Dr. Gürkan Kubilay

Dr. Gürkan Kubilay

25 Şubat 2011 | Cuma

Federasyon Taurasi'yi geri zekalı mı zannetti?

Sustum, yazmadım. "Ya sabır" dedim ama sonunda dayanamadım. Taurasi'nin ''doping'' olayı beni sadece bir spor adamı olarak değil, bir İç Hastalıkları Uzmanı olduğum için ''Tıp adamı'' olarak da çok ilgilendirdiği için dayanamadım.
Beyler! Bu sporcunun ne kadar önemli bir kişilik olduğunu, ne kadar büyük bir sporcu olduğunu biliyorsunuz değil mi?
F.Bahçe kulübünün ''doping'' konusunda ne kadar hassas olduğunu, ''doping yaparsan sözleşmen feshedilir" maddesini her sporcunun anlaşmasına yazdığını da biliyorsunuz değil mi?
Hadi bunları bilmiyorsanız, bu işin ölçümünü yapan ''profesyoneller'', kullandığını iddia ettiğiniz MODAFİNİL'i hiç mi tanımıyordunuz?
Fransız bir firmanın ürettiği bu Modafinil'in tek etkisi ''uzun süre uyanık kalmayı sağlamak''. Doping maddesi olarak aslında ''en salakça'' maddelerden biri.
Amerikan ilaç gıda idaresi bunun reçetesiz satışını yasaklamış durumda.
Üstelik en fazla 12 hafta kullanabilirsiniz. Yani 3 aydan sonra asla alamazsınız. Yani "Ne olacak ondan sonra?'' gibi bir durum söz konusu...
Üstelik bu maddeyi aldığınız anda, tam 101 tane ilacı alamaz hale geliyorsunuz. Çünkü başka ilaçlarla ciddi etkileşmeleri var.
Üstelik bu ilacı aldınız mı, araba kullanmak da çok ciddi bir risk taşıyor. (Taurasi antrenmanlara Troleybüs ile gitmekte ve bu nedenle akbil kullanmakta mıdır ? Bunu sorguladılar mı acaba?) Bu ilacı alan zaten çok az ''Geri zekalı'' üst düzey sporcu var. Biri ABD'li atlet Kelli White, diğeri de ABD'li bisikletçi David Clinger. İkisinin de spor hayatı bitti.
Ama topu topu iki kişi... Çünkü bu maddenin alınmasının hiçbir anlamı ve yararı yok. Zaten dopingten sorumlu WADA'nın da benim gözümde hafif düşen bir prestiji var. Neden mi? Marion Jones'u bilirsiniz, ünlü ABD'li kısa mesafe atleti. Kadın A numunesi pozitif çıkınca, daha sonra doping yaptığını kabul etmişti ama sonradan bakılan B numunesi ''negatif'' çıkmıştı! Yani kadın ''ben aldım'' diyor, test ''hayır almadın'' diyor. Haydaaaa!
Bu nedenle dünyada sporcuların deli gibi performans arttırıcı maddeler kullandığı bu dönemde, neden bazı ilaçların doping sayılıp , bazılarının sayılmadığını da hiç anlamadım.
İşin içinde ne üçkağıtlar var çözemiyorum da...
Neyse, dönelim Taurasi'ye...
Bu üst düzey sporcu, "Almadım" diye yırtınırken yukarıdaki özelliklerini saydığım bu maddenin ölçümünün değerlendirilmesinde çok daha dikkatli, daha hassas olunması gerekmiyor muydu? Dünyada A numunesi pozitif çıkan oyuncu ve kulübüne bildirilir bu durum.
Hangi akılla dışarı sızdırıldı bu durum?
Burada iyi niyet aranabilir miydi?
Tüm bunları düşündüğümde; gerek Hacettepe'de buna imza atanların, gerekse etik davranmayan Turgay Atasü'nün yerinde kaldığını gördüğümde aklıma tek bir şey geliyor...
Japonya, Kobe Su İşleri Müdürü...
Hani deprem sonrasında kente yeterince su veremediği için intihar etmişti ya... Hey gidi yöneticilerim hey...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor