Futbolda tarihi gün

Türk futbolunda 3 Temmuz'da patlayan 'şike soruşturması' depremiyle birlikte aylardır tartışılan 58. maddenin görüşüldüğü Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu bugün Ankara'da yapıldı....

Sheraton Otel'de saat 11.00'de başlayan toplantıda, haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilip, değiştirilmemesi görüşülüp, karara bağlandı.

- Divan Başkanı Yalçın Karadeniz, toplantı sonucunda hakkında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanacak cezalar bir kereye mahsus değiştirilmesi önergesini oylamaya sundu ve haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların, bir kereye mahsus olarak değiştirilmesi hakkındaki önerge oy çokluğuyla reddedildi.


- Mehmet Ali Aydınlar söz aldı... "Toplantının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Biz sizin değerli yorumlarınızı aldık. Şimdi ise bazı konulara açıklık getireceğim. Savunma hakkının kısıtlanması söz konusu değil. Kurullara baskı yapılması da söz konusu değildir. Bu kurullara baskı yapmak ne benim haddime ne de sizin haddinize. Savunma süresini PFDK 20 gün, etik kurul 15 gün olarak vermiştir.
Eğer bu süreler yeterli değilse bu kulüpler ve kişiler ek süre isteyebilirler. Adil savunma yapılacak. Masumiyet karinesinden hiç bahsetmiyormuşum. El insaf. Nyon'daki toplantı çıkışında söylediğim sözler ortadadır.
Bizim yetkilerimizi devretmemiz gibi birşey söz konusu değildir. Ben buraya gelirken bu şekilde olacağını bilmiyordum. Siz biliyordunuz da mı beni buraya getirdiniz. Fenerbahçe için önyargılı yaklaşımım varmış. Bu söz bana söyleniyor. Sevgili Ali Koç, yukarıda Allah Var. Bunu Mehmet Ali Aydınlar yapacak. O kulübe yıllarca hizmet etmiş biri yapacak.
Şenol Güneş hocaya da teşekkür ediyorum. Biz buraya gelirken amacımız futbolu ileriye götürmekti. Altyapılara eğilmekti. Heyetlerimiz Avrupa'da ciddi çalışmalar yürütmektedir.
Biz nereden bilelim böyle kirli işler varmış da bunları temizlemek bize düşsün. Böyle birşeyi biliyor olsak buaraya gelir miydik. Hem de bir işadamı olarak. Yönetim Kurulumuzdaki bazı isimler suçlanıyor. Ben bu arkadaşlara sonuna kadar kefilim.
UEFA'nın CAS'tan Pierre Cornu'nun ifadesini çekme kararından iki cümle okuyacağım. Kayıtlara geöçmesi için belirtilmelidirki TFF yetkilileri, Cornu'yla yapılan görüşmede kişisel yorumlarda bulunmamıştır.
Bir kaşık suda fırtına koparılıyor ne yazık ki. 3 Temmuz'dan bu yana bizim yaptığımız tüm çabalar iyi niyetli. Türk futbolu zarar görmesin diye, Türk futbolu yurtdışında imaj kaybına uğramasın diye. Yüzümüze farklı konuşanlar arkamızdan farklı konuşabiliyor. Bunu gördüm ben: Tek suçlu biziz.
Biz koltuk meraklısı değiliz. Bizler onurlu insanlarız, onurumuzla geldik onurumuzla gideriz. Tarih gerçekleri yazacaktır. Ben vicdanen çok rahatım. Yanlış hiçbirşey içinde olmadım. Biz yönetim kurulu olarak toplanıp gerekli değerlendirmeyi yapacağız."
- Divan Başkanı Yalçın Karadeniz, ellerine ulaşan ek önergeleri inceledi ve yorumlarını yaptı..
- Yıldırım Demirören'in ardından kürsüye Kırıkkalespor Başkanı çıktı. Şimdi de sözü Orduspor başkanı Nedim Türkmen aldı...
- Söz sırası Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören'de... Konuşmalarından bazı satır başları şöyleydi: Konuşmama Süleyman Seba'nın bir sözüyle başlamak istiyorum. "Şerefli ikincilikler, şampiyonluktan daha iyidir". Bu cümleyi de Galatasaray'ın Ankaragücü'nü 8-0 mağlup ettiği maçın ardından sarfetmişti.
Ben konuşma yapmayacaktım ama Altay başkanı arkadaşımız öyle şeyler söyledi ki, burada cevap verme gereği hissettim. Türk futbolunu kurtarmak adına çalışmalar yapmalıyız. TFF yönetimi buraya gelene kadar iyi niyetle çalıştı.
Buradan delegelere sesleniyorum.Gerekirse bu önergeyi geri çekelim, TFF yönetiminden güven tazelemelerini isteyelim. Başkanımız isterse yeniden aday olsun. Yine söylüyorum, önergeyi geri çekelim ve yeniden seçime gidelim.
- Altay Başkanı Ömer Hızlıok da bir konuşma yaptı... Altay Başkanı Hızlıok, konuşmasının sonlarına doğru Süper Lig Kulüpler Birliği'ne ve üyeleri olan yöneticilerine eleştiriler getirince ve "Sizler ahlak ve para konusunda gençlerimize ders verme şansını kaçırdınız" cümlesini sarfedince özellikle Süper Lig ekiplerinin başkanlarından büyük tepki aldı.


