Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'tan flaş açıklama | Kısa çalışma ödeneği ne kadar? Kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak?

Kısa çalışma ödeneği, corona salgını döneminde iş yerleri olumsuz etkilenen çalışanlar için ödenecek. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak olan ödeneğe on binlerce işletme başvuru yaptı. Peki kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak? Kısa çalışma ödeneği ücretleri ne kadar? Tüm bu soruların cevabını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk verdi. İşte tüm detaylar...

Vatandaşların arama motorlarında en çok aradığı konulardan biri de kısa çalışma ödeneği oldu. Corona virüsü salgını nedeniyle ücretsiz izne çıkartılan çalışanlar ile işverenleri yakından ilgilendiren bu konuya başvurular İŞKUR üzerinden yapılacak. E-Devlet üzerinden takip edilecek olup hesaplamalar da buradan yapılacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, şimdiye kadar 7 bin firmanın başvuru yaptığını ve henüz başvuruların sona ermediğini bildirirken kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak, ne kadar gibi soruların yanıtları da araştırılıyor. Buna göre; e-Devlet ile kısa çalışma ödeneği şartları nelerdir?

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN YATACAK, ŞARTLARI NELER? BAKAN AÇIKLADI!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kısa çalışma ödeneği hakkında açıklamalarda bulundu. Vatandaşlar tarafından yakından takip edilen kısa çalışma ödeneğine dair tüm detaylara haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.

-DEVLET İLE İŞKUR KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İŞKUR Kısa çalışma ödeneğinin başvuruları İŞKUR'un resmi internet sitesi üzerinden yapıldı. Normal şartlar altında işsizlik ödeneği ya da iş kaybı tazminatı ile benzer bir niteliğe sahip olan kısa çalışma ödeneğinin, E-Devlet üzerinden "İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Sorgulama" ekranı ile görüntülenebilmesi beklenmektedir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN ÖDENİYOR?

İŞKUR'un yatırdığı kısa çalışma ödeneği çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ve aylık (her ayın 5'inde) olarak ödenecek.

İşçilerin ödenekten yararlanabilmesi için;
• İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması,
• İşçinin kısa çalışmaya tabi tutulması ve
• Kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az
450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60'ı olarak belirlenir. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150'sini geçemez.

Bu kapsamda, işçilerin çalışmadıkları günler için ödeme yapılacak olup, tamamen faaliyetin durdurulması halinde 1.752,40 TL ile 4.380,99 TL aralığında kısa çalışma ödeneği ödenebilmektedir.


Son dakika haberi: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, şu ana kadar Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuruların yüzde 77'sinin 10 kişiden az çalışanı olan firmalar tarafından yapıldığını bildirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını görüldüğü andan itibaren vatandaşlara sosyal hizmetleri sunmak için çalışmaya başladıklarını anlatan Selçuk, kronik hastaların 1 Ocak ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçetelerinin bu süreçte geçerli olacağını anımsattı.

Selçuk, Bakanlığın 227 hizmetinin dijital ortamda verildiğini ve zorunlu olmadıkça vatandaşlara sokağa çıkmamalarını tavsiye ettiklerini vurguladı.

Sosyal yardımlara ilişkin soru üzerine, bugüne kadar yapılan yardımlar hakkında bilgi veren Selçuk, "Türkiye genelinde 1003 sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfımız var. Vakıflarımıza her ay periyodik paylar gönderiyoruz. Geçen aya kadar 135 milyon lira gönderiyorduk sahaya. Geçen ay itibarıyla Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle bu rakamı 180 milyon liraya çıkardık. İlerleyen günlerde bu rakamı daha da artıracağız. Dolayısıyla periyodik paylarla da vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz." diye konuştu.

SOSYAL DESTEK PROGRAMININ İKİNCİ FAZI İÇİN KRİTERLER BELİRLENİYOR

Bakan Selçuk, koronavirüsün vatandaşlar üzerindeki sosyoekonomik etkisini, yükünü azaltmaya çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Bu anlamda Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi altında bir sosyal destek programı açıkladık. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile çok sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Sosyal Destek Yardım Programı altında 3 faz var. 1'inci fazda, özellikle toplumumuzun en alt gelir grubunda olan vatandaşlarımıza erişmeyi amaçladık ve 2 milyon 111 bin hanemize ulaştık. Bu hanelerimize 1000'er lirayı teslim ettik.

2'inci fazda da yine belli kriterler koyarak, o kriterleri oluşturuyoruz şu anda vatandaşlarımıza 1000'er lira daha ulaştıracağız. Bu kapsamda 2 milyon 300 bin haneye ulaşmayı hedefliyoruz. Faz 3 ise talep bazlı olacak, ona dair altyapı çalışmalarımız da devam ediyor. Çünkü istiyoruz ki bu süreçte dokunulmayan hiçbir vatandaşımız kalmasın. Bu anlamda faz 3 çalışmamız devam ediyor. Faz 2'nin kriterleri daha belli olmadı, belirleniyor faz 3 için web sitesi üzerindeki altyapı daha tamamlanmadı, onu da açıklayacağız."

Desteklere ilişkin Bakanlığın internet sitesinden duyuru yapılacağını aktaran Selçuk, vatandaşlardan başka duyurulara, WhatsApp mesajlarına itibar etmemelerini istedi.

Faz 1 ve 2 için başvuru yapılmasına gerek olmadığını belirten Selçuk, faz 3'ün ise talep bazlı olacağını vurguladı.

