Samet Aybaba'dan açıklamalar

NTV Spor'da yayınlanan %100 Futbol programına konuk olan Samet Aybaba Güntekin Onay ve Rıdvan Dilmen'in sorularını yanıtladı.

%100 Futbol programının konuğu olan Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba, Güntekin Onay ve Rıdvan Dilmen'in sorularını yanıtladı. Beşiktaş'ın maddi durumundan Quaresma'nın belirsizliğine, Batuhan'ın formundan taraftar desteğine kadar bütün bilinmeyenlere yanıt veren Samet Aybaba'nın açıklamalarından bazı satır başları şöyle:
"ÜCRETLERDE DENGELEME ÇABASINDAYIZ"
Oyuncularımızın uzun süredir alacakları vardı. Yöneticilerimiz de bununla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Zaten 'Dışardan oyuncu almayalım ama kadrodaki oyuncuların ödemelerini yapalım' şeklinde bir anlayışımız var. Bazı düzenlemeler yapıldı ücretlerde. Çok düşük ücret alan oyuncularımız var. 2000 lira maaş alan oyuncular var, onların ücretlerinde ayarlamalar yapıyoruz. Uçuk ücretler alanlar var, çok az alanlar var. Bu dengelemeyi kurma çabasındayız."
"OYUNCU İYİYSE İYİ, KÖTÜYSE KÖTÜ DERİM"
"Oyuncu değişikliğinin takıma katkısı yoksa, sonrasında kendimizi biz de eleştiriyoruz. Bunu söylediğimizde suçlu oluyoruz. Oyuncu iyi oynarken tebrik ettiğimizi, kötü oynadığında da kötü oynadığını söyleyemeyeceksek; bizim işimiz ne? Teknik direktör adil ve adaletli olduğunu gösterirse; kimse söylediklerinden farklı şey çıkarmaz. Biz maçın yorumunu yapıyoruz."
"HİÇBİR BEKLENTİM OLMADAN HİZMET EDİYORUM"
"Hiçbir beklentisi olmadan Beşiktaş için hizmet vermesi gereken insanların başında ben geliyorum. Sahada iddialıyız. Mesela Gaziantepspor maçıyla ilgili oyuncular o yenilginin şokunu hâlâ yaşıyorlar. Bu çok hoşuma gidiyor. 'Yenilgiyi asla hazmetmeyin' diyorum onlara."
"SADECE FUTBOL OYNAMAYI DÜŞÜNEN BİR TAKIMIZ"
"Bizim lig sadece futbol oynamanın düşünüldüğü bir lig değil. Topu dışarı atanlar, kendini yere bırakıp zaman geçirenler var, taşkınlık öçıkaran taraftarlar var. Ama bizim takım böyle değil, sadece futbola konsantre oluyor oyuncularımız. Ama ben diyorum 'Futbolun bir de profesyonel yanı var' diye.

"GAZİANTEP MAÇINDAN SONRA AKLIMDAN ÇOK ŞEY GEÇTİ"
"Acaba Escude'yi sol beke mi koysaydım diye Gaziantepspor maçından sonra çok düşündüm. Bir çok farklı değişiklik yapmak kafamdan geçti. Holosko'yu çıkarıp Escude'yi ortaya koysaydım keşke gibi düşünceler kafamdan geçti. Ama teknik direktör doğruları her yerde paylaşamıyorsa, hele ki oyuncusuyla paylaşamıyorsa sıkıntı var demektir. 7. dakikada oyuncu değiştirdiğim zamanlar da oldu. Oyuncuya sarılır, kenarı gönderir, sonraki hafta tekrar oynatırsınız."
"ALTERNATİF OYUNCUMUZ YOK"
"En büyük sıkıntımız alternatif oyuncu. Takımda Holosko ilerde pres yapıyor, Uğur Boral pres yapıyor. Ama kadrodaki oyuncuların performansında düşüş yaşandığı zaman ki ilerde yaşanacaktır, değişim yapamadığımız zaman oyunun temposunu belirleyemiyoruz. Hal böyleyken de rakip tüm hatlarıyla saldırmaya başlıyor. Öyle olunca geriye doğru oynamaya başlıyoruz. Topu taşıyacak tipte oyuncu bizde eksik olunca bu durum ortaya çıkıyor. Onu başaracak oyuncumuz yok."
"ARTIK TAKIM OYUNU OYNUYORUZ"
"İki yıl öncesine kadar bireysel oyuncuların eline bakan bir takımdı Beşiktaş. Birisi çıkacak, tek başına birşeyler yapacak, maçı alacak. Ama artık takım oyunu oynamaya başladık. Artık 45 dakika boyunca, 60 dakika boyunca rakibi zorluyoruz. Ama geriye doğru oynamaya başladığımızda sıkıntı yaşıyoruz.
"SAVUNMADA İSTİKRAR SORUNUMUZ VAR"
"Savunmada sıkıntımız var. Savunma oyuncularında istikrar yok. İyi oynadığımız, önde olduğumuz bir maçta bir savunma oyuncusu hata yapıyor, takımın bütün dengesi bozuluyor. Artık daha zor gol yemeliyiz. Bu kadar kolay gol yenmez."
"ERNST ÜCRETİNDE İNDİRİM YAPMADIĞI İÇİN GÖNDERİLDİ"
"Ben gelmeden önce Rüştü ayrılmıştı. Başkanımızla zaten görüşmüş kendisiyle. Ben geldiğimde ayrılmamış olsaydı kalmasını ister miydim? Bu tesarruf meselesi. Mesela Ernst vardı kadromuzda. Bu maliyetle böyle bir oyuncuyu taşıyamayız diye düşündük. Ücretinde indirim yapılması için kendisine bir teklif gitmişti ama kabul etmedi. Aynı teklif Holosko'ya da gitti, kendisi kabul etti. Bu ücret dengesini sağlamamız gerekiyor. Mesela Necip az ücret alırken 'Şu adam 5 trilyon alıyor' diye düşünürse performansında düşüş yaşanır."
"MAALESEF ALTYAPIYA YATIRIM YAPMIYORUZ"
"Bizim altyapıya yatırım yapma eksikliğimiz var. Şu an altyapı için ayrılan saha suni çim. Onlara güzel bir tesis yapma, güzel bir saha hazırlama projemiz var. Bunu da kısa zamanda hayata geçirmeyi düşünüyoruz."
"ÇİFT FORVET PLANLARIM VARDI AMA..."
"Almeida'nın isteksiz oynaması, Mustafa Pektemek'in de sakatlanması planlarımızı bozdu. Çift forvet oynatmayı düşünüyordum ama bu sakatlık işleri değiştirdi. Bizim yapmak istediğimiz rakibe pres yaparak topu hemen geri kazanmak. Fakat bu noktada tek sıkıntımız bunu 90 dakikaya yayarak gerçekleştirmek. Eldeki kadro bunu mümkün kılmıyor. Daha zengin bir kadro oluşturabilseydik bunu gerçekleştirebilirdik. Ama devre arasında bununla ilgili bir iki hamle yapabiliriz."

