuyorken, 70 milyonluk Türkiye'de o liglere transfer olabilecek çocuğumuz neden çıkmıyor?
Oturup düşünmenin zamanı gelmedi mi artık?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor