GILLOR TARİFİ - Evde Gıllor nasıl yapılır? Malzemeleri ve püf noktaları...
Erzincan ilinin yemeği olan Gıllor ya da diğer bir adıyla yoğurtlu bulgur köftesi, yiyenlerin damağında tadını bırakmaya devam ediyor. Muhteşem yoğurt sosuyla buluşan yöresel lezzet Gıllor, arama motorlarında en sık araştırılan yemek tarifleri listesinde ilk sıralara yükseldi. Peki Gıllor nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktası nedir? Asla dağılmayan nefis Gıllor tarifi haberimizde...
- Yemek Tarifleri Haberleri
- 01 Kasım 2023, 23:30:54
GILLOR TARİFİ - Gıllor ya da yoğurtlu bulgur köftesi de denilen Erzincan ve çevre illerinde oldukça yaygın olan yöresel lezzet Gıllor'un yapımı vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Tam ölçüsünde Gıllor tarifi, malzemeleri haberimizde...
Gıllor nasıl yapılır?
Malzemeler:
- 4 su bardağı bulgur (Köftelik bulgur)
- 4-5 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- Tuz
Sosu İçin:
- 2 büyük kuru soğan
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
- İstenirse pul biber
Üzeri için:
- 1 dolu kase süzme yoğurt
- 1 dolu kase normal yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- İstenirse pulbiber
Yapılışı:
- Gıllor ya da yoğurtlu bulgur köftesi için bulguru seçin ve isterseniz yıkayın ya da yıkamadan kullanın.
- Bulguru tencereye alıp üzerine tuz ekleyip kaynar su ilave edin.
- Tencere kaynayınca ocağı kısıp suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Kullandığınız bulgurun çeşidine göre alacağı su miktarı ve pişme süresi değişebilir.
- Pişen bulguru geniş bir tepsiye döküp üzerine dört kaşık un ekleyin ve karıştırıp soğumaya bırakın.
- Bulgurun soğumasını beklerken soğanların kabuklarını soyup dikine ince ince doğrayın.
- Tavaya sıvı yağ ve tereyağını alıp soğanları ekleyin. Tarifin ölçülerinde yok ama ben kavururken üzerine yarım çay kaşığı kadar şeker ve çok azda tuz serpiyorum.
- Soğanlar hafifçe karamelize olana kadar kavurun ama dikkat edin yanmasın. İsterseniz pulbiberde ekleyebilirsiniz.
- Sarımsağı soyup yıkayın ve ezin. Yoğurdu çırpıp içine az tuz ve sarımsağı ekleyin ve iyice çırpın.
- Bulgur elinizi yakmayacak kadar soğuyunca yumurtayı kırıp yoğurun.
- Kıvamını elinizle kontrol edip sıkılıp sıkılmadığını kontrol edin ve gerekirse bir kaşık daha un ilave edin. Elinize küçük parçalar alıp sıkarak küçük köfteler yapın.
- Tencereye kaynar su alıp içine az tuz ve bir kaşık sıvı yağ ekleyin.
- Hazırladığınız köfteleri kaynayan suyun içine alın. Tencere kaynamaya başlayınca ocağı yarım ayara alıp 5-6 dakika kaynatın ve sonra suyunu süzün.
- Çok uzun süre ve hızlı ateşte kaynatırsanız köfteleriniz dağılabilir buna dikkat edin. Pişen gıllor köftesini sıcak sıcak tabağa alıp üzerine yoğurt ve soğanlı yağı döküp servis edin.
AFİYET OLSUN
DİĞER HABERLER
-
Düğün, bayram ve özel gün sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan, bademi, fıstığı, hamuru ve nefis tavuğuyla sadece pilav değil ana yemek kategorisindeki perde pilavının tarifi, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yapımı biraz zahmetli olsa da 'iyi ki yapmışım' dedirtecek perde pilavı için gerekli malzemeleri, yapılışını ve püf noktalarını haberimizde derledik. -
Erzurum'un en mehşur lezzetlerinden olan Kadayıf Dolması, tüm Türk mutfağında kendisine geniş yer bularak tadanları kendisine hayran bırakıyor. En sevilen şerbetli tatlılar arasında yer alan Kadayıf Dolmasını evinde, kendi mutfağında yapmak isteyenler arama motorlarında 'Kadayıf Dolması nasıl yapılır?' sorusunun cevabını araştırıyor. İşte kadayıf dolması malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları... -
Kıyır kıyır hamuru, nefis iç harcı ve tadına doyulmaz lezzetiyle sofraları süsleyen yağlamanın tarifi birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kıymalı harcının kendine has ekmeğiyle buluşunca pideyi, lahmacunu ve bilinen tüm lezzetleri geride bırakan yağlamanın tarifi, malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları haberimizde...