Tarihi dava başladı

3 Temmuz sabahında yaşanan tutuklamalarla başlayan şike soruşturmasında dava süreci başladı. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davada, iddianamenin 113'üncü sayfasına kadar okundu.

''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davada, iddianamenin 113'üncü sayfasına kadar okundu.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada, iki TRT spikeri tarafından dönüşümlü olarak okunan iddianamenin 113'üncü sayfasına gelindi.
Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, bugünkü duruşmada iddianamenin 120'nci sayfasına kadar okumayı planladıklarını belirterek, herkesin yorulması nedeniyle devam edemediklerini söyledi.
Yarınki duruşmanın diğer küçük salonda görüleceğini vurgulayan Başkan Ekinci, duruşmanın perşembe ve cuma günü yine bu salonda görüleceğini ifade etti.
Başkan Ekinci, iddianamenin okunmasının cuma günü tamamlanacağını belirterek, ''Herkesin Sevgililer Günü kutlu olsun. Umarım herkes en kısa zamanda sevgilisine kavuşur'' diye konuştu.
İzleyicilerin alkışlaması üzerine Başkan Ekinci, ''Alkış yok'' dedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, duruşmayı yarına erteledi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANAN GELİŞMELER

19:20 Duruşmada iddianamenin 113 sayfası okundu. Davaya yarınki duruşmayla devam edilecek.
16:10 Duruşma yeniden başladı ve iddianame okunmaya devam ediyor...
Aziz Yıldırım: Yarın çok sert bir açıklama yapacağım.
15:50 Duruşmaya ara verildi...
15:40 Fenerbahçe Asbaşkanı Mithat Yenigün'ün, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi önündeki taraftarlara beklememeleri yönünde yaptığı açıklamanın ardından bazı taraftarlar ayrılmaya başladı.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları'ndaki salonda yapılan duruşmadan çıkan Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Mithat Yenigün, yerleşke önünde bekleyen Fenerbahçeli taraftarlarla konuştu.
Yenigün, ''Başkanımız taraftarlara teşekkür ediyor. Onlara beklememelerini söylüyor. Yarından itibaren rutin çalışma başlayacak. Sadece Çağlayan'da savunmasının yapılacağı gün tekrar hep beraber orada olacağız inşallah. Onun için hayırlısıyla evlerimize dağılalım. Sabırla bekleyelim'' dedi.
Basın mensuplarının, Yıldırım'ın moralinin nasıl olduğunu sorması üzerine Yenigün, ''Başkanının morali gayet iyi'' diye cevap verdi.
Yenigün'ün açıklamasının ardından bazı taraftarlar yerleşke önünden ayrılmaya başladı.
14:00 Öğlen arasının ardından duruşmanın görülmesine yeniden başlandı...

13:50 Duruşma arasında Aziz Yıldırım'ın önemli açıklamalar yaptığı öğrenildi. Yıldırım'ın, "Şikeymiş ne şikesi. Şike filan yok. Memleket elden gidiyor, şike konuşuluyor. İbrahim Akın'a 100 bin dolar vermişim. Nereden vermişim, hangi hesaptan vermişim? İspat etsinler kendimi köprüden atacağım. Buradan çıkınca televizyonlarda konuşanlarla da konuşacağım. Taraftarlara söyleyin gelmesinler, soğuk zaten duruşmalar devam edecek. Çarşamba günü Çağlayan'a gelsinler" dediği öğrenildi.

Taraftara "Teşekkür" ve "Artık gelmeyin" çağrısı
Aziz Yıldırım taraftarın artık Silivri'ye gelmemesini, çünkü Çağlayan'da yapılacak duruşmalara kadar Silivri'de sadece iddianamenin okunacağını, onları çok sevdiğini ve teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

