Çİ BÖREK (ÇİĞ BÖREK) TARİFİ - Yağ çekmeyen çıtır Çi Börek nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir?
Tatarlar tarafından mutfağımıza katılan ve çok sevilen Çi Börek, Eskişehir'in meşhur sokak lezzetlerinden biri haline geldi. Adından da belli olduğu gibi diğer böreklerden farkı kıymalı iç harcının çiğ olarak koyulması. Muhteşem tadıyla Çi börek vatandaşlar tarafından arama motorlarında sıkça araştırılıyor. İşte Çi börek tarifi haberimizde...
- Yemek Tarifleri Haberleri
- 20 Kasım 2023, 23:30:42
Çİ BÖREK (ÇİĞ BÖREK) TARİFİ - Eskişehir iline ait Çi börek tescillenmiş bir yemek olarak karşımıza cıkıyor. Büyük küçük herkesin bayılarak yediği Çi Börek tarifini malzemeleri ve püf noktalarıyla haberimizde sizler için derledik.
Çi Börek nasıl yapılır?
Malzemeler:
Hamuru İçin:
- 3 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı sirke
Kıymalı İç İçin:
- 300 gram kıyma
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı su
Kızartmak İçin:
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
- Bir karıştırma kabının içinde 300 gram kıyma, 1 adet soğan rendesi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı suyu karıştırın.
- Harcınızın sulu olmasına özen gösterin.
- Bir kabın içerisinde 1 su bardağı ılık su, 3 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı üzüm ya da elma sirkesini karıştırın.
- Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurunuzu un serptiğiniz tezgaha alıp bezelere ayırın.
- Bir merdane yardımıyla orta büyüklükte bir tabak boyutunda açın. (Çiğ böreğinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız hamurunuzu ince, daha dolgun olmasını istiyorsanız orta kalınlıkta açın.)
- Kıymalı harcınızı açtığınız hamura yerleştirip katlayın.
- Kenarlarının iyice yapışmasını sağlamak için bir kapak ya da pizza kesiciyle düzgünce kesin.
- Hepsini bu şekilde hazırlayın.
- Bu sayede, börekleriniz kızarırken kenarları açılmayacaktır. Derin bir tavaya yağı alın ve güzelce kızdırın.
- Kızmış yağa börekleri atarak kızartın ve kızaran böreklerinizi fazla yağı emmesi için bir kağıt havlu üzerine alın.
Püf noktası:
- Kıymanızı sulandırmazsanız böreğin içerisinde topaklanır. Kıymalı harıcınızı mutlaka sulandırın.
- Çiğ böreğinizin fazla yağ çekmemesi için hamura mutlaka sirke ekleyin.
AFİYET OLSUN
DİĞER HABERLER
-
Erzurum'un en mehşur lezzetlerinden olan Kadayıf Dolması, tüm Türk mutfağında kendisine geniş yer bularak tadanları kendisine hayran bırakıyor. En sevilen şerbetli tatlılar arasında yer alan Kadayıf Dolmasını evinde, kendi mutfağında yapmak isteyenler arama motorlarında 'Kadayıf Dolması nasıl yapılır?' sorusunun cevabını araştırıyor. İşte kadayıf dolması malzemeleri, yapılışı ve püf noktaları... -
Düğün, bayram ve özel gün sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan, bademi, fıstığı, hamuru ve nefis tavuğuyla sadece pilav değil ana yemek kategorisindeki perde pilavının tarifi, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yapımı biraz zahmetli olsa da 'iyi ki yapmışım' dedirtecek perde pilavı için gerekli malzemeleri, yapılışını ve püf noktalarını haberimizde derledik. -
Kalabalık sofraların gözdesi olan ve sık tercih edilen Piliç Topkapı, adından anlaşılacağı gibi Osmanlı saray mutfağından bu zamanlara kadar gelmiş, iç pilava sarılmış tavuğuyla severek yapılan tarifler arasında yer alıyor. Vatandaşlar tarafından arama motorlarında "Piliç Topkapı nasıl yapılır? Piliç Topkapı malzemeleri nelerdir?" diye araştırıyor. İşte Piliç topkapı yapılışı, malzemeleri ve püf noktaları..