- Sözü Fenerbahçe yöneticisi Cihan Kamer aldı... Kamer de, daha önce söz alan Nihat Özdemir ve Ali Koç'la aynı doğrultuda açıklamalarda bulundu ve 58. maddede kesinlikle değişikliğe gidilmemesini istediklerini belirtti.
- Ahmet Şan da konuşmasını sonlandırdı ve 58. maddede değişiklik yapılmaması yönünde görüş bildirdi. Söz sırasını ise Bucaspor asbaşkanı Hüsnü Kaya aldı. Kaya da yapılacak olası bir değişikliğe karşı olduklarını belirtti.
- Ali Koç'un ardından sözü Konyaspor başkanı Ahmet Şan aldı...
- Söz sırasını Fenerbahçe asbaşkanı Ali Koç aldı...Koç, konuşmasının sonlarında TFF yönetiminin istifa etmesi gerektiğini ima eden sözler sarfetti. Konuşmalarından bazı satır başları şöyleydi:
"Bize sunulan önergeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Savunma hakkı gözetilerek yapılacak adil bir yargılama sonunda verilecek her türlü karara saygılı olacağız. Bunun neticesi küme düşürme olacaksa buna da uyarız.
Bir karar çıkmadan suçlu ilan edilenlere savunma hakkı tanınmadan genel kurul toplanarak bir karar alınması doğru değildir. Bu noktada tek dileğimiz savunma hakkına saygı gösterilmesidir. Talebimiz bu şekildedir.
Bizim yaşadıklarımızı daha iyi anlayabilmeniz için daha geriye dönmek istiyoruz. Öncelikle konuyu gizlilik esasına bağlı kalarak yürütmesi gereken birimler, resmi internet siteleri aracılığıyla bir açıklamada bulundular. Söz konusu açıklamada 19 maçta şike yapıldığı kantılanmış ve delillendirilmiştir denildi.
Mahkeme tarafından gizlilik kararı verilmiş olmasına karşın basına sızdırıldı. Fenerbahçemiz suçlu ilan edildi. Başkanımızın 'fiş' fotoğrafı ulusal bir gazete yayınlandı. Buna bir tepki gösterilmesini beklerdik. TFF de baskı altına alındı bu süreçte.
UEFA'yı da iç işlerimize dahil edilerek, 24 Ağustos'ta Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nden men etti. TFF bu kararla adeta kendisini inkar etmiş oldu. Sayın TFF Başkanımız, "masumlarsa neden TFF kurullarında yargılamaktan çekiniyorlar" şeklinde bir açıklaması olmuştu.
Bize göre bu soruya cevap aramak hakkımızdır. Siz Fenerbahçe'nin suçlu olup olmadığını bilmiyorsanız bizi neden Şampiyonlar Ligi'nden men ettiniz. Bu süreçte TFF güvenilirliğini yitirmiştir. Sonucunda suçlu çıkarsak onurlu şekilde cezamızı çekmeye de hazırız.
Tüm bu yaşananlara rağmen Fenerbahçe hem futbolda hem tüm branşlarda zirvenin ortağıysa bu takdire şayandır. Kulübümüzü dimdik ayakta tutan taraftarlarımıza teşekkür etmek istiyorum.
Şayet sportif açıdan bir sıkıntı söz konusu ise, bir sezonu şampiyon olarak bitiren takımımıza kupasını teslim eden TFF de suçlu sayılmaz mı? Gelin hep birlikte geçmişteki maçlarımızı inceleyelim. Bu süreçte camiamızı destekleyip tarafsızlığını koruyanlara teşekkür ederiz.
Fenerbahçe'nin en ağır cezayı alması için uğraşanlar da altın harflerle hatırlanmayacaktır. Play-off öncesinde karar verilmesi zorunluluğu ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Türk futbolunun geleceği açısından en sağlıklı kararın, adli kararın sonuçlanmasının ardından verilmesi gerekmektedir.
Türk futbolunun selayeti için bundan böyle beyaz bir sayfa açılması gerekmektedir. Güven tazelemek ve yeni bir yönetim oluşturulması gerekmektedir.
ALİ KOÇ'UN KONUŞMASININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...
- Melih Gökçek'in ardından konuşma sırası eski TFF Başkanlarından Erdenay Oflaz'da...
- Söz sırası ise şimdi Ankaraspor onursal başkanı Melih Gökçek'te... Gökçek, Ankaraspor'un geçmişte küme düşürülmesi sürecinde de adli yargı kararının beklenmediğini hatırlattı genel kuruldaki delegelerden bu konuyu göz ardı etmemelerini rica etti.
Gökçek'in konuşmasından bazı satırbaşları şöyleydi:
"Delegelerden rica ediyorum. Ankaraspor'un küme düşürülme kararının yeniden tartışılmasını ve Süper Lig'e yeniden alınması yönünde oylarınızı bekliyorum"
- Giresunspor yöneticisi Sonay Kale de kısa bir konuşma yaptı ve 58. maddede değişiklik yapılmasını istemediklerini belirtti.
- TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve başkanvekili Lütfi Arıboğan, genel kurulun yapıldığı salondan ayrıldı. Kısa bir süre sonra ikili salondaki yerini aldı.
- Söz sırası şimdi de Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Kiğılı'da...
- Eski TFF Başkanlarından Özkan Olcay da bir konuşma yaptı...
- Söz sırası Trabzonspor teknik direktörü Şenol Güneş'teydi... Konuşmalarından bazı satır başları şöyleydi:

