F.Bahçe G.Saray'dan korktu

Usulde değil ama esasta yabancı kontenjanının değişmesini isteyen Galatasaray ve diğer kulüpler haklı... Şu davalar olmasa Fenerbahçe 17 kulübün başında olacaktı. Demirören federasyonunu değiştirmek için Ankara'ya gidecekti. Ama Drogba ve Sneijder'in transferiyle Galatasaray'dan tokat yiyen Yıldırım politika değiştirdi

Futbol Federasyonu'nun, Fenerbahçe hariç 17 kulübün isteğine karşılık daha önce '6+0+4' olarak belirlenen yabancı kontenjanını değiştirmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Federasyonun kararı doğru... Usul olarak doğru... 6+0+4 kararı geçen sene alındı. Kulüpler itiraz etmedi, medyadan ses çıkmadı, kimse bir şey demedi ve bu karar alındı. Şimdi tam alınan karar yürürlüğe girecek, 17 kulüp itiraz ediyor, bir takım medya itiraz ediyor. Böyle şey olmaz! Bu itirazların hepsi bu karar alındığı zaman yapılır. Geçmiş ola... Yöneticilerimiz evvela sporun yönetmeliklerini bilecekler. Keyfi karar yok. Usulde bu ama esasta karşı çıkan Galatasaray ve Gençlerbirliği yüzde yüz haklılar. 10 yabancıya para vereceksin, 4 tanesi tribünde oturacak.
ŞU ANDA GÜCÜ YOK

60. dakikada yabancılardan biri sakatlanacak, senin dört tane daha yabancın olduğu halde o yabancılar sahaya giremeyecek! Yabancı ile yabancıyı değiştirmek istiyorsan, altı yabancı hakkını maçın başında kullanmayacaksın; sahaya dört ya da beş yabancı ile çıkacaksın ki bir tane kenarda oturtabileceksin. Bu kadar aptalca bir karar olmaz. Ama bu aptalca karar alınırken kimsenin sesi çıkmıyor. Aslında Fenerbahçe, şu davalar olmasa bu 17 kulübün en başında olacaktı. Aziz Yıldırım, federasyonu değiştirmek için Ankara'lara gidecekti. Adımı bildiğim gibi biliyorum. Ama Fenerbahçe şu anda sıkıntıda, hem de maddi manevi sıkıntıda... Galatasaray'ın aldığı ve alabileceği yabancıların karşısına aynı ölçüde yabancı koyacak gücü yok. 'Ben alamıyorsam onlar da almasın' diye birdenbire yabancı kısıtlamasına en karşı olan kulüp oldu. Fenerbahçe oldum olası politikasını transfer üzerine kurmuştur. Çocukluğumdan beri böyleydi Fenerbahçe... Parlak transferlerin takımı... Ama son yıllarda içine düştükleri maddi ve manevi kriz saf değiştirmelerine yol açtı. Mesela Drogba ve Sneijder'in transfer edilmesiyle Galatasaray'dan adeta tokat yemiş olan Aziz Yıldırım, 'Ben bir daha tokatlanmayayım' diyor. Bunun yolu ne; yabancı transferinin yolunu kesmek. İşin esası bu... Esasta Ünal Aysal, İlhan Cavcav ve 17 kulüp çok haklı olmasına karşın, atı alan Üsküdar'ı geçmiş!
Bu kararın ardından kulüplerin, olağanüstü genel kurula gitmek için imza topladıkları yolunda haberler geliyor. Bu noktada kongreye gitmek doğru mudur?
Olağanüstü seçimli kongre için kural belli... Yönetmeliklerde yazıyor. 120 tane imza toplayabilirsen, kongreye gidersin. Toplayabilirlerse giderler. Bunun sonucunda Türkiye, Yıldırım Demirören'den kurtulursa da Vaka-i Hayriye (Hayırlı olay) olur. Çok da iyi bir iş olur.
TÜRK GAZETECİ VAR MI?

