17. duruşma yapılıyor

Futbolda şike iddialarına yönelik davanın 17. duruşması yapılıyor. Cezaevinde doktor kontrolünden geçen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, hastaneye sevkedildi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, aralarında Olgun Peker'in de bulunduğu 8 tutuklu sanık katıldı. Aziz Yıldırım'ın sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamadığı öğrenildi.
Tutuksuz sanıklardan Sadri Şener, Göksel Gümüşdağ, Şekip Mosturoğlu, Nevzat Şakar, Tayfur Havutçu, Mecnun Odyakmaz, Serdar Kulbilge, Ümit Karan, İskender Alın, Mehmet Yıldız, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, İbrahim Akın, Tamer Yelkovan, Samet Güzel, Volkan Bahçekapılı'nın da aralarında bulunduğu birçok isim duruşmada hazır bulundu.
Aziz Yıldırım'ın cezaevinde doktor kontrolünden geçtiği ve hastaneye sevkedildiği öğrenildi.

"BELKİ DE F.BAHÇE'NİN ŞAMPİYON OLMASINI İSTEMEDİM"

Ümit Karan'ın avukatı Ayhan Sağaroğlu, "Trabzonspor maçında niye önündeki Sezer Öztürk'e pas vermedin?" diye sordu.
Bu soruya Ümit Karan, "Orada bireysel olarak, kendim ilerlemek istedim. Belki de Fenerbahçe'nin şampiyon olmasını istemedim" yanıtını verdi. Bu sözler üzerine şaşıran mahkeme başkanı, "Böyle şeyler yapabiliyorsun o zaman maçlarda" dedi. Ümit Karan ise, "Ben iyi bir Galatasaraylıyım. Gönlümden Fenerbahçe'nin şampiyon olmasını istemem, ama şike de yapmam" diye konuştu.
OYNAMADIĞIM MAÇTA SUÇLANDIM
'Şike' davasında oynamadığı maçta şike yapmakla suçlandığını belirten futbolcu Mustafa Ulaş Ortakaya, bunun anlaşılması üzerine şikeye aracılık etmekle suçlanmaya başlandığını savundu.
Giresunspor-Karşıyaka maçında şike yapmakla suçlanan Mustafa Ulaş Ortakaya, duruşmada soruları cevapladı. Oynadığı takımlardaki oyunculara, mahkemede suçlandığı konuların aksine tavsiyelerde bulunduğunu ifade eden Ortakaya, "Ama talihsizlik, bu konularla ilgili kendimi burada buldum. Emniyette şikeden suçlandığımı öğrendim. Sonra oynamadığım maçta şike yapmakla suçlandığım ortaya çıktı. Emniyettekiler de şaşırdı. Bu kez 'şikeye aracılık etmişsindir' dediler. Sakatlanmıştım o nedenle iddia edilen maçta oynamadım." dedi.
İkinci sınıfa giden oğlu olduğunu belirten Ortakaya, "Çocuğum Google'a benim adımı yazıyor yanında şike çıkıyor. Her tarafım yara benim." diye konuştu.
TÜZÜN REDDETTİ
Eskişehirspor Sportif Direktörü Zafer Tüzün, şike ve teşvik iddialarıyla ilgisi bulunmadığını söyledi. Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir de duruşmayı izlemek üzere salonda bulundu.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ilk olarak Zafer Tüzün dinlendi. Şike yapıldığı iddia edilen dönemde Lig TV'de Eskişehirspor maçlarının yorumunu yaptığını belirten Zafer Tüzün, Eskişehirspor'un her maçına gittiğini belirtti. Tüzün, bazen kendi aracıyla bazen de Ali Kıratlı ile maçları izlemeye gittiğini kaydetti.
Trabzonspor'un yenilmesi yönünde konuşmaları sorulan Tüzün, "Genelde Eskişehir'de Trabzonspor'a antipati var. Daha önce son maçta Trabzonspor'a yenilen Eskişehirspor ligden düşmüştü." dedi. Tüzün, Eskişehirspor ve diğer takımların tesislerine güncel bilgileri toplamak amacıyla uğradığını da ifade etti.
Bu arada, duruşma başladıktan kısa süre sonra Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir de salona geldi.
HAVUTÇU'NUN SORGUSU 2 DAKİKA SÜRDÜ
'Şike' davasında Tayfur Havutçu'nun çapraz sorgusu 2 dakika sürdü. Soru gelmemesi üzerine Mahkeme Başkanı'nın direkt olarak "Şike yaptın mı?" şeklindeki esprili sorusu gülüşmelere neden oldu.