"1752 LİRA İLA 4 BİN 380 LİRA ARASINDA GELİR DESTEĞİNİ ÇALIŞANLARIMIZA SUNACAĞIZ"

Bakan Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'ne ilişkin soru üzerine, bunun herhangi bir iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen durması ya da üçte bir oranında azaltılması durumunda devreye soktukları bir program olduğunu belirtti.

Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'nde çalışanların son 12 aydaki prime esas kazancı üzerinden ortalamanın alınacağını ve brüt kazancının yüzde 60'ının verileceğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

"Bu brüt kazancının yüzde 60'ı denildiğinde yüzde 40'ı kalacak gibi düşünülüyor ama öyle değil. Nete vurduğumuz zaman bu oran yüzde 75-78'lere çıkıyor. Dolayısıyla çalışanımız maaşının yüzde 75'ine kadar almış olacak. Burada bir tavan bir de taban var. Tavan da ortalama brüt asgari ücretin 1,5 katını, yüzde 150'sini geçemiyor. Dolayısıyla biz 1752 lira ila 4 bin 380 lira arasında bir ücreti, ödemeyi, gelir desteğini bu dönemde çalışanlarımıza sunmuş olacağız."


Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında başvuru şartlarının kolaylaştırıldığını, istenen belge sayısının azaltıldığını, 600 prim ödeme gün sayısını 450'ye indirdiklerini, 120 gün hizmet akdine tabi olma şartını da 60 güne çektiklerini anımsatan Selçuk, böylelikle daha fazla çalışanın bu destekten faydalanmasını sağladıklarını vurguladı.

"Mücbir sebeple kapatılan iş yerlerinin başvurularını bekliyoruz." çağrısını yapan Selçuk, başvuruların da en hızlı şekilde sonuçlandırmaya gayret edildiğini aktardı. Bu desteğin hem çalışanı hem işvereni koruduğuna işaret eden Selçuk, başvurularda sektör ve çalışan sayısı ayrımının olmadığını hatırlattı.

"BAŞVURAN FİRMALARIMIZIN YÜZDE 77'Sİ 10 KİŞİDEN AZ ÇALIŞANI OLANLAR"

Bakan Selçuk, "Şu ana kadar Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuran firmalarımızın yüzde 77'si 10 kişiden az çalışanı olan firmalarımız." dedi.

Başvuru sürecinin 3 ay boyunca geçerli olacağını aktaran Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gerektiğinde bu süreyi uzatma yetkisinin bulunduğuna işaret etti.

Zehra Zümrüt Selçuk, huzurevleri ve diğer bakım kuruluşlarındaki tedbirlere ilişkin soru üzerine, çok sıkı önlemler alındığını, 6 saatte bir ateş ölçümü yapıldığını, kurumlara ziyaretçi yasağı getirildiğini belirtti. Selçuk, "Şu ana kadar bu süreçte huzurevlerimizde ve bakım merkezlerimizde Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kurallar ışığında önlemlerimizi almaya devam ediyoruz. Kontrollerini gerçekleştiriyoruz." ifadesini kullandı.

"MESAFELERİMİZ UZAK OLSA DA GÖNÜLLERİMİZ UZAK OLMASIN"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, aileler için de tavsiyelerinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Evde kalmak aslında ailelerimizle, sevdiklerimizle daha fazla vakit geçirmek için de bize fırsat sundu. Birbirimizi daha fazla görmemize de sebep oluyor. Bu süreci yapmak istediğimiz ama dünyanın hızından dolayı tamamlayamadığımız birçok işi tamamlamak için de kullanabiliriz. Hep beraber sevdiklerimizle daha çok zaman geçirelim. Yarım kalmış işlerimizi, okuyamadığımız kitaplarımızı, hobilerimizi tamamlayalım. Bu süreçte ailelerimizin birbirine daha da kenetleneceğine inanıyorum."

Selçuk, aileler için "Hayat eve sığar, evde kalalım diyoruz. En önemlisi de hayat aileye sığar. Yarım kalmayalım, evde kalalım. Dijital birçok fırsatımız var, büyüklerimizi arayalım. Mesafelerimiz uzak olsa da gönüllerimiz uzak olmasın. Biz gönül mesafelerimizi yakın tuttuğumuz sürece ailelerimiz de birbirine daha fazla kenetlenecek inşallah." mesajını verdi.

"BU SÜRECİ ATLATACAĞIZ VE ÜRETİM HER ZAMAN DEVAM EDECEK"

Süreçten çalışma hayatının olumsuz etkilenmemesi için alınan önlemlere ilişkin soruya karşılık da Selçuk, temel gayelerinin çalışanı, işvereni, istihdamı korumak ve artırmak olduğunu vurguladı. Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'nin devreye alınmasının yanı sıra telafi çalışma sürelerinin 2 aydan 4 aya çıkarıldığını, Ekonomik İstikrar Paketi ile önlemler alındığını anımsatarak, "İstihdamı, çalışanı korumak çok önemli. Çünkü bu süreci atlatacağız ve üretim her zaman devam edecek. Ekonomimiz her zaman canlı olarak devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Sahadaki sıkıntıları gidermek için Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşlarıyla devamlı irtibat halinde olduklarının altını çizen Selçuk, "İşverenlerimize hep diyorum; bu zorlu süreci beraber aşacağız. İstihdamı korumak çok önemli. Hep beraber istihdamı koruyarak, üretimi, vatandaşlarımıza gelir desteğini devam ettirerek bu süreci aşacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

"Tamam" ı tıklayarak, çerezlerin yerleştirilmesine izin vermektesiniz.