Bu tartışmalar sırasında, Yıldırım Demirören ve eski Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy arasında 'İcazet' polemiği yaşandı.
Ben bu konuşmanın olduğu yerde yoktum, kimse de yoktu, tahmin ediyorum. Ama Ulusoy ile Demirören arasındaki akrabalık bağını biliyorum. Yıldırım Demirören'in eşi Revna Hanım'ın kızlık soyadı; Ulusoy... Haluk Ulusoy ve Yıldırım Demirören'i de biliyorum. Bu ikiliden birisi doğru söylüyorsa; doğru söyleyen Haluk Ulusoy'dur.
UEFA'nın verdiği cezalarla ilgili artık son aşamaya gelindi. Tanıklar dinlenecek ve karar verilecek. Fenerbahçe ve Yıldırım Demirören, Steaua Bükreş örneğini göstererek UEFA'nın adaletsiz cezalar verdiğini söyledi. Siz adaletsizlik olduğunu düşünüyor musunuz?
Olayların içinde değiliz. 'Steaua Bükreş'in cezası niye ertelendi?' kararını bilen, okuyan herhangi bir Türk gazeteci var mı? Bununla ilgili herhangi bir gazetede haber okudunuz mu? Bizim spor sayfalarımız, Fenerbahçe kulübünden gelen emirlere göre haber yapıyorlar. Bir haber yapılırken telefon açıp konuşulur. Günümüzde artık telefon o kadar zor bir şey değil. 'Steaua Bükreş kararının gerekçesini bize bir yollayın, bakalım.' O gerekçeyi koyarsın, Fenerbahçe'nin gerekçesini koyarsın, haber ortaya çıkar zaten... Ama bu yok!
SEN NİYE BECEREMEDİN!

Dünyanın her yerinde uluslararası kararlarda lobicilik vardır. Böyle bir şey olmasa lobiler olur mu? Birleşmiş Milletler kararını etkileyen lobiler var. Rum lobileri var, Ermeni lobileri var, Yahudi lobileri var. Bunlar durduk yerde çıkmış laflar değil. Steaua Bükreş'in başkanı her yerde parmağı olan, futbolcu tüccarı Becali... 'Becali' olduğu zaman zaten orada bir soru işareti var. Becali bu işin içine girmiş, becermişse, sen niye beceremedin!
***

UTANÇ VERiCi
Roma'dan kovulan, bitmiş, tükenmiş Tanjevic, Türk Milli Takımı'nın Geçen sezon beklentileri karşılayamayan Fenerbahçe Ülker, Obradovic'i transfer ederek büyük sansasyon yarattı. Ünlü Sırp çalıştırıcı, Türk basketboluna neler katar?

Son yılların en iyi basketbol transferi... Fenerbahçe, basketbolda son yılların en güzel işini yaparken Türkiye Basketbol Federasyonu da son yılların en utanç verici işini yaptı. Türk kamuoyunu resmen aptal yerine koydu, eşek yerine koydu. Ben hayatımda böyle şey görmedim. Ahmet Kurt'u okudum geçen gün Cumhuriyet'te... Aylar önce yazdığı yazıyı yeniden yayınladı. Olacakları birer birer yazmış. "Ortaklık" diyor! "Turgay Demirel, İzic, Tanjevic" ortaklığı diyor! Aylar evvel yazılan bu yazıya Turgay Demirel gıkını çıkaramamış. Niye çıkarmadığı da belli oluyor işte... Ahmet Kurt kahin gibi... Ne dediyse hepsi olmuş. İnanılır gibi değil!.. "Efendim vakit daraldı da hoca bulamadık" diyor. Niye bulamıyorsun! Ergin Ataman, "Benimle kimse konuşmadı" dedi. "Türk hoca getireceğiz" diyorlardı. Üç tane Türk hoca var: Erman Kunter, Oktay Mahmuti ve Ergin Ataman... Ergin diyor ki "Benimle kimse konuşmadı. Yalan söylüyorlar!"
MAAŞ ALIYORMUŞ
Yabancı getireceksen işte Obradovic'i getirmiş Fenerbahçe, al Obradovic'i... Aynı yöntemle, aynı sistemle... Bogdan Tanjevic'i milli takımın başına getirdiğin zaman Tanjevic, Fenerbahçe'nin de antrenörüydü. Tanjevic, Roma'ya teknik direktör olarak değil basketbol şubesi yöneticisi, danışman olarak gitti. Oradan dahi kovuldu, şimdi Türk Milli Takımı'nın antrenörlüğünü yapacak! Bitmiş, tükenmiş adam!.. Ama Demirel, İzic, Tanjevic ortaklığı sürüyor. Kulağıma daha korkunç bir şey geldi. Bunun açıklamasını derhal yapmalı Türkiye Basketbol Federasyonu... 'Roma'da görev yaparken Türkiye'den maaş almaya devam ediyormuş Tanjevic.' Türkiye ile ilişkisi kesilmemiş. Benim milletimin vergileri böyle mi harcanıyor!.. Geçen gün Spor Bakanı'nı okuyorum; "Ben federasyonların işine karışmam" diyor. Güldürmesin beni!.. Bütün federasyon seçimlerine, bütün teşkilatlara girip istediği adamı başkan seçtiren o...
BAKAN EMİR VERMİYOR
'Özerklik' demek herkesin başına buyruk hareket etmesi, devletse devlet olması demek değil ki! Açsın kanunları okusun. Okumuyorsa ben anlatayım ona... Özerk kurumların üzerinde devletin idari vesayet yetkisi vardır. Yani denetim ve gözetim... Yani Turgay Demirel yani Mehmet Terzi canlarının istediği gibi paraları har vurup harman savuramazlar. Turgay Demirel'e gelince Sayın Suat Kılıç ortada yok. Erkekliğin onda dokuzu kaçmak, onda biri hiç görünmemek. Hala 28.5 milyon liranın hesabı önümüze konmadı. Bunu Fotomaç'ta kaç kere söyledim, yüzü geçti. İnsanın yüzü kızarır ya! Turgay efendinin kızarmıyor. Bakan da emir veremiyor; 'Şu Hıncal'ın istediği dosyayı gönder' diye... İnanamıyorum ya! Ondan sonra da bu rezillik... Obradovic çok iyi transfer... Belli ki şampiyonluğu Galatasaray'a kaptırmak Fenerbahçe'ye çok dokunmuş; iyi de olmuş. Yani bu sene müthiş bir Fenerbahçe, dolayısıyla da müthiş bir basketbol rekabeti izleyebiliriz. Bu da çok güzel bir şey olur.
***

YABANCI TRANSFER ETMEK iŞLERiNE GELiYOR

Galatasaray da boş durmadı Barcelona'dan Jawai'yi transfer etti. N'Dong'un yerine... Avustralyalı basketbolcu, ünlü oyuncu Shaq'e benzetiliyor.
Şimdi N'Dong sezona felaket başlamıştı; "Bunu nereden buldular, aldılar" diye düşünüyordum. Fakat sezonu olağanüstü iyi bitirdi. Yani taraftarın sevgilisi oldu. Hagi'ye jübile yapmayan Galatasaray, N'Dong'a jübile yapmaya hazırlanıyor. N'Dong'un özelliği şu; N'Dong hem pota dibinde çok iyiydi hem de dışarıdan takır tukur üçlük atıyordu. İçeride ve dışarıdan etkili bir adamdı. Bu gelen, Küçük Shaq, sadece pota altında etkili bir adam, öyle dış atışları yok. N'Dong'dan daha cüsseli, daha yapılı... Özellikle savunma gücü, ribaunt gücü daha iyi ama skor açısından N'Dong kadar etkili olacağını düşünmüyorum.
Melo'nun transferinde yol alamayan Galatasaray'ın Wellington ile anlaştığı belirtiliyor. Genç bir isim... Beklentileri karşılayabilir mi?
Benim, Galatasaray'ın transferlerinin hangi mantık, hangi felsefe, hangi ölçü ile yönetildiğini anlamam mümkün değil. 6+0+4 kuralı varken hâlâ yabancı transferi ile uğraşıyorlar! Galatasaray'ın bu seneki transferdeki en büyük fiyaskosu, Alper Potuk'u Fenerbahçe'ye kaptırmasıdır. Alper olayında Fenerbahçe resmen tokat attı Galatasaray'a... Çünkü o transfer tam bitmek üzereyken Galatasaray'ın aklı Alper de değil Melo'daydı!
'FATİH KÖTÜ' DİYECEKLER

Hâlâ Melo demeçleri, hâlâ Melo'nun peşine adam göndermeler, hâlâ Melo ile uğraşmalar. Fenerbahçe de Alper'e 'Gidersen Melo'nun arkasında bekleyeceksin' dedi. Bu kadar yanlış nasıl yapılır?
Melo da geçen sezon beklentileri çok da karşılayamamıştı.
Hiç ahım şahım bir adam değil. Ne işi var Galatasaray'da ya... Böyle bir adam için Alper'i kaçırdılar! Şimdi yerli oyuncu olarak kovmaktan beter ettikleri Engin Baytar ile sözleşme imzalamışlar! Bakıyorum hâlâ yabancı alma peşindeler... Çünkü yabancı transferi yapmak Bülent Tulun kardeşime çok cazip geliyor, 'Ben gittim, ben aldım, ben getirdim' diye havasını atıyor, yabancı transfer Bülent Tulun'un emrinden çıkmayan Ünal Aysal'ın çok işine gidiyor; 'Çilek aldım, çilek aldım' diye... Manav dükkanına döndü Galatasaray! Ondan sonra takım başarısız olursa; 'Fatih kötü' diyecekler. Ya o kadar açık ki tezgah! Bir yanda İnan Kıraç, bir yanda Bülent Tulun, Galatasaray'ı yönetiyorlar ikisinin de öndeki adamı Ünal Aysal!..

Röportaj: Bülent CAN

DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.