ŞIRDAN NEDİR? Nasıl yapılır? Hayvanın neresinden yapılır? Nasıl temizlenmelidir?
Şırdan, Adana'nın en sevilen yöresel lezzetlerinden biridir. Peki, sakatat sevenlerin gözdesi olan şırdanı evde yapmak isteyenler nerelere dikkat etmelidir? Şırdan nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? İşte detaylar...
- Haberler Haberleri
- 01 Nisan 2022, 09:32:27
Şırdan dolması, son dönemlerde popülerliği oldukça artan yöresel tatlarımızdan biridir. Hayvanın midesinin bir bölümünden yapılan bu lezzetli yemeği yapmak için en önemli adımlardan biri iyi temizlenmesidir. Peki, şırdan nasıl temizlenir? Nasıl pişirilir? Hangi malzemeler kullanılır?
ŞIRDAN NEDİR?
Şırdan, koyun, kuzu ve inek gibi geviş getiren hayvanların midelerindeki dört gözden sonuncusuna verilen isimdir. İşkembe, börkenek, kırkbayır, şırdan olarak giden sıralamada midenin bağırsaklara en yakın olan kısımdır.
NASIL TEMİZLENMELİ?
Şırdan dolması yapılmadan önce kuzunun şırdanı iyice temizlenmelidir. Her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanmalıdır. Tuz ile ovalanarak temizlenir. Hortum şeklinde olan bu kısımlar tersine çevrilerek yıkanır. İyice temizlendikten sonra birkaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir, sonra yeniden yıkanır.
ŞIRDAN DOLMASININ MALZEMELERİ NELERDİR?
5 kuzu şırdanı
1 çorba kasesi pirinç
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
Ufak bir kase ince kıyılmış iç yağ
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 tutam maydanoz
1 tutam nane
1 çorba kaşığı salça
Bol miktarda karabiber, pul biber, kimyon ve tuz
ŞIRDAN DOLMASI NASIL YAPILIR?
1. Şırdanları bol tuz ile ovup bol su ile yıkayın. Limonlu ve tuzlu suda bir kaç saat bekletip temizleme işlemini tekrar yapın.
2. İç malzemeyi hazırlamak için domateslerin kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Soğanı ve maydanoz ile naneyi de kıyın.
3. Pirinci bol suda yıkayıp iç yağı ekleyin. Salça, baharatlar ve sıvı yağı ekleyip iyie karıştırın.
4. İç malzemeleri iyice temizlediğiniz şırdanların içine doldurup ağızlarını dikin.
5. Geniş bir tencereye şırdanları dizip üzerini geçecek kadar su koyun. Pişerken çatalla kontrol edin. Pirinçler piştiğinde ateşten alabilirsiniz.
Bol pul biber ve kimyonla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
DİĞER HABERLER
-
TOKİ, 33 ilde 306 arsa satışı, 8-9 Mayıs tarihlerinde yapılacak açık artırma ile yapılacak. Yüzde 25 peşinatla alınacak arsalara 48 ay vade uygulanırken İstanbul, Ankara ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 33 kentte, 306 muhtelif arsanın açık artırma satışları canlı olarak yayınlanacak. Açık artırma satışını takip etmek isteyenler için TOKİ 33 ilde KDV'siz arsa satışı canlı izleme linkini haberimizde bulabilirsiniz. -
İçişleri Bakanlığı bünyesinde istihdam edilecek 1.608 personel alımı için başvurular, 22-26 Nisan tarihleri arasında e-Devlet üzerinden gerçekleştirildi. KPSS şartının da bulunduğu başvuruların ardından adaylar, arama motorlarında 'İçişleri Bakanlığı personel alım sonuçları 2024, İçişleri Bakanlığı 1608 personel alımı sonuçları ne zaman açıklanacak?' sorularının cevabını araştırıyor. Detaylar haberimizde... -
Bosna'ya ait geleneksel bir börek türü olan ve içinde çeşitli malzemelerin bulunduğu Boşnak böreği, Türk sofralarında da sevilen lezzetler arasında yer alıyor. Kat kat yufkasının arasındaki iç harcı ve şekliyle hem göze em mideye hitap eden Boşnak böreğinin tarifi merak ediliyor. Peki Boşnak böreği nasıl yapılır? İşte malzemeleri, yapılışı ve püf noktalarıyla Boşnak böreği tarifi...