12:30
İlk bölümünde kimlik tespitleri yapılan ve hızla iddianamenin okunmasına başlanan duruşmaya öğle tatili için ara verildi. Mahkeme başkanı, cuma gününe kadar iddianamenin okunmasını tamamlayıp Çağlayan Adliyesi'ne geçmek istediğini söyledi.
12:15 İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonunda görülen duruşmada verilen arada davayı izleyen basın mensuplarının yakınına gelen Yıldırım, ''şike hakkında televizyonlarda konuşanlarla yüz yüze görüşeceklerini'' söyledi.
Yıldırım, telefon tapeleri üzerinden bazı yorumların yapıldığını ifade ederek, konuşmaya başlayınca her şeyin ortaya çıkacağını söyledi.
Yıldırım, gazetecileri de eleştirerek, ''Herkes bir yerden tutmuş gidiyor. Şike yaptığımızı söylüyorlar. Böyle şike mi olur? Erkek adam bir defa ölür, on defa ölmez'' dedi.
Yıldırım, daha önemli açıklamalarının bugün ya da yarın internet sitesinde yer alacağını sözlerine ekledi.
Tutuklu sanıklardan Olgun Peker de gazetecilerin bulunduğu bölüme doğru gelerek, ''Savunmalarımızı yapmaya başlayınca herkes açık açık ne olduğunu görecek. Son derece rahatım. Her şey güzel'' dedi.
11:45
İddianamenin okunmaya başlanmasıyla birlikte salonun büyük bölümü boşaldı.
11:35 Şikayetçi Erman Toroğlu'nun avukatı konuşurken salondaki izleyicilerden gelen toplu öksürme (tepki gösterme amaçlı) nedeniyle hakim uyarılarda bulundu.
11:30 Mahkeme başkanı, iddianamenin okunmasına başlanmasının ardından salona giriş-çıkışları yasakladı.
11:15 Mahkeme başkanı Ekinci: Biz burada takımları, sporu yargılamıyoruz. Yapacağımız tek şey iddianamedeki olaylarla ilgili yargılama. Bir yanlışlık varsa iddianamenin içinden ayıklayıp bunlara karar vereceğiz.
10:55 Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Cihan Kamer de, Twitter'dan yaptığı açıklamada şu an devam eden duruşmayla ilgili bilgiler verdi. Kamer, iddianamenin okunmaya başladığını ve bunun 3-4 gün süreceğinden Aziz Yıldırım ve diğer yöneticilerin bu hafta savunma yapma imkanlarının olmayacağını belirtti.
Aziz Yıldırım'ın avukatları, iddianamenin okunmamasını talep etti ancak bu talep mahkeme başkanlığınca reddedildi.

10:50
Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, yakınlarını izleyiciler bölümünde gördüğünde duygulandı ve gözyaşlarını tutamadı.
10:40 Tutuklu yargılanan sanıkların kimlik tespitlerinin ardından tutuksuz yargılanan sanıkların kimlik tespitine geçildi.
10:30 (Duruşmadan notlar) Aziz Yıldırım'ın eşi duruşmaya gelmedi. Damatları ise izleyiciler bölümünde yer alıyor. Ali Koç başta olmak uzere yönetim kurulunun büyük bolümü duruşmayı takip ediyor.
Duruşmaya medyanın da yoğun ilgisi var. 100'e yakın basın mensubu da duruşmanın yapıldığı salonda yer alıyor.
10:20 Sivasspor başkanı Mecnun Odyakmaz, hakimin "Mesleğin ne" sorusuna " Lokanta işletmecisiyim" şeklinde yanıt verdi.
10:15 (Duruşmadan notlar) Hakimin "Sabıkan var mı? sorusuna 'tutuklanmadan önce yoktu' diyerek cevap verdi Aziz Yıldırım. Mahkeme başkanı Mehmet Ekinci de Yıldırım'ın bu sözüne "Halen daha yok" sözleriyle karşılık verdi.
İddianame okunurken Aziz Yıldırım suçlamaları gülerek dinledi. Yıldirım, Fenerbahçe Kulübü Başkanı ve inşaat mühendisiyim. '30 bin TL gelirim var' dedi.
Avukatları, duruşma öncesi Aziz Yıldırım'a laptop'la Fenerbahçe'nin maçlarını izlettirdi.
10:05 (Duruşmadan notlar) Kimlik tespiti yapıldı... Tenzip zaptının yapılmasının ardından Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, davanın bir numaralı sanığı Olgun Peker'in kimlik tespitini yaptı. Peker evli ve bir çocuğu olduğunu söyleyince Başkan Ekinci "Allah bağışlasın" dedi. Peker ise "Amin" diyerek cevap verdi. Peker mesleğinin inşaat ve futbolcu menajerliği olduğunu aylık gelirinin ise 5 bin TL olduğunu ifade etti.
Olgun Peker'in ardından Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın kimlik tespitine geçildi. 1952 doğumlu olduğunu ifade eden Yıldırım evli ve iki çocuk sahibi olduğunu söyledi. Başkan Ekinci, Yıldırım'a da "Allah bağışlasın" dedi. Yıldırım ise "Sağolun" diye yanıtladı.
10:00 (Duruşmadan notlar) Sarı-lacivert kravat taktığı görülen Aziz Yıldırım, salona elinde 3 klasörle geldi. Tutuklu sanıkların bulunduğu bölümde en ön sıraya oturan Yıldırım bir süre avukatlarıyla konuştu. Yıldırım'ın moralinin iyi olduğu gözlendi. Yıldırım bir süre sonra ayağa kalkarak izleyiciler bölümündekileri el sallayarak selamladı.
YÖNETİCLER TAM KADRO DURUŞMADA
Aralarında Nihat Özdemir ve Ali Koç'un da bulunduğu Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileride tam kadro izleyiciler bölümündeki yerini aldı. Eski futbolcu Ümit Karan, Beşiktaş eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda tutuksuz sanık ise tutuklu sanıkların hemen arkasında ayrılan bölümde yerini aldı.

