İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian'ın hafta sonu yayınlanan eki The Observer'dan James Riach, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'le özel röportaj yaptı.
Real Madrid'le oynanacak Şampiyonlar Ligi çeyrek final maçı öncesi Terim'i mercek altına alan gazete, Burak Yılmaz'dan Ronaldo'ya, Drogba'dan Mourinho'ya kadar merak edilen her soruyu İmparator'a yöneltti.
"Galatasaray'da ona 'İmparator' diyorlar; sebebini anlamak ise çok kolay... Beş lig şampiyonluğu, iki lig kupası ve bir UEFA Kupası, teknik direktörlük kariyerini süslüyor. Fakat, Türk futbolunun 'Ustası' şimdilerde dikkatini Avrupa'nın başka bir ağır siklet teknik direktörüne çevirmiş durumda."
Fatih Terim'i bu sözlerle tanımlayan The Guardian muhabiri James Riach'ın İmparator'a ilk sorusu tahmin edeceğiniz üzere Jose Mourinho'yla ilgili. İşte her türlü ayrıntının ele alındığı o özel röportajdan anekdotlar...
"JOSE'Yİ YILLARDIR TANIRIM"
"Jose Mourinho'yu yıllardır tanırım. O, sıradan bir teknik direktör değil, farklı biri. Arkadaşlığımızdan her zaman zevk almışızdır ve oynayacağımız maç bu durumu değiştirmeyecek."
"BEN GELDİĞİMDE 8. SIRADAYDIK"
"Galatasaray'ın başına geçtiğimde sekizinci sıradaydık. Ama, teknik ekipten yönetime kadar kulüpteki herkes şampiyon olmak için canını dişine takarak çalıştı."
"KİMSE HER SENE ŞAMPİYON OLAMAZ"
"Her zaman en iyisi için çalışıyoruz. Çeyrek finalde olmaktan da mutluyuz. Amacımız her sene buralara gelebilmek. Her zaman şampiyon olamazsınız fakat her sene Şampiyonlar Ligi'ne istikrarlı bir şekilde katılabilirsiniz ki bizim istediğimiz de bu. Hedefimiz Dünyanın en iyi kulüplerinden biri olmak. Bu noktada istikrar gerekiyor ama bizim bu kapasiteye, tecrübeye ve cesarete sahip olduğumuza inanıyorum."
"DROGBA HAZIR DEĞİLDİ"
"Drogba, Çin'de iki ay oynamadı. Daha sonra milli takıma katıldı ve Galatasaray'a geldiğinde takım iki turnuva arasındaydı. Fiziksel anlamda gün geçtikçe daha iyiye gidiyor. İlk geldiğinde o seviyede değildi ama artık gelişiyor."
"İnanılmaz bir karakteri var ve çalışmaya istekli biri. Bu takımın bir parçası olmak istiyor. Odaklanma sorunu yok, maçlarda % 100 performansla oynuyor. Kabiliyetlerinden söz etmeye gerek bile yok. Takımdaki bütün genç oyuncuların ağabeyi gibi. Liderlik ona çok yakışıyor, zaten doğuştan bu yeteneğe sahip bir oyuncu."
"BURAK MUCİZE BİR TRANSFER"
"Burak laf dinliyor. 27 yaşında ama hala yeni şeyler öğrenmeye istekli. Golü adeta seziyor. Herhangi bir zamanda herhangi bir pozisyondan gol atabilecek kapasitede. Ona takımda gerçekten ihtiyaç var. Bizim adımıza mucize bir transfer oldu."
"Andriy Shevchenko da böyleydi. Onu 89. dakikada oyundan alsanız sinirlenirdi. Burak da tıpkı onun gibi. Hep bir gol daha atmayı düşünüyor. Futbolu sevmek çok önemlidir. Bence zaman ilerledikçe futbolu çok daha hızlı gelişecek."
"Onu takımda tutmak kolay olmayacak elbete. Hedefleri var, karar da onun olacak. İstenmek iyi birşeydir. Ama ona takımda ihtiyacımız var ve gelecekte de Galatasaray için büyük işler yapacak."
"R. MADRID İYİ BİR TAKIM AMA BİZ DE İYİYİZ"
"Manchester United iyi bir ekip ama Real Madrid karşısında bu yeterli olmuyor. Real'i tanımlamaya ihtiyaç yok tabii, herkes onların ne kadar iyi bir takım olduklarını biliyor. Manchester United'ı da elediler. Fakat biz de iyi bir ekibiz. İyi oyuncularımız var. Onlara saygı duyuyoruz. Maç konusundaysa kendimize güvenimiz tam."
"RONALDO İÇİN PLAN DEĞİŞTİRMEYİZ"
"Ronaldo dünyanın en iyi futbolcularından biri. Her şeyi yapabilecek yetenekte. Ama Real Madrid'i tek bir iyi futbolcusu varmış gibi ele alamayız. Takım olarak oynuyorlar. Mesut Özil gibi Sergio Ramos gibi Angel Di Maria gibi dikkat edilmesi gereken diğer isimler de var. Ronaldo için planımızı değiştirmeyiz. Futbol oynamak istiyoruz. Maçı kaybetsek bile futbolumuzu oynayabildiğimiz sürece bunun bir önemi olmayacak."
James Riach, sürekli olarak 'İmparator' şeklinde nitelediği Fatih Terim'le yaptığı röportajı tecrübeli teknik adamın son ve anlamlı sözüyle tamamlıyor:
"İmparator lakabını bana taraftarlar verdi. Böyle bir lakaba sahip olmak güzel, ama benim adım Fatih Terim."
Sarper DİKTAŞ \ fotomaç.com.tr
