Gizli bir güç var

AHMET ÇAKAR: Sanki gizli bir güç Trabzon halkından 3 Temmuz'un intikamını alıyor. ERMAN TOROĞLU: Yusuf Namoğlu'nu arayıp hakem isteyemiyordunuz. Şimdi kukla MHK getirdiniz. Hakemleri atayan Bünyamin Gezer, hani şu yan hakeminin kafası yarıldığında maçı başlatan. LEVENT TÜZEMEN: Türkiye'nin güçlenmesini istemeyen ülkeler var. Türkiye 'biat' eden bir ülke olmadıkça karıştırılmaya çalışılıyor.

Salih Dursun'un yaktığı 'isyan ateşi' sönmüyor... Fotomaç, bu oyunun önde gelenleri ile 'temiz futbol' için elini taşın altına koyuyor
1- Melo'nun bir sezon boyunca kırmızı kart görmediği bir ligde bir büyük takımın bir derbide sudan sebeplerle dört kırmızı kart görmesini futbol kurallarıyla açıklayabilir miyiz?
2- Futbola dünya paralar harcanıyor. Nasıl düzelir bu rezalet?
3-Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Futbol üzerinden taraftarları kışkırtmak gibi bir plan mı var? Hedef; yapılan hatalarla insanları sokağa mı dökmek?
ERMAN TOROĞLU: Yabancı hakem gelirse İndragandi kolay olur!
1- Melo bizde kırmızı yerine sarı görüyordu, sarı yerine hiç görmüyordu. İtalya'ya bir gitti, görmediği kadar kırmızı gördü. Kulüp de dedi ki, "Ben seni yollayacağım". Aslında Melo ve Melo gibilerin Türkiye liglerinde bu tarz hareket yapmaları yukarıda söylediğim yalama hakemler yüzündendir. Ama tabii işin bir de şu yanı var, hakem Melo'yu Fenerbahçeli, Beşiktaşlı futbolcuları atarsa bir daha o maçlara verilir mi, ona MHK sahip çıkar mı? İşte size Hasan Ali Kaldırım'ın örneğini verdim. Delikanlı MHK üyeleri neredesiniz? Hadi buna cevap versenize. Ama bu komitede hakem dağıtanların içinde Bünyamin Gezer diye bir hakem var. Bu hakemliğinde ne yapmıştı? Bir F.Bahçe-G.Saray maçında atılan bir cisimle yardımcı hakeminin kafası yarılmış, 5 dikiş atılmıştı. Hastaneden 4-5 doktor gelmişti. Bu hakem utanmadan, sıkılmadan çıkıp o maçı idare etmişti. Açıklaması da "Bu kadar seyirci gelmiş, başlatmazsam kötü olur? Sana ne be kardeşim sana ne? Oynatma bakalım 1 kişi sahaya gazoz kapağı atabiliyor mu? Arkadaşlar bu işin Feneri, Beşiktaş'ı G.Saray'ı yok. Trabzon'a, Akhisar'a nasıl muamele yapıyorsan, büyüklere de onların futbolcularına da aynı davranmaya mecbursunuz. Birine Beyefendi deyip birine "Lan" dersen bir günde size kırmızı kart gösterirler örnek istiyor musunuz? İşte son maç.
Yabancı hakem gelmeli mi?
Kesinlikle yanlış olur. Ben yabancı hakemlerin idare ettiği maçlarda futbolculuk yaptım. Beyler yabancı hakeme daha kolay ulaşırsınız. İndragandiyi adamın adresine daha kolay indirirsiniz. İşin başka bir yönü daha var. Bu yabancı hakem diyenlere soruyorum, hangi ülkeden getireceksiniz. Futbol kalitesi daha yüksek bir ülkeden. O ülkenin lig maçları yok mu? O önce kendi maçlarına iyi hakemlerini verecek, geri kalanlardan sana gönderecek. Türkiye'ye yıllarca 20 sene gecikmiş teknolojiyle ürünler sokuldu. Yani Türkiye resmen peşkeş çekildi. Son kullanma tarihi geçmiş hakemleri de Türkiye'ye sokamazsınız. Bizimkileri kafalarına vura vura eğiteceksiniz. Daha doğrusu MHK'nın başına bunu yapacak adamları getireceksiniz. Geçen yıl Yusuf Namoğlu ve ekibinden ne gördünüz ki bu sene değiştirtiniz. Çok açık ve net bir cevap vereyim: Yusuf Namoğlu ve ekibine istediğiniz maça istediğiniz hakemi tayin ettiremediniz. Kukla istiyordunuz, getirdiniz. Yusuf Namoğlu milletvekilliği, belediye başkanlığı yapmış bir adam. Mühendis, mimar, eski FIFA hakemi, şimdi FIFA gözlemcisi. Buyurun beyler Federasyon Kurulu'nda hangi isim bu kariyere sahip. Dişi geçiremediniz şimdi dişi geçireceğinizi getirdiniz. Perdenin arkasına saklanmayın çıkın. Hani bir lafım var Elma dersem çıkın armut dersem çıkmayın. Ey Federasyon üyeleri sizlere sesleniyorum: Elma... Elma...

