Her yer toz duman

Beklenen açıklama geldi, Aziz Yıldırım'a 41 yıldan 114 yıla kadar hapis istendi. Savcılık şike ve teşvikle suçlanan kişiler için girişim istedi. İddianamede 70 ek klasör, teknik takip fotoğrafları, 2 de gizli sanık var. 10 müşteki arasında Futbol Federasyonu da yer alıyor

Türkiye'nin aylardır merakla beklediği iddianame sonunda açıklandı! Şike iddianamesinde Aziz Yıldırım'ın 41 yıldan 114 yıla kadar hapsi isteniyor. Şike soruşturmasını yürüten İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün hazırladığı ve savcılığa gönderdiği fezlekeye göre, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım suç örgütü lideri, yönetim kurulu üyeleri ise Yıldırım'ın talimatı ile yönettiği suç örgütünün elemanları olarak yer aldı. 401 sayfalık fezlekede, Aziz Yıldırım'ın bu suç örgütünü İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu ile birlikte yönettiği de iddia edildi.
F.BAHÇE'YE GİDEN YOL
İddialara göre iki suç örgütü lideri bulunuyor. Bunlar Olgun Peker ve Aziz Yıldırım. Fezlekenin ilk bölümünde şike soruşturmasının Giresunspor, Olgun Peker ve grubuna yönelik iddialar ve eylemler yer alıyor. Fezlekenin 274. sayfasında ise operasyonun içine Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım'ın nasıl dahil olduğu şöyle açıklanıyor: "Giresunspor'un transfer yasağını kaldırmak için Olgun Peker ile Mahmut Özgener'in yaptığı görüşmeler sırasında, Mahmut Özgener'in Aziz Yıldırım ile çıkar ilişkisine girdiği, Fenerbahçe'nin maçlarını yönetecek hakemlerin Fenerbahçe aleyhine karar vermemesi, hakem ayarlaması yapmaya çalışıldığı anlaşılmış ve bunun üzerine Aziz Yıldırım hakkında adli çalışmalara başlanmıştır."
YILDIRIM VE ADAMLARI
Fezlekenin 275. sayfasında Aziz Yıldırım'ı suç örgütü lideri Fenerbahçe Kulübü'nün yöneticilerini ise suç örgütünün elemanları olarak gösteren ağır ifadeler yer alıyor. Aynı bölümde Fenerbahçe kulübünün seçilmiş yönetim kurulu üyeleri, "Aziz Yıldırım'ın etrafına topladığı şahıslar" olarak nitelendirildi.
Bu bölüm, polis tarafından şöyle anlatıldı: "Aziz Yıldırım'ın, Olgun Peker ile irtibatı olmasına rağmen, suç örgütü bünyesinde yer almadığı, etrafına topladığı şahıslarla kendi liderliğinde ayrı bir yapılanma içine girdiği, suç örgütünü İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu ile beraber yönettiği, bu yapılanmayla Fenerbahçe'nin oynayacağı veya Fenerbahçe'nin ligdeki sıralamasını olumsuz etkileyebilecek müsabakalarla ilgili şike ve teşvik faaliyetlerini yürüttüğü, şahıslar arasındaki ilişkilerden çok, Aziz Yıldırım'ın legâl ve illegâl her türlü talimatlarını nedeniyle suç örgütü lideri ve elemanı arasındaki ilişkinin var olduğu görülmüştür."
FEZLEKENİN ŞEMASI
Polis fezlekesinin bir bölümünü de şike organizasyonun şeması oluşturdu. 7 ana başlık ve bunlara ait alt başlıkların yer aldığı şikenin organizasyon şeması fezlekeye şöyle yansıdı...
1- Peker Grubu: Mecnun Otyakmaz, Bülent İşçen, Ali Kıratlı, Yusuf Turanlı, Abdullah Başak.

2- Federasyon:
Mahmut Özgener destek veriyor. Kulüplere usulsüz para aktarılıyor ve bu para kulüpler tarafından şike parası olarak dağıtılıyor. Tahkim Kurulu ve PFDK'ya örgüt lehine müdahale ediliyor ve bazı hakemler bu şekilde baskı altına alınıyor.

3- Örgüt Yapısı:

a) Genel Yapı,
b) Bu örgütün, Sedat Peker liderliğindeki örgütle bağlantısı,
c) Basın organları üzerindeki etkinlik,
d) Almanya merkezli şikeyi örgüt lehine etkileme çalışmaları,
e) Çalışmaya karşı koyma,
f) Şikeyi yürüten örgüt üyelerine para dağıtımı.

4- Örgütün TFF üzerindeki etkileri:

a) Federasyon ve suç örgütü ilişkisi,
b) Hakemler,
c) Usulsüz para aktarma,
d) PFDK ve Tahkim Kurulu kararlarına müdahale
5- Şike ve Teşvik Eylemleri:
a) 6222 sayılı kanundan önceki eylemler,
b) 6222 sayılı kanundan sonraki eylemler,
c) Örgütün şike ve teşvik girişimleri.
6- Futbol müsabakalarına sporda şiddet yasalarına aykırı bir şekilde taraftar sokma.
7- Örgütün diğer suç faaliyetleri.
HAKEM BASKILARI
1-
20 Şubat 2011 - Beşiktaş-Fenerbahçe: Israrla Cüneyt Çakır'ın maçı yönetmesi için TFF'ye baskı yapıldığı öne sürülüyor.
2- 3 Nisan 2011 - Fenerbahçe-Buca: TFF yetkililerine baskı suçlaması. Tek şüpheli Aziz Yıldırım.
3- 16 Nisan 2011 - Fenerbahçe-Gaziantepspor: Devre arasında hakem Hüseyin Göçek'in tehdit edilmesi ve konuyla ilgili tahkim kuruluna müdahale. Şüpheliler: Tanju Güvendiren, Tolga Aytöre, Suat Sarı, Yunus Egemenoğlu, Murat Özaydınlı, Sami Dinç, Mümtaz Karakaya, Şekip Mosturoğlu, Mahmut Özgener ve Aziz Yıldırım.
EMRE'YE TAKİPSİZLİK
İddianamede Türkiye Futbol Federasyonu ve menajer Ahmet Bulut'un da aralarında bulunduğu 10 müşteki yer alıyor. 93 şüphelinin yer aldığı iddianamede, 83 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararı verilen, yani dava açılmasına gerek görülmeyen isimler şöyle; Melih Gökçek, Emre Belözoğlu, Mahmut Özgener, Sinan Engin, Yılmaz Vural, Semih Şentürk, Ercan Saatçi, Önder Turacı...
93 ŞÜPHELİYE MEN
Savcılık, iddianamede şike ve teşvikle suçlanan futbolcu ile kulüp yöneticilerinin statlara girememesi yönünde karar aldı.
Karara ilişkin yazı kolluk kuvvetlerine gönderilecek
ERGENEKON VE ŞİKE İKİ
gizli tanığın bulunduğu iddianamede Gizli tanık 1'in, Ergenekon davasında da yer aldığı ve bu gizli tanığın 'Aziz Yıldırım ile suç örgütü lideri Sedat Peker arasındaki bağlantıları anlattığı' öğrenildi. Gizli tanık 2'nin ise Olgun Peker hakkında bilgiler verdiği belirtildi.
70 EK DELİL KLASÖRÜ
70 ek delil klasörünün bulunduğu iddianamede şüphelilere ilişkin fiziki takip fotoğraflarının yer aldığı öğrenildi.
SİLİVRİ'YE SEVK
93 şüphelisi bulunan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde duruşmaların Silivri İnfaz Kurumu'nda bulunan salonda yapılacağı belirtildi. İddianamenin gönderildiği 16. Ağır Ceza Mahkemesi Çağlayan Adliyesi'nde bulunuyor.
Ancak Çağlayan Adliyesi'nde bu tür kapsamlı davaların görüleceği bir mahkeme salonu bulunmuyor. Bu nedenle mahkemenin istemesi halinde davanın Silivri'de görüleceği belirtildi.
31 TUTUKLU ŞÜPHELİ
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı
Aziz Yıldırım, Giresunspor Eski Başkanı Olgun Peker, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Serdar Adalı, Ahmet Ateş, Bülent İşçen, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Mecnun Otyakmaz, Bülent Uygun, İbrahim Akın, İskender Alın, Korcan Çelikay, Ali Kıratlı, Ümit Karan, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, Cemil Turan, Abdullah Karakuş, Haldun Şenman, Emre Koçak, Yusuf Turanlı, Abdullah Başak, Mehmet Yenice, Sami Dinç, Selim Kımıl, Abdullah Karakuz, Abdullah Eker, Abdurrahman Yakut, Çoşkun Çalık, Hakan Karaahmet, Ömer Ülkü...
GÜL VETO ETMİŞTİ ŞİKE
ve teşvik pirimi için verilen 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasını 1 yıldan 3 yıla kadar indirilen yasa düzenlemesi Meclis'ten geçti. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasayı veto ederek tekrar Meclis'e gönderdi.
DOSYA YOLA ÇIKTI
Başsavcı Fikret Seçen iddianameyi 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkemenin 15 günlük süresi var.
Hazırlanan iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Geçen sene aralık ayında başlatılan soruşturmada iddianameyi hazırlayan savcı Mehmet Berk dün iddianamesini onaylanması için Başsavcı Vekili Firket Seçen'e gönderdi. İddianameyi onaylayarak İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderen Seçen, kısa bir açıklama yaptı.
YILDIRIM ÖRGÜT LİDERİ
Seçen, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile Olgun Peker'in örgüt liderliği suçlandığı 93 sanıklı iddianame ile ilgili açıklama yaptı. 401 sayfalık iddianamede Aziz Yıldırım'ın 'Haksız ekonomik çıkar sağlamak için suç örgütü kurmakla' suçlanıyor. Olgun Peker'in ise 'silahlı suç örgütü' kurmakla suçlandığı iddianamede iki ayrı örgüt anlatılıyor. İddianamede bir üçüncü örgüt lideri daha bulunuyor.
Şüpheli Hakan Karaahmet ise Olgun Peker'e bağlı çalışan örgüt lideri olarak suçlanıyor.
YILDIRIM'A BAĞLI 19 ŞÜPHELİ
İddianamede yer alan 19 şüphelinin, Aziz Yıldırım'ın kurduğu suç örgütüne bağlı çalıştığı, 13 şüphelinin ise Olgun Peker'in kurduğu suç örgütüne bağlı faaliyet gösterdiği belirtildi.
114 YIL İSTENİYOR
İddianamede 6 kez nitelikli dolandırıcılık yapmak, 4 kez şike yapmak ve 3 kez tevşik pirimi vermekle suçlanan Yıldırım'ın 41 yıldan 114 yıla kadar hapsi isteniyor.

'ŞİKE YAPMAK' SUÇLAMASI

Tayfur Havutçu ile Serdal Adalı'nın 'şike yapmak', Sadri Şener ile Nevzat Şakar'ın 'teşvik girişimi' ile suçlandığı iddianamede Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ da 'şike yapmak'la suçlanıyor. Başsavcılığın onaylamasının ardından mahkemenin iddianameyi kabulü için 15 günlük süresi var. Mahkeme heyetinde hakimler Alparslan Uz, Hikmet Şen ve Seyfettin Mermerci görev yapıyor.
İŞTE SUÇLANAN TAKIMLAR
Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, İstanbul BŞB, Sivasspor, Giresunspor, Mersin İY. ve Manisaspor.
Açıklanan şike iddianamesinde 8 kulübün ismi geçiyor. Bunlarla ilgili federasyon karar verecek
KANUN ÖNCESİ 6 DOLANDIRICILIK
İddianamede, Aziz Yıldırım'ın 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un yürürlüğe girmesinden önceki eylemleri için 6 kez "nitelikli dolandırıcılık'' suçundan, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından da 4 kez "şike'', 3 kez "teşvik primi'' suçları ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' suçundan toplamda 41 ila 114 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasının öngörüldüğü bildirildi.
Yıldırım'ın kanun çıkmadan önceki suçları için durumu belirsiz.
G.SARAY DAHA SONRA
Dün açıklanan şike iddianamesinde G.Saray'ın ismi yer almadı. Ancak sarı-kırmızılı takım hakkında soruşturmanın devam ettiği belirtildi. Soruşturma kapsamında Galatasaray'ın eski başkanı
Adnan Polat ve sportif koordinatörü Bülent Tulun'un ev ve işyerlerinde aramalar yapılmıştı. G.Saray'la ilgili soruşturma sürdüğü için iddianamede sarı-kırmızılı kulüp yer almadı. Yarından itibaren 15 gün izne çıkacak olan Savcı Berk, döndükten sonra soruşturmayı sürdürecek.

DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.