İçinde bulunduğumuz süreç futbolumuzu derinden yaralamıştır. Kuralları, hukuğu ve emeği önemsemedik. Herşey şeffaf olsun derken bunu başaramadık. Kulüpler şeffaf olmalı derken daha kapalı hale dönüştü. Mali yapılar kontrol altına alınamadı. Hukuksuzluk dün de vardı, bugün de var, yarın da belki olacaktır.

Artık bugünden sonra neler yapacağımız konuşmamız gerekmektedir. Ortada bir suçlama varsa, bir an önce aklanmak gerekmektedir. Biz burada fikir üretmek için varız. Suç varsa, cezası çekilecektir. Suç üstlenilemez. Biz suçtan kaçacağımıza birbirimizden kaçıyoruz.
Biz kararları değiştirerek sorunları çözemeyiz. Benim için asıl önemli olan, gelecek nesillere neler aktaracağımızdır. Bugün burada konuşulanlar gelecek nesilleri zehirleyecektir. Sayın yöneticiler, sizler değişebilirsiniz ancak biz burada kalmaya devam edeceğiz. Bizim sermayemiz para değil, itibarımız.Kimseyi kandırmayalım, zorlamayalım her şey düzelir.
Neyin yanlış olduğunu ortaya koyalım. Kimin hata yaptığı önemli değil. Polemiğe değil, sağduyuya önem verelim. Bizim bir ekol yaratmak için çalışmamız lazım ama ne yazık ki böyle çalışmalar yapılmıyor. Ülke futboluna olan haksızlık için konuşuyorum burada.

