TFF'nin gururu Cüneyt Çakır

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), FIFA kokartlı Türk Hakem Cüneyt Çakır'ın Ukrayna-Polonya ortaklığı ile Haziran 2012'de düzenlenecek 2012 Avrupa Şampiyonası'nda görev yapacak olmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Conrad Otel'de gerçekleştirilen toplantıya UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik, TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, TFF Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır ve UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg katıldı.
Mehmet Ali Aydınlar, yaptığı açıklamada, uzun süredir basın mensuplarıyla ''sıkıntılı ve hoş olmayan'' meseleler hakkında bir araya geldiklerini hatırlatarak, ''Ancak bugün Türk hakemliği için milat olan bir konu hakkında birlikteyiz'' ifadelerini kullandı.
Cüneyt Çakır'ın, 2012'de Polonya ve Ukrayna'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda görev yapmaya hak kazandığını hatırlatan Aydınlar, Türk Milli Takımı'nın da şampiyonada olmasını çok arzu etmelerine rağmen bunun gerçekleşmediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Üstelik en iyi hakemlerin olduğu elit kategoriye geçmesinden 6 ay sonra böylesine muazzam bir başarıya imza atması bizim için gerçekten gurur verici. 16 yıl sonra gelen tarihi başarının ardında müthiş bir ekip çalışması, son 3 yılda sayısı iyice artan uluslararası eğitimler ve Cüneyt Çakır'ın 2006 yılında aldığı FIFA kokartı ile yönettiği birbirinden değerli 52 maçtaki performansı yatmaktadır. Bu 5 yıllık süre içinde, Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea gibi dünya devlerinin maçlarını yönetme başarısı gösteren Cüneyt Çakır, futbolu seven herkese büyük bir mutluluk ve gurur yaşattı. Kendisine harcanan emeklerin karşılığını fazlasıyla verdi. Artık bir standart haline gelen uluslararası eğitimlerimiz ve eğitimler sayesinde gelecek yıllarda diğer hakemlerden de yeni başarılar bekliyoruz.''
Elit kategorideki en iyi 23 hakemin de yer aldığı toplam 101 üst klasman hakemi, Ocak ayı sonunda Antalya'da ev sahipliği yapacakları UEFA Kış Hakem Kursu'nda ağırlayacaklarını kaydeden Aydınlar, ''Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren hakemlerimize olan güvenimizi ve inancımızı her ortamda dile getirdik. Maksadını aşan eleştirileri ciddiye almadık. Bugün Avrupa'nın en iyi hakemi arasında yer almayı başaran bir hakemimiz ve son 5,5 ayda 42 uluslararası maç yöneterek rekora imza atan FIFA kokartlı hakemlerimiz tüm gerçekleri ortaya koyuyor. Cüneyt Çakır'ı bu başarısından dolayı kutlar emeği geçen herkese teşekkür ederim'' şeklinde konuştu.
MHK Başkanı Namoğlu
MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ise, Türkiye'de hakemliğin dışa açılımının miladının 2009 yılında UEFA Hakem Konvansiyonu'na katılmaları ve UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg'in katkıları olduğunu ifade etti.
Namoğlu, Cüneyt Çakır'ın 18 yaşında, 1994 yılında hakemliğe başladığını ifade ederek, ''18 yaşında hakemliğe başlayan hakem, diğer hakemlere göre çok daha fazla avantajlıdır. Bizim de düşüncemiz, 18 yaş ve civarında yetenekli gençleri hakem camiasına kazandırmak ve genç yaşlarda FIFA listelerinde hakem arkadaşların olmalarını sağlamaktır. Çünkü UEFA ve FIFA da bizlerden gençlerin listeye alınmasını talep ediyor'' dedi.