LEVENT TÜZEMEN:Amaç taraftarı düşman edip birbirine düşürmek

1-Melo gitti ama Melo aleyhtarlığı hâlâ bitmedi. 4 yılda 3 şampiyonluk kazanmış Melo'nun gidişinden en çok önce Beşiktaşlılar sonra Fenerbahçeliler mutludur umarım. Çünkü Melo'lu Galatasaray ezeli rakibi Fenerbahçe'yi 5 kez yendi 1 kez berabere kaldı 3 kez de yenildi. Melo'lu Galatasaray'a karşı Beşiktaş 4 yılda tek galibiyet bile alamadı. Melo son yılda kırmızı kart görmemiş ise cevabını hakemler vermelidir. Kaldı ki; Galatasaray- Trabzonspor maçında çıkan kartlar Salih ve Cavanda için kural gereği doğruydu ama tahrik konusunu gözden kaçırmamak gerekir. Hakem Deniz Ateş Bitnel, Trabzonlu oyuncularla adeta düello yaptı. Özellikle Özer'e çıkan kartta hakem Bitnel'in vücut dili, "Ben adamı böyle atarım" egosundaydı.
2-Teknoloji çağındayız. İletişimde akıllı telefonların hayatımıza kattıklarını düşünürsek "Futbol ailesi" teknolojinden faydalanma konusunda bir karar vermeli. Gol teknolojisi "Top çizgiyi geçti veya geçmedi" tartışmalarını bitirdi. 6 hakem uygulaması, sorunları belki tam çözmedi ama kulaklık kullanmak bazı kararlarda yardımcı olmaya başladı. Teknoloji önemli ama bence sorun hakemlerin kimliğinde. Allah, doğarken insanlara bir karakter biçiyor. Bence hakem olacaklarda "Bu çocuk adam olacak" özellikleri aramak ve bulmak gerekir. Aile yaşamı, genetiği, burcu bile çok önemli.
3-Ekonomi, teknoloji ve sağlık konularında müthiş bir büyüme yaşayan Türkiye'nin güçlenmesinden rahatsız olan ülkeler kesin var. Hiç kimse Türkiye'nin "Süper güç" olmasını istemiyor. Türkiye'de en çok izlenen spor olan futbol üzerinden ülkeyi karıştırmak dış güçlerin bir ürünü olabilir. Örnek mi? 3 Temmuz süreciyle Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında yaşanan husumet hâlâ sürüyor. Rize dönüşü F.Bahçe'ye yapılan silahlı saldırı bir terör harekatıdır. Çünkü silahlı saldırının olduğu yer Trabzon'dur. Her Fenerbahçeli de, "Bize bu saldırıyı Trabzonlular yaptı" algısı oluşması doğaldır. Türkiye, dışarıya karşı "Biat" kültürünü terk edip ayakları üzerinde duran ve hızla güçlenen bir ülke olduğu için hedef haline gelmiştir. Büyüyen bir ülkeyi karıştırmanın ve kışkırtmanın en kolay yolu insanları ya mezhep üzerinden birbirine düşürmektir ya da sporda özellikle futbolda taraftarları birbirine düşman edip sokağa dökmektir. Bu tuzaklara düşmemek gerekir.