Futbol güzel ve basit bir oyundur. Biz zorlaştırıyoruz. Ya takım olarak kazanın, ya da tek başınıza kaybedin.
- Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir de söz aldı.. Konuşmalarından bazı satır başları şöyleydi: Biz Fenerbahçe olarak 58. maddenin tartışılmasını ve bu olağanüstü genel kurulun yapılmasını istemiyoruz. Fenerbahçe'nin gündemi, bu genel kurulun gündemiyle alakalı değildir. Biz kendimize, Türk adaletine güveniyoruz. Dolayısıyla bu genel kurulu gerekli görmüyoruz. Yarım puanımızın dahi silinmesini kabul etmiyoruz.
Bu soruşturma Fenerbahçe'ye mal edilmeye çalışılmaktadır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz herhangi bir maddede değişiklik istemiyoruz. Biz sadece adil yargılama istiyoruz. TFF Kurullarında adil bir yargılama istiyoruz. Çünkü bu kurullarda adil bir yargılama olmadan verilecek kararlar, halen daha savunma hakkını bekleyen yöneticilerimizi suçlu duruma düşürecektir.
Şu anda 7-8 kulübün adı geçiyor. Biz bu sayının 11-12'ye çıkmasını bekliyoruz. Biz bu kararın alelacele verilmesini de doğru bulmuyoruz. Bu kararın dar bir takvim içerisinde verilmeye çalışılmasının hakkaniyete sığmayacağını düşünüyoruz. Bunun için de sonuna kadar mücadele edeceğiz.
Kulübümüze TFF tarafından gönderilen ve kişilerin savunmalarının istendiği belgeleri görünce duyduğumuz kaygıların ne derece haklı olduğunu anlamış bulunuyoruz. Bu belgelerde kişilerin neyle suçlandığı bile yazılmamıştır. Savunma için tanınan süreler de adeta "Siz kendinizi savunmayın" demek anlamına gelmektedir. Savunma sürecinin iyi niyetiyle ilgili çekincelerimiz vardır.
Sayın Genel Kurul Üyeleri, biz bu Federasyonu bu işleri çözsün diye seçtik. Bu Federasyon, kendi çözmesi gereken konuları başka kurumlara bırakamaz.
ÖZDEMİR'İN KONUŞMASININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...
- İlk sözü Galatasaray Başkanı Ünal Aysal aldı. Konuşmalarından bazı satır başları şöyleydi:
"Önergeyi okursak, bunun 58. maddenin gizli olarak değiştirilmesi talebi anlamına geldiğiniz görürüz. İçeriye sunulan önergede 58. maddeden bahsedilmiyor. Bunda bir kamuflaj söz konusu.
Sonuç olarak biz ve Fenerbahçe, bu maddenin değişmemesi gerektiğini daha önce de söylemiştik. Biz bu önergeye hayır oyu kullanacağız. Buradaki asıl sebep şudur: Burada bir değişikliğe gidilirse, oyun oynanırken kural değiştirilmiş olur.
ÜNAL AYSAL'IN KONUŞMASININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...
- Verilen aranın ardından Genel Kurul toplantısı yeniden başladı...
- Genel Kurul'a verilen ara halen daha devam ediyor.
- 1 saat ara verilip verilmemesi kararı oylanırken, önergeyi kabul etmeyenlerin sayısının kabul edenlerden daha fazla olduğu iddia ediliyor.
- Aralarında Sadri Şener, Hasan Akıncıoğlu, Halil Ünal, İbrahim Kızıl ve Kenan Yaralı'nın da bulunduğu bazı kulüp başkanları tarafından verilen önerge ile toplantıya 1 saat ara verilmesi istendi. Yapılan oylama sonucunda Genel Kurul'a 1 saat ara verildi. Bu karar sonrasında salondaki bazı delegeler seslerini yükseltti ve tepki gösterdi.
- Aydınlar, konuşmasını noktaladı ve kürsüden indi...
- Aydınlar konuşmasında özetle şunları söyledi: "Bu sınavda her zamankinden daha fazla huzura, güvene, istikrara ve birlikteliğe ihtiyaç duyuyoruz. Bize inanın, adalet anlayışımıza güvenin. 7 aydır süren ama bize 7 yıl gibi gelen bu süreçte çok üzüldük kırıldık ama 'arkadaşlar bırakıp gidelim' demedik. Sizlerin teveccühü ile seçilen bir otoriteyiz ama otoriter değiliz. Şimdi sırada savunma hakkı var. Etik kurul da bu süreçte raporunu tamamlayacak. Yetişmesi halinde, play-off öncesi nihai kararı almayı planlıyoruz"