Cüneyt Çakır'ın önünde 10 yıl kadar süre olduğunu ifade eden Namoğlu, ''Cüneyt Çakır 2006 yılında FIFA listesine girdi. Altı yılda basamakları çok hızlı bir şekilde kat etti. Bu seneki Haziran ayında elit kategoriye yükseldi ve elit kategoride de 6 ay içinde UEFA Şampiyonlar Ligi ve 2012 Avrupa Şampiyonası elemeleri gibi çok önemli maçları yönetme fırsatını UEFA Hakem Komitesi kendisine verdi. Kolombiya'da düzenlenen FIFA 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nda da çok önemli maçlar çıkardı ve bugünlere geldi'' dedi.
Cüneyt Çakır'ın gelişiminde çok sayıda kişinin desteği olduğunu ifade eden Namoğlu, ''UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, federasyon başkanımız Mehmet Ali Aydınlar ve yönetim kurulu, genel sekreterliğimiz kendisine her türlü imkanı ve desteği vermiştir. Geçmiş TFF Başkanı ve yönetiminin, hatta geçmiş MHK Başkanı Oğuz Sarvan ve yönetiminin destekleri ondan önceki komitelerin bugüne gelişi, babasının katkıları... Kimin katkısı varsa hepsine teşekkür etmek istiyorum'' dedi.
Jaap Uilenberg ve UEFA Mentörü Jorn West Larsen'in de Cüneyt Çakır'ın gelişiminde önemli pay sahibi olduklarını ifade eden Namoğlu, ''UEFA'daki en ufacık değişikliği bile bize aktaran Jaap Uilenberg bizden biri olarak mücadele etmiştir'' ifadelerini kullandı.
Cüneyt Çakır'ın bundan sonraki hedefinin 2014 Dünya Şampiyonası'na katılmak olacağını kaydeden Namoğlu, ''Cüneyt bu şekilde 2012 Avrupa Şampiyonası'nda kendisini kanıtladıktan sonra 2014 Dünya Kupası'na gidecektir. 1974'te Doğan Babacan'dan sonra bir hakemimiz Dünya Kupalarında görev alacaktır. Cüneyt'in o bilinçte olduğunu görüyorum'' dedi.
"Türk hakemliğindeki kalite inanılmaz bir yükseliş gösterdi"
UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır'ın Ukrayna-Polonya ortaklığı ile Haziran 2012'de düzenlenecek 2012 Avrupa Şampiyonası'nda görev yapacak olmasının çok önemli olduğu belirterek, ''Bugün Türk hakemliği için çok önemli bir gün. 16 yıl sonra Avrupa Şampiyonası finallerinde bir Türk hakemi var'' dedi.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Cüneyt Çakır'ın 2012 Avrupa Şampiyonası'nda görev yapacak olmasıyla ilgili Conrad Otel'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Jaap Uilenberg, UEFA hakem komitesi adına Cüneyt Çakır'ı tebrik etti.
Uilenberg, Cüneyt Çakır'ın mükemmel bir başarı gösterdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Ayrıca Fırat Aydınus ve Dilan Deniz Gökçek'i de tebrik ediyorum. Onlar da bir üst kategoriye yükseldiler. Bu, özellikle Fırat Aydınus için, Türk hakemliği için çok önemli. Şampiyonlar Ligi'nde iki tane Türk hakemi ile temsil edileceğiz. Bugün Türk hakemliği için çok önemli bir gün. 16 yıl sonra Avrupa Şampiyonası finallerinde bir Türk hakemi var. Ben bugün burada olmaktan dolayı çok gururluyum. Cüneyt Çakır, Türk hakem ailesi, TFF ve bu başarıda emeği olarlar için ne mutlu.''