AHMET ÇAKAR:Parayı kontrol etmek gerek

1- Tabii ki açıklayamam. Trabzonspor tıpkı Bosnalıların katledildikleri gibi bu sezon sistemli organize ve sürekli bir şekilde katledilmişlerdir. Sanki gizli bir güç Trabzonspor ve Trabzon halkından 3 Temmuz'un intikamının alınması konusunda düğmeye basmış gibi.
2- Bu rezaletin düzelmesi için önce parayı kontrol edeceksiniz. Sonra futbolun en başından en sonuna kadar liyakat sahibi adamları görev başına getireceksiniz. Bunları yapmak kolay mı? Biliyorum ki çok zor. Ama başka çıkış yok.
3- Böyle bir organizasyona ihtimal vermiyorum. Özellikle canı çok yanmış Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta'yı kutluyorum. Çok sağduyulu, sert ama toparlayıcı demeçler verdi. Farklı davransa Trabzon halkını sokağa dökebilirdi ama o ahlaklı bir vatandaş ve sorumlu bir spor adamı olarak davranıp itidal çağrısı yaptı. Doğrusu da buydu.
ÖMER ÜRÜNDÜL:Futbolumuz baştan sona temizlenmeli
1- Hakemin bu maçtaki çok yanlış kararlarının getirdiği bir ekstra durum oldu. Ama Melo'nun ya da Emre Belözoğlu gibi futbolcuların kart görmemesi tamamen hakemlerin büyük takımların eleştirilerinden ve tepkilerinden çekinmeleri. Camia ile karşı karşıya gelmek istememelerinden kaynaklanıyor.
2-Bu işin çıkış yolu futbolun içindeki tüm birimlerin (medya, yönetici, taraftar, federasyon ve MHK) hepsinin birlikte değişimiyle sağlanır. Ancak İlk 3 madde içindeki birimlerin bu değişimin içinde olabileceğine ihtimal vermiyorum.
3-Ben böyle bir şey düşünmek dahi istemiyorum.
METİN TEKİN:Böyle dağılmışlık yıllardır görmedim
1- Bu konuyu Melo'yla bağlantılı mı konuşmak gerek, tartışılır. Objektif bakarsanız Melo'nun kırmızı kart görmemesi enteresandır ama G.Saray-Trabzonspor maçındaki fahiş hakem hataları bu konunun dışındadır. Ben uzun yıllardır böylesi bir yönetim, böyle bir dağılmışlık görmedim. Belki de hiç yoktur.
2- G.Saray-Trabzonspor maçı üzerinden değerlendireceksek konuyu önce şunu belirlemeliyiz; Bitnel'in çok kötü yönetimini mi, yoksa kumpasın olduğunu mu konuşacağız? Buna karar vermeliyiz. Ben bütün iyi niyetimle hakem hatası olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında iddiası olan varsa açıkça söylesin, biz de aydınlanalım. Burada çok daha tecrübeli insanların fikirleri önemli. Esas önemli olan MHK, TFF ve hakem atamalarını
yapan kişilerin açıklamalarıdır.
TURGAY DEMİR:FB-BJK maçını yabancı hakem yönetmeli
1- Melo'nun nasıl kollandığı gün gibi aşikardır. Lugano, Alves ve Emre Belözoğlu da buna dahil edilebilir. Son on yılda Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor'a gösterilen kırmızı kartlara bakarsak bu konuda iki büyüğün aleni şekilde kayırıldığını görürüz. Aynı şekilde rakiplerine bakarsak Trabzonspor ve Beşiktaş'ın rakiplerinin çok zor kırmızı kart gördüğünü, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin rakiplerinin çok kolay kızardığını görebiliriz. Şöyle netleştirelim; Melo, Trabzonspor'da oynasaydı ligin yüzde sekseninde cezalı olurdu. Beşiktaş'ta oynasaydı yüzde 60'ında cezalı olurdu. Yabancı hakem gelmeli mi? Kesinlikle çare olur ama bir şartla. Gelenlerin de pazarlıklarla etki altına alınabilecek Bulgar, Romen ya da bir başka Balkan ülkesi hakemi değil Bundesliga'nın Premier Lig'in üst düzey hakemleri olmalıdır. Örneğin Beşiktaş- Fenerbahçe derbisini kesinlikle bir