Tutuksuz sanık Tayfur Havutçu'nun çapraz sorgusu yapıldı. Kimseden soru gelmemesi nedeniyle Havutçu'nun çapraz sorgusu 2 dakika sürdü. Soru sorulmaması üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, Havutçu'ya, "Şike yaptınız mı?" diye sordu. Havutçu ise, "Hayır, yapmadım." cevabını verdi. Mahkeme Başkanı'nın bu sorusu gülüşmelere neden oldu. Bu cevaptan sonra duruşmaya öğle arası verildi.
UYGUN'UN AÇIKLAMALARI
''Futbolda şike'' davasının tutuksuz sanığı Elazığspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yaptığı iddiasına ilişkin olarak, ''O maçta şike yoktu. Hatta teşvik primini önlemeye çalıştık, ancak polis teşkilatımız şikeymiş gibi gösterdi. Ama devletimize güvenimiz sonsuzdur'' dedi.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, izleyiciler arasında gördüğü Fenerbahçe eski Başkanvekili Nihat Özdemir'i Türkiye Kupası'nı kazanmaları dolayısıyla tebrik etti.
Bunun üzerine de Nihat Özdemir, Mahkeme Başkanı Ekinci'ye teşekkür etti. Başkan Ekinci de ''Kaç sene olmuştu? 27 mi?'' diye sorması üzerine salondakilerden ''29 sene olmuştu'' cevabını alan Ekinci, ''Bu sene Fenerbahçe'ye uğurlu geldi'' dedi.
Daha sonra duruşmaya, halen Elazığspor Teknik Direktörü olan, o dönemde Eskişehirspor'un Teknik Direktörlüğü'nü yapan Bülent Uygun'un çapraz sorgusuyla devam edildi.
Bülent Uygun, teşvik primini önlemeye çalıştığı için teşekkür edilmesi gerekirken, burada şike konusundan yargılandığını savundu. Uygun, ''O maçta şike yoktu. Hatta teşvik primini önlemeye çalıştık, ancak polis teşkilatımız şikeymiş gibi gösterdi. Ama devletimize güvenimiz sonsuzdur'' ifadelerini kullandı.
Üye hakimin bir sorusu üzerine Uygun, maç kadrosunu hafta başından itibaren kafasında planladığını belirterek, maç kadrosunu, genelde maçtan bir gün önce futbolcularıyla paylaştığını anlattı.
Üye hakimin, ''Ali Kıratlı'nın, İlhan Ekşioğlu'na gönderdiği bir maç kadrosu var. O kadro doğru çıktığı gibi Ümit Karan'ın ikinci yarı oyuna gireceğini bile nasıl bilebiliyor?'' diye sorduğu Uygun, ''Gazetecilerde maç kadrosunu biliyor. Karan'ın maçın ikinci yarısında oyuna gireceğini tahmin ettiğinden söylemiştir. Bir bilgiye dayanarak söylediğine inanmıyorum'' cevabını verdi.
Dava konusu maçtan önce, Trabzonspor Kulübü'nden Eskişehirspor'a bir milyon dolar teşvik primi geldiği iddiasının Ali Kıratlı tarafından kendisine iletildiğini anlatan Uygun, ''Bu konu ile ilgilendim. Takımda 5-6 tane Trabzonsporlu futbolcu var. Ümit Karan'a, 'Git oyuncuları uyar. Dördüncülük şansımız var kimse böyle şeylere girmesin kafalarını kırarım dedim.' Buna rağmen şikeden yargılanıyorum'' dedi.
Bülent Uygun'un sorgusunun ardından tutuksuz sanık eski Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu çapraz sorgusu için kürsüye çağrıldı. Mahkeme Başkanı Ekinci'nin, ''Şike yaptın mı?'' diye sorduğu Havutçu, ''hayır'' yanıtını verdi.
GÜMÜŞDAĞ: "FENERBAHÇE'YE HİÇBİR FAYDA SAĞLAMADIM"
'Şike' davasında Göksel Gümüşdağ, Aziz Yıldırım'ın, 'kendisinden faydalanıldığı' şeklindeki ifadesinin sorulması üzerine, Fenerbahçe'ye bir fayda sağlamadığını söyledi.
Duruşmada, Göksel Gümüşdağ, soruları cevapladı. Mahkeme Başkanı, "Aziz Yıldırım sizden fayda gördüğünü söylüyor. Ne gibi faydan oldu?" dedi. Gümüşdağ, "Ligler bittikten sonra federasyona geçtim. Federasyonda Fenerbahçe'ye bir faydam olduğu söz konusu değil. İstanbul Büyükşehir Belediyespor başkanıyken de böyle bir durum söz konusu değildi." dedi.
'İbrahim Akın'a futbolculuk hayatını bitiririm.' ifadesini kullanıp kullanmadığı sorulan Gümüşdağ, "Hayır. Ben kendisine maçta iyi oynamasını, kendisine özel prim vereceğimi söyledim. Tehdit sözlerini söylemedim." diye konuştu. İbrahim Akın'ın transferiyle ilgili görüşme yapıp yapmadığı sorulan Gümüşdağ, maçtan sonra görüşmeler olduğunu kaydetti. Gümüşdağ, iddia edilen konularla ilgili kimseyle telefon görüşmesinin bulunmadığını belirtti.
KORCAN ÇELİKAY: "ŞİKE İÇİN ALDIĞIM İDDİA EDİLEN ARABAYI EMNİYETTE GÖRDÜM"
Şike davasında tutuksuz sanık kaleci Korcan Çelikay, şike amaçlı aldığı iddia edilen aracın emniyette kendisine gösterildiğini ve 'bu araba senin' dendiğini söyledi.
Fenerbahçe - Sivasspor maçında hatalı bir gol yediğini belirten Çelikay, "Bir arabadan bahsediliyor. Emniyete gittim. Odadan içeri girdim. 'Camdan dışarı bak' dediler baktım. 'Aşağıda görüyor musun?' dediler. Arabalar vardı. 'İşte o araba senin, sana alınmış' dediler. İlk defa araba konusunu orada duydum." ifadelerini kullandı.
İBRAHİM AKIN: "TRABZONLUYUM, TRABZONSPOR'UN ŞAMPİYON OLMASINI İSTERDİM"
Futbolda şike iddialarına ilişkin açılan davada çapraz sorgusu yapılan futbolcu İbrahim Akın, "Ben Trabzonluyum, Trabzon'un şampiyon olmasını isterdim Trabzon'daki dayım bile beni tehdit ediyordu." dedi. Akın, Savcı Mehmet Berk'in kendisini tehdit ettiğini söyledi.
Poliste baskı görmediğini belirten Akın, "Önce savcılıktan başlayacağım. Poliste baskı oluşmadı. Savcı Mehmet Berk ön yargılı davrandı. Verdiğim ifademi beğenmedi. 'İstediğim yönde ifade vereceksin' dedi. 'Vermezsen pencereden bak ailen bekliyor bir daha aileni göremezsin' dedi." şeklinde konuştu. Bunun üzerine mahkeme başkanı, "Baktın mı pencereden?" diye sordu. Akın, "Hayır" karşılığını verdi. İbrahim Akın, söz konusu iddialar ile ilgili HSYK'ya da bilgi verdiğini, HSYK'nın kendisini dinlediğini söyledi.
İnançlı biri olduğunu ifade eden Akın, "Ama Mehmet Berk'e bedduam var. Ben iddia edilen suçlara karışmadım, arkadaşlarıma ihanet etmedim. İçim rahat." şeklinde konuştu.
Üye hakim, eski İstanbul Büyükşehir Belediyesspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı'nın ifadesinde 'BJK-İBB kupa maçı için, "70. dakikada maçtan alınmasını istedi. Ben de biraz daha dayanmasını istedim. Israr edince çıkardık' dedi. Ne diyeceksin?" diye sordu. Ayağına kramp girdiğini belirten Akın, "Benim söylediğim zamandan daha sonra kendisi çıkardı." diye konuştu.
Üye hakim, Akın'a, "Biriyle yaptığın telefon görüşmende neden çıkardığını soruyor. Sen 'ben istedim' diyorsun. Sonra Beşiktaşla anlaştığınızı söylüyorsunuz." dedi.
İbrahim Akın'ın bir cami imamı olduğu belirtilen bir kişiyle telefon görüşmesi dinletildi. Ses kaydının dinletilmesinden sonra mahkeme başkanının, "Burada hoca seni parayı almaya ikna ediyor gibi." sözleri salondakileri güldürdü. Salonda gülüşmelere neden olan bu telefon konuşmasından sonra Akın, "Cahilce bir durum. Bana teklif gelmedi. Duyum vardı. Aslında at yarışından aldığım parayla hayır yapabilir miyim diyecektim. Bana gelen bir para teklifi yoktu. Menajerime gelmiş." diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Menajerin İBB-FB maçında kendini sıkma FB seni istiyor dedi mi?" diye sordu. 'Evet' karşılığını veren Akın, menajerinin İBB-BJK maçında da aynısını söylediğini kaydetti.
"Tayfur Havutçu ve BJK'li yöneticilerle İBB-BJK maçının sonucunu etkilemek için herhangi bir görüşmen oldu mu?" sorusuna Akın "Hayır" karşılığını verdi.
İbrahim Akın, "Ben Trabzonluyum, Trabzon'un şampiyon olmasını isterdim Trabzon'daki dayım bile beni tehdit ediyordu." dedi.


DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.