ŞALGAM DOLMASI TARİFİ | Şalgam dolması nasıl yapılır? - Şalgam dolması malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları
Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi verilen, Osmanlı mutfağının en meşhur dolmalarından olan şalgam dolması, son zamanlarda popülerleşerek en çok araştırılan tarifler arasında yerini aldı. En çok Erzurum'da tüketilen ve buradan coğrafi işaret alan şalgam dolması hakkında arama motorlarında araştırılan Şalgam dolması malzemeleri, yapılışı ve püf noktalarını haberimizde derledik.
- Yemek Tarifleri Haberleri
- 02 Ağustos 2023, 00:30:22
ŞALGAM DOLMASI TARİFİ | Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen ve Erzurum'dan coğrafi işaret alan şalgam dolması, Osmanlı mutfağının az bilinen yemekleri arasında yer alıyor. Buna rağmen en çok sevilen dolmalar arasında gösterilen, lezzetiyle damak çatlatan şalgam dolmasının yapılışını sizler için derledik.
ŞALGAM DOLMASI NASIL YAPILIR?
Şalgam Dolması Malzemeleri
- 1 adet orta boy şalgam
- Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
- 1 çay bardağı pirinç
- 1-2 adet soğan
- Kıyma
- Maydanoz
- Tuz
- Sıvı yağ
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı (normal sıvı yağ da olabilir)
- Pul biber
- Karabiber
- 1 su bardağı su
Şalgam Dolması Yapılışı
- Şalgamları yıkadıktan sonra yuvarlak dilimleyerek hafif yumuşaması için sıcak suda yarım saat bekletelim.
- Dinlenen şalgamları süzüp, hazırlamaya başlayalım.
- Bir dilim şalgam alıp, üstüne hazırladığımız içten koyup, tekrar üstüne bir dilim şalgam alıp kapatalım ve şalgamlar bitene kadar aynı işlemi yapalım.
- Tencereye dizdiğimiz şalgamların üstüne hazırladığımız sostan döküp, orta ateşte pişmeye bırakalım.
- Pişen şalgamları tabağa alıp, tencerede kalan sosu üstüne gezdirdikten sonra, sıcak servis yapalım.Şalgamları güzelce yıkadıktan sonra, yuvarlak dilimleyerek hafif yumuşaması için sıcak suda yarım saat bekletelim.
- Dinlenen şalgamları süzüp, hazırlamaya başlayalım.
- Bir dilim şalgam alıp, üstüne hazırladığımız içten koyup, tekrar üstüne bir dilim şalgam alıp kapatalım ve şalgamlar bitene kadar aynı işlemi yapalım.
- Tencereye dizdiğimiz şalgamların üstüne hazırladığımız sostan döküp, orta ateşte pişmeye bırakalım.
- Pişen şalgamları tabağa alıp, tencerede kalan sosu üstüne gezdirdikten sonra, sıcak servis yapalım.
DİĞER HABERLER
-
Düğün, bayram ve özel gün sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan, bademi, fıstığı, hamuru ve nefis tavuğuyla sadece pilav değil ana yemek kategorisindeki perde pilavının tarifi, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yapımı biraz zahmetli olsa da 'iyi ki yapmışım' dedirtecek perde pilavı için gerekli malzemeleri, yapılışını ve püf noktalarını haberimizde derledik. -
Bulgurla yapılan köftenin muhteşem sosla buluştuğu yöresel lezzet Fellah köftesi, arama motorlarında en sık araştırılan yemek tarifleri listesinde ilk sıralara yükseldi. Peki Fellah Köftesi nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktası nedir? Asla dağılmayan nefis Fellah köftesi tarifi haberimizde... -
Kıyır kıyır hamuru, nefis iç harcı ve tadına doyulmaz lezzetiyle sofraları süsleyen yağlamanın tarifi birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kıymalı harcının kendine has ekmeğiyle buluşunca pideyi, lahmacunu ve bilinen tüm lezzetleri geride bırakan yağlamanın tarifi, malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları haberimizde...