AYDINLAR'IN KONUŞMASININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

- TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar konuşmasına başladı...
- Genel Kurul'un gündemi oylandı ve gündem maddeleri kabul edildi...
- TFF Başkan vekili Lütfi Arıboğan konuşma yapıyor şu an... Kulüplerin yolladığı delegelerde yaşanan değişiklikler oylandı ve bu değişiklikler kabul edildi.
- UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik de Genel Kurul Salonu'na geldi.
- Bank Asya 1. Lig, Spor Toto 2. Lig ve Spor Toto 3. Lig kulüplerine ait toplam 96 delege, 58. maddenin değişip değişmemesi konusunda fikir birliğine varamadı.
- Genel Kurul'da açılış konuşmasını TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar yapacak birazdan...
- 303 delegenin oy hakkının bulunduğu Genel Kurul'da oylamanın açık olacağı açıklandı.
- Toplantı öncesi Kulüpler Birliği Üyeleri bir araya geldi.
- Türkiye Futbol Federasyonu'nun Genel Kurulu'nun yapılacağı salonda bomba araması yapıldı.
- Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, 58. maddenin değiştirilmemesi gerektiğini bir kez daha yineleyen bir bildiri yayınlandı. Yıldırım, ayrıca puan silme durumuna tam anlamıyla karşı olduklarını söyledi.

YOĞUN İLGİ
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Ankara'da başladı.
Sheraton Otel'de gerçekleştirilen toplantıya delegeler yoğun ilgi gösterirken, 300 delegeden 240'ı toplantıda hazır bulundu.
Yaklaşık 25 dakika gecikmeli başlayan olağanüstü genel kurulda divan başkanlığına Yalçın Karadeniz, başkan vekilliğine ise Hasan Yener oy çokluğu ile seçildi.
Toplantıda 300 polis ve 50 özel güvenlik görevlisi yer alırken, 100'ün üzerinde basın mensubu da genel kurulu takip etti.
Toplantının yapıldığı otele girişte yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlenirken, delegeler sıkı aramaların ardından salona alındı.
Olağanüstü genel kurulu, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de izledi.

UEFA DA ONAY VERDi

UEFA'nın da onay verdiği belirtilen ceza listesi şu şekilde:
1- Şikeye ve teşvik primine karıştığı tespit edilen kulüplere maç başına 12 puandan az olmamak üzere puan silme cezası uygulanacak.
2- Varsa kazanılmış kupalar TFF'ye teslim edilecek. Kazanılmış başarı primleri iade edilecek. Bir maçta tek bir takımın suça karıştığı tespit edilirse, o takımın kazandığı başarı primi diğer kulübe verilecek. İki takım da suça karışmışsa, prim TFF'ye iade edilecek.
3- TFF herhangi bir maçtaki suçun ağırlığına göre suça karışan kulüp ya da kulüplere en az 2 ile 10 milyon TL arasında para cezası uygulayacak.
4- Şikeden dolayı ceza alan kulüpler önümüzdeki sezon Avrupa kupalarına katılamayacak.

DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.