"QUARESMA'NIN İLETİŞİM KURMA NİYETİ YOK"
"Quaresma her ay 375 bin euro ücret alıyor. Bunu ödemek zorundasınız. Ben kendisiyle hiç konuşmadım ama yöneticiler hem kendisiyle hem de menajeriyle görüşüyor. İstediğiniz kadar dünya yıldızı olun, başınızda bir teknik adam var.Onunla bir iletişim kurmanız gerekir ama öyle bir yaklaşımı yok bu arkadaşın. Mart ayında yönetim göreve geldiğinde Portekiz'e gidip 'Bu oyuncuyu bu ücretle takımda tutamayız' dediler. Biz üç kritere bakıyoruz. Bir, saha içi katkısı. İki, tavırları. Üç, maliyeti. Bu konularda Quaresma'nın hiçbir diyaloğu yok. Böyle olunca ben herhangi bir yaklaşımda bulunsam diğer oyunculardan tepki alırım. Ben Alex'in ne kadar para aldığını bilmiyorum. Hagi'nin ücretini de bilmiyordum. İyi iş yapan oyuncunun fiyatını kimse sorgulamaz değil mi?"
"QUARESMA KENDİSİN TAKIMIN ÜSTÜNDE GÖRÜYOR"
"Eğer bir kulüp yıldız bir oyuncuya 'Ücretinde indirim yap' veya 'Tavırlarında değişiklik yap' derse o oyuncu başka bir takıma gider. Quaresma 'Bonservisimi verin gideyim' demiyor. 'Paramı alıyorum oynamasam da olur' diye düşünüyor. Bir futbolcunun bir sıkıntısı varsa gelip çözeceği kişi benim. Bunu da yapmıyor. Kendisini takımın üstünde görüyor. İki ay ülkesine gitti, doğru düzgün bir doktor raporu bile göndermedi geçen yıl."
"İNDİRİM YAPMAYA YANAŞMADI"
"Quaresma'nın menajeriyle görüşmeler yapıldı. 'Bir kuruş indirim yapmayız' yanıtı alındı. Kendisinin oynama gibi bir isteği de yok. Ama yarın bir gün gelip oturup konuşmak, iletişim kurmak isterse, bunu değerlendiririz."
"ARTIK BAMBAŞKA BİR BEŞİKTAŞ VAR"
"Kulübü 200 trilyon daha borca da sokabilirdik. Ama biz başka planlar yaptık. Maliyeti düşürüp iyi oyuncular nasıl bulabiliriz diye düşündük. Ama biz bu risklerin hepsini göze alıyoruz. Kısa vadede hemen olmayabilir ama uzun vadede amacımıza ulaşacağımıza inanıyorum. Oyuncuların tavırlarında inanılmaz gelişmeler var. Mesela Fernandes. Geçen sene kendiyla kavga eden bir oyuncu görüntüsü vardı. Saha içinde genç oyunculara el kol hareketiyle 'Şöyle yap, böyle yap' gibi direktifler veriyor. Almeida gelip 'Kadir iyi oyuncu olacak' diyor. Demek ki bir gelişme var. Eskiden idmana 3 dakika kala gelen oyuncular vardı. Bu, Beşiktaş'ın hangi prensiplerine uyuyordu? Buna kim izin veriyordu? Ama artık bambaşka bir Beşiktaş var. Şimdi oyuncular takımı sahipleniyor, takım arkadaşlarına sahip çıkıyor. Demek ki bu süreç başlamış."
"ESCUDE VE SIVOK, EGEMEN MALİYETİNE OYNUYOR"
"Planlarımızda Egemen'in ayrılması yoktu. Egemen kendisi ayrılmak istedi. Bunu hep söyledim, Beşiktaş giden oyuncunun arkasından ağlamaz. Zaten 'Ben oynamam' diyen oyuncuyu kulübün önünden geçirmeyeceksiniz. Escude transferini de ben kendim teklif ettim. Sivok problemi de çözülmemişti o zaman. Escude geldikten sonra o sorun da çözüldü. Escude ve Sivok, Egemen fiyatına oynuyor demişti bir yönetici, katılıyorum. Ama konu sadece maliyet değil. Öte yandan, İbrahim toraman inanılmaz iyi bir sezon öncesi kampı geçirdi. Ondan da çok memnunum. Çalışkan ve takımın en formda oyuncularından."