09:45
Saat 10:00'da başlaması gereken ilk duruşma, yaklaşık 15 dakika erken başladı...
08: 45 Duruşma salonuna giriş yapan yöneticiler taraftarların arasından geçerek salona girdiler.
08:35 Fenerbahçe Yönetimi tam kadro olarak Silivri'ye geldi.
07:55 Fenerbahçeli taraftarların oluşturduğu konvoy Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ne gelmeye başladı.
07:00 İlk duruşma için Silivri'ye gidecek Fenerbahçeli taraftarların büyük bir çoğunluğu Kadıköy Salı Pazarı'nda toplandı ve Silivri'ye doğru hareket etti..
Ali Koç'tan taraftar çadırına ziyaret
Bu arada, duruşmaya öğle arası verilmesi üzerine salondan dışarı çıkan Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, taraftarlara ait çadırı ziyaret ederek, bir süre buradakilerle konuştu. Koç'un sözleri şu şekildeydi:
''Başta yargılanan başkanımız, asbaşkanlarımız ve arkadaşlarımız ile yönetim kurulu üyeleri olarak, buraya gelip bizlere destek olan sizlere tek tek teşekkür ediyoruz. Sizden ricamız, bugüne kadar sürdürdüğünüz inanılmaz direnişi ve desteği, bize yakışır şekilde, kimseye sataşmadan, basınla uğraşmadan devam ettirmeniz. Özellikle bu hava koşullarında, İstanbul'dan oldukça uzak olan buraya geldiğiniz için size teşekkür ediyoruz. İnşallah davanın sonunda kazanan biz olacağız. Arkadaşlarımıza güç, kuvvet, sabır ve kudret diliyorum.''
Koç, daha sonra çadırdan ayrıldı.
Bu arada, Fenerbahçeli taraftarlar, davul zurna eşliğinde Zülfü Livaneli'nin ''Böyledir bizim sevdamız'' adlı parçasıyla halay çekti. Ayrıca davul ve zurnayla Fenerbahçe marşı çalındı.

TARAFTAR AKIN ETTİ

Fenerbahçeli taraftarlar, ilk duruşması yapılacak ''Futbolda Şike Davası''nda, kulüp başkanı Aziz Yıldırım ve yöneticilere destek vermek için Silivri'ye geldi.

Sarı-lacivertli taraftarlar, Kadıköy'de eski Salı Pazarı alanında toplanarak otobüsler ve özel araçlarıyla yaptıkları konvoyla Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ne ulaştılar.
Kadıköy'de sabahın erken saatlerinde toplanan taraftarlar buradan 20 otobüs ve onlara eşlik eden çok sayıda özel aracın yer aldığı konvoyla, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü takiben Mahmutbey gişelerinde Avrupa yakasından da katılımcılarla buluşup Silivri'ye gelerek ceza ve infaz kurumu yerleşkesi önünde toplandılar.
Eski Salı Pazarı'ndan çıkmadan önce tezahüratlar yapan ve meşale yakan taraftarlar, Mahmutbey gişelerini geçmeden önce de araçlarından çıkarak meşaleler yaktılar.
Ceza ve infaz kurumu yerleşkesi önüne gelen taraftarlar burada ellerinde ''Haklıyız kazanacağız'' yazısının yer aldığı dövizleri tutup tezahüratlarla, tutuklu bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, asbaşkanlar Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu, mali işler müdürü Tamer Yelkovan ve kulüp amatör şubeler genel koordinatörü Cemil Turan'a destek verdiler.
Silivri Ceza ve İnfaz Kurulu Yerleşkesi önünde ve çevresinde jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı.


DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.