UEFA Hakem Komitesi üyelerinin sorumlu olduğu ülkeler olduğunu, kendisinin de 2008 yılından beridir Türkiye'den sorumlu olduğunu bildiren Jaap Uilenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:
''2009 yılı Ocak ayında Antalya'da düzenlenen kış seminerine katıldım. 2008 Avrupa Şampiyonası finallerinden 6 ay geçmişti. Seminerde 'Neden bu turnuvada Türk hakem yoktu? Türkiye gibi bir futbol ülkesinden bu kadar zor bir Süper Lig'i olan bir ülkeden Avrupa Şampiyonalarında hakem olmalıdır. Bu, TFF'nin önümüzdeki yıllar için hedefi olmalıdır' dedim. Fakat neden Türk hakemleri UEFA'nın üst kategorilerinde değillerdi? 2009 yılında Cüneyt Çakır ikinci kategori hakemiydi. O zaman en üst kategoride olan Türk hakemiydi. Bu durumu analiz ettiğimizde nedenler çok açıktı. Eğer Türkiye, UEFA tarafından düzenlenen üst klasman maçlarda hakemlerinin görev almasını istiyorsa, hakemlik için UEFA talimatlarını kabul etmeliydi, Türk talimatlarını değil. Ayrıca Türkiye, UEFA Hakem Konvansiyonu şartlarını yerine getirmeli ve üyesi olmalıydı ki, bu da yapıldı.''
Jaap Uilenberg, Türk hakemliğinin gelişmesi için fikirlerini, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ile paylaştığını ve Erzik tarafından kabul edildiğini dile getirerek, ''Bu, bence, benim ile TFF'nin başarılı işbirliğinin başlangıcı oldu. Mayıs 2009 Cüneyt Çakır'ın İsveç'teki 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'na atamasını yaptık. Ben ve eski MHK Başkanı Oğuz Sarvan, Cüneyt'i turnuvaya başarılı bir şekilde hazırladık. Cüneyt, mükemmel bir turnuva geçirdi ve İngiltere-İsveç yarı final maçını yönetti. Bu turnuvadan sonra her şey Cüneyt için çok hızlı gelişti ve daha iyisi olmaya başladı. İşte şimdi burada Avrupa Şampiyonası finalleri ataması için karşınızdayız'' diye konuştu.
Cüneyt Çakır'ın başarısını ''fantastik'' olarak nitelendiren Uilenberg, ''Burada eski MHK Başkanı Oğuz Sarvan'a teşekkür etmeden geçemem. Onun ve ekibinin desteği olmazsa, bu seviyeye hiçbir şekilde ulaşamazdık'' diyerek, şöyle devam etti:
''Türk hakemliğindeki kalite geçtiğimiz yıllarda inanılmaz bir yükseliş gösterdi. Sadece Avrupa'da değil, Türkiye'de de. Bu sezon başında yeni TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, icra kurulu, MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ve ekibi çalışmalarımızın sürdürülmesi için şans verdiler ve destek oldular, kendilerine de teşekkür ediyorum.''
Cüneyt Çakır ve yardımcılarının 2012 Avrupa Şampiyonası'na başarılı olacağına emin olduğunu dile getiren Uilenberg, ''2012 Avrupa Şampiyonası Finalleri son durak değildir. Türk hakemliğindeki başarılı periyodun başlangıcıdır. Bundan sonra Türk hakeminin olmadığı Avrupa Şampiyonaları ve Dünya Kupaları olmamalıdır'' dedi.
Erzik: ''Aslan payı Jaap Uilenberg'indir''
UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik ise, Cüneyt Çakır ile Kolombiya'da düzenlenen FIFA 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nda beraber olduklarını belirterek, burada Çakır'ın önemli maçlar yönettiğini ve herkesin beğenisini topladığını söyledi.
Cüneyt Çakır'ın, Kolombiya'nın yüksek rakımına alışmak için Erzurum'da kamp yaptığını ifade eden Erzik, başarısının tesadüf olmadığını ifade etti. Futbolda başarısız olunduğunda yöneticiyi, oyuncuyu, en kolay da teknik direktörü kolayca değiştirilebildiğini dile getiren Erzik, ''Ama hakemleri değiştiremezsiniz. 'Hakem oldum' deme süreci en az 10 yıl. Bu uzun sürecin bilimsel çalışmalarla donatılması lazım'' dedi.
UEFA Hakem Konvensiyonu'nun en önemli katkısının mentör ve bilimsel çalışmalar olduğunu ifade eden Erzik, bu süreçte hakemlere özgüven aşılandığını, yaptıkları hataları anında gösterip, bilimsel metotlarla ne yapılması gerektiğinin kendilerine öğretildiğini belirtti.
Cüneyt Çakır kadar kısa sürede elit kategoriye yükselip Avrupa Şampiyonası'na katılma başarısı gösteren başka hakemin bulunmadığını ifade eden Şenes Erzik, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bu başarıda pek çok katkısı olan var, ama burada bir tane insan, Jaap Uilenberg, gecesinde gündüzünde, her gün beraber olduğu için, başmentör olduğu için, başmimar olduğu için, en büyük aslan payı kendisinindir. Onunla çalışmaktan gurur duyuyorum. Cüneyt'in açtığı yoldan başka arkadaşlarımızı da yetiştireceğine inanıyorum. Diyorum ki, Jaap bizden biri. Bizi hiçbir zaman terk etmeyeceğine de inanıyorum.''
TFF'nin, FIFA kokartlı Türk Hakem Cüneyt Çakır'ın Ukrayna-Polonya ortaklığı ile Haziran 2012'de düzenlenecek 2012 Avrupa Şampiyonası'nda görev yapacak olmasıyla ilgili Conrad Otel'de düzenlediği basın toplantısında, soru-cevap bölümünde ''Hakemlerin şike olaylarında adının çıkmaması, bu yükselişte etkili oldu mu?'' şeklindeki soru üzerine UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, ''Bu konuda suskunluğumu koruyorum'' derken, Mehmet Ali Aydınlar bu konuda konuşmak istediğini belirtti.
''Hiçbir başarı tesadüf değildir. Bir şey elde etmek için çok çalışmak gerekir'' diyen Aydınlar, şöyle konuştu:
''Diğer taraftan altyapı, eğitim, kültür seviyesi son derece önemlidir. Biraz önce Cüneyt hocamızı dinlerken ne kadar konuya hakim, kendisini düzgün ifade edebilen, altyapısı sağlam bir kişilikte oluştuğunu gördük. Ülkemizde kendimize layık görmeyeceğimiz şekilde hakemleri eleştiriyoruz. Özellikle kulüp yöneticileri, teknik adamlar ve yorumcular tarafından... Burada iğneyi kendimize, sonra çuvaldızı hakemlere batıralım. Hakemlerin seviyesinin futbol içerisindeki tüm unsurlardan daha farklı, daha nitelikli daha kaliteli olduğunu, bu nedenle de bu soruşturmada isimlerinin yer almadığını düşünüyorum.''
''Profesyonel hakemlik düşünmüyoruz''
Mehmet Ali Aydınlar, Cüneyt Çakır gibi hakemlerin 365 günün 200 günü mesai yapması gerektiğinin belirtilip, profesyonel hakemlik konusundaki görüşünün sorulması üzerine de ''İstisnalar kaideyi bozmaz. Sizin bahsettiğiniz şu anda Türkiye'de iki kişi var. İnşallah bu sayılar çok artar. Biz profesyonel hakemlik düşünmüyoruz. Geleceklerine olan saygılarından dolayı düşünmemeliyiz. Bu iş bittiği zaman nasıl hayatlarını sürdürecekler? Ama Cüneyt hoca, Fırat hoca konumunda olan hakemlerimiz için gerekiyorsa biz onları destekleyecek başka planlar programlar yapabiliriz'' ifadelerini kullandı.
UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ise, profesyonel hakemlikten, federasyona bağlı, kendi mesleği, dünya görüşü, kültürü olmayan, sadece 45 yaşına kadar hayatını futbola bağlayan insanlar kastediliyorsa, profesyonel hakemlikten yana olmadığını söyledi.
Çakır: ''Çok mutlu ve gururluyum''
Cüneyt Çakır, toplantıda yaptığı konuşmada, çok mutlu olduğunu belirterek, ''Bir Türk hakemi olarak bunun haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyorum'' dedi.
Bu sevinci birkaç gün yaşayacağını, ondan sonra yoğun bir çalışma ortamına gireceğini kaydeden Çakır, ''Terimizin son damlasına kadar mücadele edip, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız. Bu bizim için gerçekten büyük bir onurdur. Bu şampiyonada ilk defa ilave yardımcı hakem uygulaması da olacak. İki ilave yardımcı hakemle birlikte 5 kişi gideceğiz. Milli takımımızın olmadığı bir turnuvada bir milli takım gibi bulunacağız. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için her şeyi yapacağız'' diye konuştu.
Burada göstereceği başarının ileride başka Türk hakemlerinin de olmasını sağlayacağını dile getiren Cüneyt Çakır, şöyle devam etti:
''1996 yılında Ahmet Çakar, Avrupa Şampiyonası'nda İspanya-Romanya maçında görev almıştı. Ben o gün kendisini bir Türk vatandaşı ve genç bir hakem olarak gururla takip etmiştim. O gün kendisini izlerken buralara gelmek için çok çalışmak gerektiğini düşünüyordum. Bugün bizi takip eden genç hakem arkadaşlarımın da buralara gelebilmesi için gerçekten oraya, en iyi şekilde çalışarak hazırlanacağız. Kimsenin şüphesi olmasın. Herkes bizi en iyi şekilde desteklesin. Türk halkı bizden dualarının eksik etmesin.''
Çakır, bunun kendisi için bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, ''Öncelikle hedefim bu turnuvaya çok iyi hazırlanmak. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde önemli maçlar var. Görev verilirse en iyi şekilde görev yapmak istiyorum. Sonra Avrupa Şampiyonası'nda iyi performans sergilemeyi hedefliyorum. Her hakemin hedefinde Dünya Kupası'nda final yönetmek vardır. Benim de hedefim budur'' şeklinde konuştu.
Cüneyt Çakır, konuşmasında Erzik, Aydınlar, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, babası Serdar Çakır, ailesi ve kendisinde emeği olan herkese teşekkür etti.
Uilenberg: ''Hakemlere yapılan eleştiriler adil değil''
UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, hakem çalışmalarının çok başarılı bir şekilde devam ettiğini, Türkiye'de çok iyi ve genç hakemler olduğunu söyledi. Türkiye'de hakemlerin çok eleştirilmesiyle ilgili bir soru üzerine Uilenberg, şöyle konuştu:
''UEFA'ya üye bütün ülkelerde hakemler çok ağır eleştirilir. Çünkü herkes hakemliği, hakemlerden daha iyi bilir. Eleştiri her zaman vardır. Bir hata varsa olmalıdır, bunu saygıyla karşılıyoruz. Hakemlerin insan olduğu, insanların hata yapabileceğini kabul etmemiz gerekir. Oyuncular kötü performansın ardından bir hafta sonra yeniden görev alıyor. Hakemler de hatadan sonra 3-4 hafta dinlenmeden, yine devam ederek gelişebilirler. Türkiye'de kulüpler tarafından hakemlere yapılan eleştiriler adil değil. Türkiye'de eski hakemler çok adil olmayan yorumlarda bulunuyor. Kendileri de bu yoldan geçti, bu hataları yaptı.''
Uilenberg, hakemlerin adlarının şike soruşturmasına karışmamasından çok memnun olduğunu da söyledi. Bu arada, toplantıda konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçilirken, gündem dışı soru sorulmaması istendi. Toplantıda TFF Başkan Vekili Lutfi Arıboğan da yer alırken, çok sayıda basın mensubu toplantıyı takip etti.



DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.