06 Mart 2016 | Pazar

Hayal edin!

Aykut Kocaman bir yılını doldururken, Konyaspor'u bambaşka bir takım haline getirdi. İlk geldiğinde çok eleştirildi, sezon başında başkan bile oyundan-tempodan şikayetçi oldu. Bugüne gelindiğinde ilk beşteki yerini zorlayan, kupada da yarı finale çıkmış bir ekibi var.
Kocaman bunu başarıyor, çünkü plana ve takıma inanıyor. Kendisine sorulduğunda, "Biz ne yaparsak yapalım, bu başarı sahadaki oyuncularındır. Aktör onlar" diyerek, rol çalmıyor.
"Sıkıldım artık" diyerek çıkmıştı Aziz Yıldırım'ın odasından. Planını yapmış, hedeflerini koymuş, "Birkaç adım daha nasıl daha ileriye giderim" diye düşünüyordu ki, "Paramız var. Yıldız alalım" diye tutturan bir başkan ile karşılaşmıştı. Halbuki, "Üretmemiz lazım. Bu model mali olarak bizi uçuruma götürür" fikrini savunuyordu.
İyi ve doğru şeyler istiyordu.
Onun kadrosunu Ersun Yanal şampiyon yaptı, İsmail Kartal şampiyonluğa oynattı.
Onun kadrosundaki oyuncuların satışından kulübün kasasına 40 milyon euro'nun üstünde rakam girdi.
Şimdi Konyaspor'u oyuncu performansından çıkartıp, takım haline getirdi.
Oyun istikrarını sağladı. Önceliği maç başına yarım gol yemektir. Bunu başarmak üzere. Sonraki aşamada maç başına iki gol atmayı isteyecektir. Bunun için plan yapıp, transfer organize edecek ve antrenman planlamasını yapacaktır. Takımın koşu ve pas hızını arttırmak üzerine yoğunlaşıp, oyuncularını da ikna edecektir.
Şimdi Fenerbahçeliler hayal etsin. Paradan başka bir şey konuşmayan başkanları, "plan" peşine düşseydi, Aykut Kocaman ile iki sezon daha geçmiş, şimdi bambaşka bir makine ortaya çıkmış, bizler de başka şeyler konuşuyor olacaktık. Geçen sürede transfere harcanan 100 milyon euroya yakın rakam da kulübün kasasından çıkmayacaktı.
Bu şans artık Konyasporlular'ın elinde… Üç senelik sözleşme önerdiklerini duydum Kocaman'a. Eğer planı kabul ediyor ve tabelaya bakmadan bunun arkasında duracaklarsa, bu anlaşmayı yapsınlar.

Kadıköy kabusu
Fenerbahçe sahasında derbi kaybetmiyor.
Son Beşiktaş galibiyeti ile rakibi ile arasına da 11 yıl koydu. Bu üstünlüğün ya da rakiplerinin kabusu olan "gelenek" nereden kaynak alıyor?
Takımın içinden bir profesyonel taraftarı işaret etmişti. "Fenerbahçe tribünleri derbi oynamayı çok iyi bilir. Rakibi nasıl baskı altına alacağını, hakemi seçeneksiz bırakacağını veya kendi takımına nasıl güç vereceğini bilir ve yapar. Bu yüzden kaybetmeyiz" dedi.
Beşiktaş maçı bir finaldi. Pereira'nın oyuncularını ailelerinden gelen mesajlarla motive etmesi, bunu planlaması çok önemliydi.
Sahaya çıktıklarında da o tribünleri arkalarında gördüler ve mükemmel bir ilk 45 yaşadılar.
Böylesine baskı hem takımın güvenini büyüttü, hem de Beşiktaşlı oyuncuların "kazanma" inancını törpüledi. Devre bittiğinde zaten maçı kazanmışlardı.

Kim şampiyon olur?
Derbi galibiyeti moral gücünü Fenerbahçe'nin yanına getirdi ama eksik maçı nedeniyle Beşiktaş'ın umutlarını yeşertme şansı sürüyor. Eğer liderliği tekrar ele geçirirlerse, dengeyi de sağlarlar.
Yine de kimin şampiyon olacağına deplasman performansları karar verecek. İki takım da kendi seyircileri önünde bir türlü kazanmayı başarıyorlar. O sinerjiyi iyi kullanıyorlar.
Ama deplasmanlarda aynı oyun kalitesi veya temposuna ulaşamadılar. Beşiktaş bir dönem bu yapmayı başardı ama onların da son haftalarda önemli oyuncularının form problemleri var.
Kulübe burada devreye girecek. Fenerbahçe kenardan gelen oyuncuları ile tabela değiştiriyor. Ama Şenol Hoca, Mario Gomez'in suskunluğunda radikal davranamıyor doğal olarak. Beklemek zorunda kalıyor. Fenerbahçe şampiyon olacaksa bugün Akhisar maçı olmak üzere, deplasmanlarından kazanarak dönmeli. Beşiktaş ise önemli oyuncularını formda tutmalı.
Töre ortalarda olmayınca, Oğuzhan alan bulamayınca veya Gomes istediği topları alamayınca, takımın fişi çekiliyor.
Teknik adamlar ve takım liderleri şimdi devreye girmeliler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

} SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor