16. duruşma yapıldı...

''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın 16'ncı duruşması bugün yapıldı. Mahkeme çapraz sorguları Çarşamba gününe erteledi.

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Aziz Yıldırım, Olgun Peker ve İlhan Ekşioğlu'nun da aralarında bulunduğu 9 tutuklu sanık katıldı.
Tutuksuz sanıklardan Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in ilk kez katıldığı duruşmada, Beşiktaş'ın eski teknik direktörü Tayfur Havutçu, Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanvekili Göksel Gümüşdağ, Elazığspor teknik direktörü Bülent Uygun, Gaziantepspor teknik direktörü Hikmet Karaman, Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu ve kulübün muhasebe müdürü Tamer Yelkovan, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz ve eski futbolcu Ümit Karan ile futbolcular Korcan Çelikay, İbrahim Akın, Serdar Kulbilge, Gökçek Vederson ve İskender Alın'ın da aralarında bulunduğu 71 tutuksuz sanık hazır bulundu.
Bu arada, salonun yetersizliği nedeniyle duruşmaya sadece ajans muhabirleri alındı.
Öte yandan, duruşma nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı'nın içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Salona önceki duruşmalarda olduğu gibi sadece ana bloktan giriş sağlandı. Salona giden diğer koridor ve geçişler güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, asansörlerin de bu katta durması engellendi.

AZİZ YILDIRIM-SADRİ ŞENER DİYALOĞU
Kısa bir aranın ardından duruşmada, Sadri Şener, hakkındaki iddialara ilişkin şunları söyledi:
''Ankaragücü-Fenerbahçe maçıyla ilgili bir teşvik konusu söz konusu değil. Telefonda konuştuğum 2 kişi de Fenerbahçeli. Böyle bir durumda söz konusu olamaz. Gabriç transferi şubat ayında gündeme gelen bir konuydu. Melih Gökçek'le yaptığım görüşme, spontane gelişen bir görüşmedir. Melih Gökçek, 'Fenerbahçe'yi yeneceğiz' dedi. Ben de, 'inşallah' dedim. Bu konuda espri yapıyorlar benimle Fenerbahçeli olduğu için. 'Aziz dinletiyor' lafı da espriden ibaret.''
İfadelerinin ardından çapraz sorgusuna başlanan Sadri Şener'e ilk olarak Aziz Yıldırım, bazı sorular yöneltti.
Yıldırım'ın, ''Ben silahlı örgüt yöneticiliği ve şikeden suçlanıyorum. 1995 yılında 92 milyonluk ihaleyi kendisine verdim mi, vermedim mi? Kenan Yaralı'ya 500 bin dolar vererek yardım etmem şike konusu oluyor'' ifadeleri üzerine Başkan Ekinci, ''Bu konunun davayla ilgisi yok'' dedi.
Sadri Şener de ''Yardım etmez' diye bir ifadem yok. Ama o dönemde başkan değildim'' diye konuştu.
Yeniden söz alan Aziz Yıldırım, bazı tapelerin iddianameye girmediğini belirterek, ''Poşuya 11 yıl ceza veriliyor. Yumurtaya 5 yıl ceza veriyorlar. Ama bazılarının siyaset görüşmeleri var. Biz siyasete girmedik. 'Başbakan biter' şeklindeki konuşmaya suç duyurusu bile yapılmıyor. Ben 11 aydır yatıyorum'' şeklinde konuştu.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ekinci'nin, ''Poşu diye bir şey yok. Poşudan dolayı kimseye 11 yıl verilmez. Teröristleri savunmaya girme'' ifadesiyle uyardığı Yıldırım, ''Teröristlik bir durum yok'' dedi. Yeniden konuşan Ekinci, ''Terörle Mücadele Kanunu'nda yüzün kapatılarak eylem yapılması suçtur. Yüz kapatılarak yapılan eylem var. Başka mahkemelerin kararını tartışacak durumumuz yok'' diyerek tartışmayı sonlandırdı.
Aziz Yıldırım'ın, Şener'e yönelik, ''Atanmış hakemi değiştirmişsiniz Of maçında'' diye konuşması üzerine Şener, ''Ben Of'un başkanı değilim. Ben Trabzonspor başkanıyım'' dedi. Bunun üzerine Yıldırım da, ''Öyle yazılıyor. Beni, 'hakem atamışım' diye yargılıyorlar. O yüzden söyledim'' ifadelerini kullandı.
Bir soru üzerine Sadri Şener, ''Biz stada 15 milyon harcadık. Devletten para tabi ki alacağız. O stat devletin stadı, bizim değil. Çevresini de süsleyeceğiz'' demesi üzerine Aziz Yıldırım, iddianamede yer alan ve 'şifre' olduğu iddia edilen ''tarla'' kelimesine atıfta bulunarak, ''Bu süsleme de, bizim tarla gibi'' diye konuştu. Yıldırım'ın bu sözleri üzerine Şener ve salondakiler gülüştü.
Aziz Yıldırım'ın avukatlarının Şener'in hakemlere ilişkin dinleme tutanaklarını okuması ve ''Bu görüşmede hakem ataması yaptığınız görülüyor'' şeklindeki beyanları üzerine Sadri Şener de, ''Hakemlerle ilgili her türlü problemi her mekanda söylüyoruz. Bu gayet doğaldır'' dedi. Söz alan Şener'in avukatı, müvekkiline iddianamedeki suçlamalarla ilgili sorular sorulmasını istedi.
ŞAKAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Nevzat Şakar, dava konusu telefon görüşmelerinin şike ve teşvikle ilgisinin olmadığını belirterek, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz sanık Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Nevzat Şakar, iddianamede yer alan telefon görüşmelerinin şike ve teşvikle ilgisinin olmadığını, suçlamaları da kabul etmediğini söyledi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ekinci'nin, ''Ahmet Bulut'u tehdit etmene ilişkin, Bulut şikayetinden vazgeçti, haberin var mı?'' diye sorduğu Şakar, ''Tehdit etmedim'' ifadesini kullandı.
Başkan Ekinci'nin, '' 'Ayağını denk al' ne demek?'' diye sorduğu Şakar'ın, ''Trabzon'da büyüklerimiz öyle der'' ifadesi üzerine Ekinci de, ''Biz de Türkiye'de yaşıyoruz. Türkiye'de farklı, Trabzon'da farklı anlamı mı var bunun?'' dedi.
Söz alan tutuklu sanıklardan Aziz Yıldırım'ın, ''Ankara'dan gelen 6,5 milyonu şikede ve teşvikte kullandınız mı?'' şeklindeki sorusuna ''Hayır'' cevabını veren Şakar, Yıldırım'ın, ''Faturalarla o parayı kapatabildiler mi?'' sorusuna karşılık da, ''Aziz Bey çok merak ediyorsa faturaları göndeririz'' diye konuştu.
Yıldırım'ın, ''Bana değil, mahkemeye gönder'' dediği Şakar'ın ''Merak eden sizsiniz'' şeklinde cevap vermesinin ardından araya giren Başkan Ekinci, ikiliyi aralarında tartışmamaları konusunda uyardı.
Aziz Yıldırım'ın Şakar'a ait olduğu belirtilen telefon dinleme kayıtlarını okuduğu sırada, Şakar bu kayıtlara itiraz ederek, ''Yanlış okuyorsunuz'' dedi.
Yıldırım da, söz konusu kayıtları mahkeme kürsüsüne giderek Şakar'a uzattı ve ''Al oku, yazıyor, biz ezberledik'' ifadelerini kullandı.
Şakar'ın, ''Buradaki konuşma, mecazi manada söylenen sözler'' şeklinde beyanda bulunması üzerine salondaki sanık ve sanık avukatları güldü. Şakar da, Aziz Yıldırım'a hitaben, ''Siz de Topuk Yaylası'nın hesabını verirsiniz'' dedi. Bunun üzerine Yıldırım ve salondaki bazı avukatlar Şakar'a tepki gösterdi.
''Hocaya sen de okutturuyor musun?''
Duruşmada, Nevzat Şakar'ın konuşmalarının olduğu telefon dinleme kayıtlarının okunulması sırasında, ''Hocaya okuttuk'' ifadesinin geçmesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Ekinci, Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen ve Aziz Yıldırım ile aynı cezaevinde kalan Ahmet Mahmut Ünlü'yü kast ederek Aziz Yıldırım'a, ''Hoca senin yanında. Sen de okutturuyor musun?'' diye sordu. Yıldırım da, ''Okuyor tabii. Boyuna kendi için de, bizim için de okuyor'' dedi.
Aziz Yıldırım'ın, ''Antalya'ya niye gittiniz?'' diye sorduğu Şakar'ın, ''Sana mı soracağız. Gezmeye gittiler'' cevabı vermesi üzerine duruşma salonunda sesler yükseldi.
Duruşmada usule ilişkin açıklama yapmak istediğini belirten bazı sanıkların avukatı Ali Rıza Dizdar, başkan Ekinci'nin izin vermemesi üzerine, ''Benim konuşmamı çapraz sorguda engelleyemezsiniz. Siz çapraz sorguda müdahale edemezsiniz'' dedi.
''Ben izin verirsem konuşursunuz'' sözlerine, Dizdar'ın ''Hayır'' yanıtı vermesi üzerine Başkan Ekinci, ''Ben çıkayım dışarı. Bakın nasıl idare edeceksiniz bu salonu'' dedi. Dizdar da, ''Ben çok iyi idare ederim'' şeklinde konuştu.
Nevzat Şakar, avukat Dizdar'ın ''Türk futbolunun, kirli oyun olduğuna inanıyor musunuz? Neye göre?'' şeklindeki sorusuna, ''Evet inanıyorum. Aldığım duyumlara göre. Zaten bu duyumlar olmasaydı bu insanlar burada olmazdı'' şeklinde cevap verdi.
Mahkeme Başkanı Ekinci'nin, ''Sen de dahil misin buna?'' diye sorduğu Şakar, ''Hayır, değilim'' dedi.
Bu arada, Nevzat Şakar'ın sorgu sırasında elini cebine soktuğunu gören Başkan Ekinci, Şakar'ı uyardı.
TANIKLARIN İFADELERİ
Futbolda şike iddialarına ilişkin açılan davada tanık olarak dinlenen Ufuk İskender, sanık Korcan Çelikay'ın şike ile ilgisinin olamayacağını söyledi. İskender, "Ona çay bile ısmarlayamazsınız." diye konuştu.
Tanık olarak dinlenen Ufuk İskender, şike ile ilgili herhangi bir bilgisinin olmadığını ifade etti. İddiaları basından öğrendiğini belirten İskender, "Ben Korcan Çelikay, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı ile bir yerde oturup sohbet ettik. Ben gittikten sonra yine onlar oturmaya devam etti. Benim yanımda şike ilgili bir şey konuşulmadı. Ben Korcan'ı yetiştiren kişiyim. Biz otururken Yusuf'u ben aradım. Biz çağırdık Yusuf'u." dedi.
Avukatların soruları üzerine İskender, savcılık veya emniyette ifadeye çağrılmadığını söyledi. İskender, Korcan'ın şike yapmayacağını söyleyerek, "Ona çay bile ısmarlayamazsınız." dedi.
HALİL ÜNAL'IN SAVUNMASI
'Şike' davasında tanık olarak dinlenen Eskişehir Başkanı Halil Ünal, Fenerbahçe'nin Sezer Öztürk için transfer girişiminde bulunduğunu söyledi. Sezer'i bir çok takımın istediğini belirten Ünal, "Sonunda Fenerbahçe'ye gitti. Gizli saklı bir transfer değildi." dedi.
Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal, davanın bugünkü duruşmasında tanık olarak dinlendi. Mahkeme Başkanı Ekinci, Ünal'a şike iddialarıyla ilgili bilgisi olup olmadığını sordu. Ünal, konuya ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.
Avukatların 2011-2012 sezonunda Sezer Öztürk'ün 'ydı. Dostumuz, ağabeyimiz. Zaten Sezer'i herkes istiyordu. Sonunda Sezer'i Fenerbahçe aldı. Gizli saklı bir transfer değildi." ifadesini kullandı.
"İlk ne zaman haberiniz oldu? Fenerbahçe'nin ciddi anlamda ilgilendiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna Ünal, "Evet. Ama herkes ilgileniyordu. Çok önceden ilgileniliyordu. Sadece Fenerbahçe değil. Beşiktaş da ilgileniyordu. Hatta bitme noktasına gelmişti. Ama oyuncu da Feneri istiyordu. Onu da gözönünde bulundurduk." cevabını verdi.
Üye hakimin Fenerbahçe'nin bir başka oyuncuya talip olup olmadığını sordu. Ünal, talip olunmadığını belirtti.
Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Ekşioğlu da, "Sezer ile ilgili görüşmemizde bir oyuncu daha sorduk mu? Siz ne dediniz?" diye sordu. Başkan Ünal, "Evet, Alper'i sordunuz. Ben de Alper'in daha küçük olduğunu, zamana ihtiyacı olduğunu, Sezer'in Fenerbahçe'ye daha uygun olduğunu söyledim." dedi.
Aziz Yıldırım ise, "Fenerbahçe - Eskişehirspor ve Eskişehirspor - Trabzon maçlarında sizin kulağınıza şike veya teşvik ile ilgili ödemeler yapıldığına dair bir şey geldi mi?" diye sordu. Ünal, "Hayır" cevabını verdi.
Aziz Yıldırım'ın, "Trabzonspor'dan Zeki Mazlum size geldi mi?" sorusuna Ünal, "Eskişehirspor - Trabzon maçı öncesi maç saatine yakın geldi. 10 tane misafiri olduğunu söyleyip şeref tribününden yer talep etti. Şeref tribünümüz küçük olduğunu söyledim." diye konuştu. Yıldırım'ın, Mazlum'un Fenerbahçe - Eskişehirspor maçı öncesi görüşüp görüşmediği sorusuna Ünal, "Haberim yok." dedi.

VEDERSON SUÇLAMALARI REDDETTİ

Futbolda şike davasında dinlenen futbolcu Gökçek Vederson, Trabzonspor-Bursaspor maçından önce Fenerbahçe'nin kendisine teşvik verdiği şeklindeki suçlamayı kabul etmedi.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülen davanın öğleden sonraki oturumunda futbolcu Gökçek Vederson, tercüman aracılığıyla soruları cevapladı. Vederson, iddia edilen konu hakkında hiçbir bilgisi olmadığını söyledi. Maçtan önce hem Fenerbahçeli hem de diğer takımlardan arkadaşlarının başarı dilemek amacıyla konuşmalarının olduğunu belirten Vederson, Fenerbahçe'nin tercümanı tutuksuz sanık Samet Güzel ile görüşmeleri soruldu. Vederson, Samet Güzel ile önceki sezonlardan alacaklarıyla ilgili görüşme yaptığını söyledi.
Bu arada, mahkeme başkanı da tam olarak tercüme etmediğini iddia ettiği tercümana, "Az önce sadece yaşantısıyla ilgili görüştüğünü söyledi. Çelişki var. Ya da sen tam olarak tercüme etmiyorsun. Yemin ettin. İşlem yapılır." uyarısında bulundu.
YAN YANA OTURDULAR
Futbolda şike iddialarına ilişkin açılan davada Trabzonsporluların salondan gittiğini belirten Aziz Yıldırım'a mahkeme başkanı Sadri Şener'in salonda olduğunu belirtti.
Bunun üzerine mahkeme başkanı, Şener'i ön tarafa aldırdı ve Yıldırım ile Şener yan yana oturdu.
MEHMET YILDIZ: TRABZON'DAN GELMİŞLER
'Şike' davasında futbolcu Mehmet Yıldız, Sivasspor-Trabzonspor maçı öncesi soyunma odasında 'Trabzon'dan birilerinin geldiği' şeklinde konuşmalar duyduğunu, bunu da kulüp başkanı Mecnun Odyakmaz'a ilettiğini söyledi. Yıldız, o maçla ilgili şike iddialarını reddetti.
Mahkeme Başkanı, Yıldız'a Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yaptığı iddiasıyla yargılandığını hatırlattı. Oyuna son dakikalarda girdiğini ifade eden Yıldız, iddiaları hiçbir şekilde kabul etmediğini söyledi. Sanık Ahmet Çelebi ile görüşmesi hatırlatılan Yıldız, "Sivas yöneticisidir. Açmayı düşündüğüm benzin istasyonu ile ilgili görüştüm." dedi.
Trabzonspor'dan gelenlerin olduğu yönündeki ifadeleri sorulan Yıldız, "Bu yönde dedikodular oldu. Soyunma odasındaki konuşmaları koridordan duydum. 'Birileri Trabzon'dan gelmişler' gibi konuşmalar duydum. Kimden duyduğumu hatırlamıyorum. Kaptan olarak, başkanımız Mecnun Odyakmaz'a söyledim. İstersen oyuncularla görüş dedim." diye konuştu.
Mahkeme Başkanı: Dedikoduları duymuşsun; oyunculara sordun mu kim konuşuyor diye?
Mehmet Yıldız: Takım arkadaşlarıma sormadım.
Mahkeme Başkanı: Hangi cümleyi duydun da şike teşvik aklına geldi?
Mehmet Yıldız: Trabzon'dan gelmişler ifadesi üzerine.
Avukatların, maçtan önce kulüp başkanı Mecnun Odyakmaz'ın takıma yönelik konuşmasını sorması üzerine Yıldız, "Başkan açık konuştu; 'Maç satan, karısını satar' dedi." cevabını verdi.
"YAZIK DEĞİL Mİ TRABZONLULARA?"
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, futbolcu Mehmet Yıldız'a Sivasspor'da önceki yıl oynayan Trabzonlu futbolcularla ilgili sorular yöneltti.
Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz'ı tanıdığını ve doğruyu söylediğini bildiğini ifade eden Aziz Yıldırım, Yıldız'a, "Seni tanımıyorum. Bi yüzüme bak. Göz göze gelelim. Bak şimdi bizler yargılanıyoruz. Sizin söyleyeceğiniz şeyler önemli. Yoksa günahı size." ifadelerini kullandı.
Yıldırım, "Mecnun bey maçtan önce Trabzon'dan teşvik geldiğini duymuş ki arkadaşı Zeki Mazlum'a sitem ediyor. Sen koridorda bir şeyler duyduğunu söylüyorsun. Sivaslı oyuncular Abdurrahman, Sedat nereli?" diye sordu.
Yıldız, iki oyuncunun da Trabzonlu olduğunu söyledi. Yıldırım, bu oyuncuların Trabzonluların geldiğini ve teşvik gönderdiklerini söyleyip söylemediklerini sordu. Yıldız'ın 'hayır' cevabı üzerine Yıldırım, "Bak doğruyu söyle bunları çıkaracağız." dedi. Bunun üzerine araya giren mahkeme başkanı, "Baskı altına almayalım" uyarısında bulundu. Sorularına devam eden Yıldırım, "Sen uzaktan duydum diyorsun. Takım arkadaşlarının ismini vermiyorsun. Ama Trabzonlular gelmiş diyorsun. O zaman Trabzonlulara yazık, onları zan altında bırakıyorsun. Yazık değil mi Trabzonlulara?" diye konuştu.
Aziz Yıldırım: Özkan Doğan kim?
Mehmet Yıldız: Menajer, kimin bilmiyorum.
Aziz Yıldırım: Görüşür müsün?
Mehmet Yıldız: Sık olmasa da evet
Aziz Yıldırım: Telefon görüşmenizde seni Trabzon'a transfer konusunda konuşuyorsunuz. Çok tanımadığım dediğin kişi senin transferinle ilgili konuşuyor.
Mehmet Yıldız: O konuşmada başka takımların isimleri de geçiyor.
YAŞANAN DİĞER DİYALOGLAR
Aziz Yıldırım: Bu süsleme nedir, süsleme? Bizim tarla işi gibi..
Sadri Şener: Süslesek ne olur. Biz stada 15 trilyon harcadık... Ve stat devletin...
Sadri Şener: O parayı stadın yenilenmesi ve uefa kriterlerine uygun olması açısından kullandık. Ayrıca 6 trilyonun ilk taksidi 24 Mayıs'ta geldi. Yani lig bitmişti. Şikeye harcanması mümkün değil..
Sadri Şener: Melih Gökçek ile görüşmemizde "Fenerbahçe'den puan alıcaz' diyor, ben de 'inşallah' diyorum, kendisiyle cok samimi değilim, sık karşılaşmayız.
Sadri Şener: Sivas maçı ile ilgili bizim stadın sorumlusu Zeki Mazlum beni arıyor. Beni her zaman maç zamanı arar zaten.
Aziz Yıldırım: hepimiz erkek gibi konuşalım, futbol temizlenecekse..
Nevzat Şakar: O zaman önce sizden başlayalım..

DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.