"BATUHAN'DAN MEMNUN DEĞİLİM"
"Almeida'nın birkaç kez bize gelip 'Gitmek istiyorum' dediği dönemde Mustafa Pektemek'in de sakatlığıyla bir anda santrforsuz kaldık. Batuhan da o sırada kadro dışı kalmıştı. Öyle bir denk geldi, biz de harekete geçtik. Daha 21 yaşında. Ya kendisini bırakıp aşağıya doğru gidecek ya da geliştirip yükselecek. Şu ana kadar olumlu bir gelişmesi olmadı. Daha çok çalışması lazım. Kendisini daha çok geliştirmesi lazım. Batuhan hiçbir oyuncunun yapamayacağı vuruşlar yapıyor. Şuanki fizik durumu yeterli değil ama kendisini de zorlamıyor. Ben ona söylüyorum. Batuhan'la ilgilensin diye altyapıdan özel bir antrenör gtirdik. Her türlü fedakarlığı yapıyoruz onun için. Batuhan'dan memnun değilim, bunu da yüzüne söylüyorum. Ama bu çabalarımıza çabuk karşılık vermesi lazım. Eğer bu virajı alamazsa zaten aşağısı uçurum. bu verilen şansı değerlendirmesi gerek."
"SONUNA KADAR ZORLAYACAĞIZ"
Sezonun bitimine haftalar kala şampiyon ilan edilip olamayan takımlar gördük. İlk 7-8 haftayı galibiyetle kapatıp başarısız olan takımlar vardı. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin şampiyon adayı olarak görülmeleri normal ama Beşiktaş da son haftaya kadar mücadeleyi bırakmayacak."
"OYUNCULARIMLA TARTIŞMAM"
"Yenildiğimiz bir maçın ardından bazı oyuncularımla tartıştığım haberleri gerçek değil. Zaten moraller bozukken girip soyunma odasına laf söylemem. Zaten söylerseniz de karşılık veren çıkacaktır. Ben yenildiğimiz bir maçın ardından gidip 'Geçmiş olsun' derim. Bir sıkıntı varsa da daha sonra konuşulur."
"TARAFTAR DESTEĞİ GİTTİKÇE ARTIYOR"
"Bazı taraftarlar bilmeden tartışıyor. Birisi çıkıyor 'Bu tarihte şöyle birşey olmuştu' diyor, herkes inanıyor. Sonra gidip soruyorsunuz 'Ne olmuştu?' diye 'Valla ben bilmiyorum, bana da biri söylemişti' diyor. Ama taraftarların desteğinin giderek arttığına inanıyorum. Kulüplerde bazı sorunlar vardır, bu sorunları çözecek taraflardan biri de taraftarlardız. Ben taraftar desteğinin de gittikçe düzeleceğine ve artacağına inanıyorum."
"FERNANDES'İN SÖZLEŞMESİNİ YENİLEYECEĞİZ"
"Fernandes de ilk geldiğinde sorunlu bir oyuncuydu. Bize karşı tavırları vardı. Ama zaman geçtikçe onda da düzelme meydana geldi. geçende zaten 'Fernandes'in nihayet dişlerini gördük' dedim. Takımda mutlu olduğunu görebiliyorsunuz. Fernandes'in sözleşmesini de iki sene daha uzatmayı düşünüyoruz. Çok değişik bir yapısı var Fernandes'in. O kadar istekli ki anlatamam. Futbolu inanılmaz seviyor. Her gün idmandan sonra kuvvet çalışıyor."
"HAKEMLER BEŞİKTAŞ'A FARKLI BAKIYOR"
"Hakemlerin Beşiktaş'a bakışlarında biraz farklılık var. Diğer iki tkıma oranla daha farklı bir yaklaşım var. Ben hakemleri eleştirmeyi 10 sene önce bıraktım ama böyle bir şeyi de sahada görüyorum."

DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.