Cuma hutbesi konusu | 29 Mayıs Diyanet Cuma hutbesi oku, dinle
Diyanet İşleri Başkanlığı, 29 Mayıs 2026 Cuma günü camilerde okunacak haftalık hutbe metnini "Fetih Ruhu ve Vakıf Medeniyeti" başlığıyla duyurdu. İstanbul'un tarihi fethinin yıl dönümünde irat edilecek olan hutbede, fetih kavramının kuru bir toprağı ele geçirme davası olmadığı, aksine gönülleri imar etme ve adalet götürme azmi olduğu vurgulandı. Ecdadımızın fethettiği topraklarda kalıcı barışı ve merhameti sağlamak için kurduğu vakıfların önemine dikkat çekilen hutbenin tüm detayları haberimizde!
- Haberler Haberleri
- Giriş Tarihi: 07 Mayıs 2026 20:35
- Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2026 09:12
Her hafta milyonlarca Müslümanı cami saflarında bir araya getiren Cuma namazının en önemli ritüellerinden biri olan Cuma hutbesinin bu haftaki içeriği belli oldu. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 29 Mayıs 2026 tarihli hutbe, özellikle İstanbul'un Fethi gibi şanlı bir tarihin yıl dönümüne denk gelmesiyle ayrı bir anlam kazandı. İslam dünyasına adalet, şefkat ve medeniyet köprüleri kuran ecdadımızın yürüyüşünü anlatan "Fetih Ruhu ve Vakıf Medeniyeti" konulu hutbede, günümüz dünyasına ve geleceğe taşınması gereken insanlık mirasları hatırlatıldı. İşte Türkiye genelindeki tüm camilerde minberlerden yükselecek o anlamlı hutbenin içeriği ve detaylar!
👉Diyanet İşleri Başkanlığı CUMA HUTBESİ👈
FETİH RUHU VE VAKIF MEDENİYETİ
Muhterem Müslümanlar!
Aziz milletimiz, yüce dinimiz İslam ile müşerref olduktan sonra hak ve hakikati hâkim kılmak için mücadele etmiştir. Bu mukaddes amaç uğruna yılmadan ve usanmadan seferden sefere, zaferden zafere koşmuştur. Allah'ın inayetiyle nice gönülleri fethetmiş, nice beldelere barış ve huzur götürmüştür. Bunun için, gemileri dahi karadan yürütmüş ve sonunda Allah Resûlü (s.a.s)'in müjdesine nail olup İstanbul'u fethetmiştir.
Aziz Müminler!
Dinimizin bizlere verdiği fetih ruhu, kuru bir cihangirlik davası değildir. Bu ruh; Kur'an-ı Kerim'in rahmet ve esenlik mesajlarını, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in güzel ahlakını bütün insanlığa ulaştırma çabasıdır. Bu ruh; Cenâb-ı Hakk'ın, "İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar, kurtuluşa erenlerdir" davetine icabet ederek, adalet ve iyiliğin dünyadaki yaşayan temsilcileri olma gayretidir. İlim ve hikmetle yükselen bir medeniyet oluşturma azmidir.
CUMA HUTBESİ PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
Kıymetli Müslümanlar!
Şanlı ecdadımız, fetih ruhunun hayata aktarılması ve kalıcı olması için gittiği her yerde vakıflar kurmuş; insanlığı, İslam'ın mesajlarıyla buluşturmak için gayret göstermiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)'in, "İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır" hadis-i şerifi gereğince; camiler, medreseler, hastaneler, kütüphaneler, aşevleri, köprüler ve çeşmeler inşa ederek iyiliği kurumsal hale getirmiştir. Dinine, diline ve rengine bakmadan; kimsesizlerin kimsesi, yetim ve öksüzlerin hamisi, yolda kalmışların sığınağı, mazlumların umudu, ilim tahsil edenlerin destekçisi olmuştur. Bütün dünyaya, merhametin ve güzel ahlakın en güzel örneklerini sunmuş, insanların hafızalarında silinmez izler bırakmıştır.
CUMA HUTBESİ SESLİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Değerli Müminler!
Vakıflar, vakfedenlerin topluma bıraktığı emanetleridir. Bu hususta bize düşen; vakıf medeniyetimizi ihya etmektir. Ecdadımızın bizlere bıraktığı muhteşem vakıf eserlerini korumak ve nesillerimize yeni vakıf mirasları bırakmaktır.
Bu vesileyle, cennet vatanımızı bizlere emanet eden şanlı ecdadımıza, şehitlerimize ve ahirete irtihal eden gazilerimize Yüce Rabbimizden rahmet diliyoruz. Cenâb-ı Hak, vakıflara öncülük edenlerden, destek verenlerden ve geleceğe aktarılması için çalışanlardan razı olsun.
Hutbemizi, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadis-i şerifleriyle bitiriyoruz: "Kim, güzel bir işe öncülük ederse hem kendi yaptığının sevabını hem de kendisinden sonra o işi yapanların sevaplarını alır. Üstelik onların sevaplarından da bir şey eksilmez..."
DİĞER HABERLER
-
"Emekli maaşı Temmuz zammı son dakika tahminleri nelerdir, Mayıs ayı enflasyon beklentisi ne kadar oldu?" aramaları emekli vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Ocak ayında aldıkları artışın ardından gözlerini yılın ikinci yarısındaki enflasyon farkına çeviren hak sahipleri için geri sayım başladı. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları ve ekonomistlerin kümülatif hesaplamaları, Temmuz ayında maaşlara yansıyacak zam oranına dair güçlü sinyaller veriyor. İşte netleşen ilk veriler ve masadaki en güçlü senaryolar haberimizde. -
"Az önce Van'da deprem mi oldu, merkez üssü neresi?" aramaları, öğleden sonra yaşanan hareketliliğin ardından sarsıntıyı hisseden vatandaşların ilk gündemi oldu. 29 Mayıs Cuma günü saat 16:26 sularında meydana gelen deprem, Van'ın Tuşba ilçesi başta olmak üzere kıyı şeridindeki yerleşim yerlerinde kısa süreli paniğe yol açtı. Deprem araştırmaları yapan resmi kurumların paylaştığı ilk verilere ve sahadan gelen son dakika valilik açıklamalarına haberimizden ulaşabilirsiniz. -
"Bugün tv'de ne var, Taşacak Bu Deniz 30. bölüm ne zaman saat kaçta?" aramaları, haftanın son gününde dizi severlerin bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Furtuna ve Koçari aileleri arasında Karadeniz dalgaları gibi durulmak bilmeyen amansız mücadele, bu hafta da ekranları kasıp kavurmaya devam edecek. Merakla beklenen yeni bölüm fragmanının yayınlanmasının ardından, TRT'nin bu akşamki yayın saatleri ve akış planlaması tüm detaylarıyla haberimizde.