Ölüm Grubu'nun son maçları adeta nefes kesti. Portekiz, karşılaşmaya puansız çıkan Hollanda önünde mağlup duruma düştüğü maçı kazanarak çeyrek finale adını yazdırdı. Maça hızlı başlayan ve 11 dakikada Van der Vaart ile öne geçen Hollanda, kendisine lazım olan 2-0'ı yakalayabilmeyi hedefliyordu. Ancak 1-0'dan sonra oyunun kontrolü Portekiz'e geçti. Cristiano Ronaldo'nun takımı güçlü rakibine nefes aldırmadı. 28. dakikada Cristiano Ronaldo defansın arkasına sarktı, kaleci Stekelenburg mağlup ederek skora dengeyi getirdi.
VAART DİREĞE TAKILDIİlk yarı 1-1 biterken sahada yine Portekiz'in üstünlüğü vardı. Van der Vaart'ın bir şutunun direkten döndüğü mücadelenin 74. dakikasında yine Ronaldo'nun golü Hollanda'nın umutlarını bitirdi. Bu golde, Hollanda'nın hocasının risk alarak 3-5-2'ye dönmesinin de etkisi büyüktü. Turnuvanın ilk iki maçında etkisiz kaldığı için eleştirilen, golle buluşamayan Cristiano Ronaldo Hollanda önünde coştu. Müthiş oynayan, iki gol atan Ronaldo maçın yıldızıydı.
GRUPLARDA PORTEKİZ KLASİĞİ
6'ncı kez Avrupa Şampiyonası finallerinde mücadele eden Portekiz, gruplarda hiç elenmemesiyle dikkatleri çekti. Ronaldo, 5 büyük turnuvada gol atan ilk Portekizli futbolcu oldu. Portekiz milli takımıyla 33 gole ulaşan Ronaldo, Figo'yu (32 gol) geçerek 3'üncü sıraya (Pauleta-47 ve Eusebio-41) yerleşti.