yabancı hakem yönetmelidir
GÜRCAN BİLGİÇ:Şahan'dan sonra Trabzon'la hesaplaşıyorlar
1- Bence, Çağatay Şahan olayından sonra hakemler Trabzonspor'a karşı hoşgörülerini kaybettiler. Kendi içlerinde bir hesaplaşma var. Bu nedenle Trabzonspor'un maçlarında daha rahat kart gösteriyorlar. Eğer büyük saydığımız bir takım, iddiasını da kaybetmişse, hakem hoşgörüsünü de yitiriyor. Kötü oyun veya yanlış taktiği biz eleştirebiliriz ama bunlar hakemlerin haklarını gasp etmeleri için neden değildir. Gördüklerini çalsınlar.
2-Deniz Ateş Bitnel'i veya hakem kararlarını konuşuyoruz ama iki penaltı kararında da aldatan futbolcuları hiç konuşmuyoruz. Hakemi bitirelim; tamam. Ama bu emek hırsızı oyuncuları ne yapacağız. Her takımda bunlardan birkaç tane var. Ve yaptıkları yanlarına kar kalıyor. Madem bu kadar ilgi, sevgi ve paranın tartışılmasını istemiyoruz, bu tartışılan oyunculara da gereğini yapalım.
3-Ülkemiz insanlarının en sağ duyguları yaşadıkları yer tribünler. Herkes tuttuğu takıma karşılıksız sarılıyor. Dolayısı ile en kolay yönetilecekleri yer de buralar. Hakem yönetimlerinin veya demeç savaşlarının "ülke karışsın" diye yapıldığını düşünmem. Ama bu tepkileri karşılamak çoğu zaman
siyasetçilere düşüyor. İşte bölünme ve tepki o zaman başlıyor.
İSKENDER GÜNEN: Melo, Anadolu'da oynasa 10'dan fazla kırmızı yerdi
1- Çok güzel bir soru bu... Melo bir büyük takımda değil de Anadolu takımında yer alsa herhalde bir sezonda göreceği kırmızı kartlar iki elin parmaklarından fazla olurdu. Bu yıl Süper Lig'in başından bugüne kadar hakem hatalarından en fazla başı yanan takım Trabzonspor. 5. haftada G.Saray maçı ki hem de hakem yurt dışında Türkiye'yi temsil eden, hatta bu alanda en yüksek seviyeyi gören Cüneyt Çakır'ın vermediği ya da veremediği (!) penaltı pozisyonundan sonra yenilgi ile biten bir maç ve ardından süre gelen hakem yanlışları sanki birileri tarafından düğmeye basılmış izlenimini veriyor. En az 15 puanın hakem hatalarından kaybettiklerini söyleyebiliriz.
2- Yukarıda belirttiğim gibi paranın çoğalmasıyla kirlilik ne yazık ki aynı oranda artıyor. Özellikle şike sürecinden sonra futbol camiasında büyük bir güvensizlik ortamı var. Güven sorunu aşılmadıktan sonra işimiz gerçekten çok zor ve hakemlerin sezon başından beri gösterdikleri performansları düşündüğümüzde; 'bu lig nasıl biter?' Bu da yanıtlanması gereken herhalde zor bir soru olarak önümüzde duruyor.
3- Bu hatalar sadece bugünün sorunu değil... Bu geçmişten gelen bir sorun. MHK'nin başındaki insanlar baksın.. Nasıl atanıyor, özerk bir yapının olmaması. En önemli sorun bu.
DEVAMI YARIN...

DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.