Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     
Sayısal loto
Spor toto
Şans topu
Futbol tarihinin en aptal kararı

CAS, futbolcuların son senesinde yıllık alacağı ücreti ödemesi halinde serbest kalabileceğine karar verdi. Bu karar futbolcu cephesinde sevinç yaşatırken, FIFA'nın tepkisini çekti. Karar futbol dünyasını ne yönde etkiler? Yüz karası bir karar. Hukuğun temeline de aykırı. Şimdi sen yolda giderken bir çekirdek buluyorsun, alıp bahçene ekiyorsun, sıfır maliyet. O ağaç oluyor. Sıfır maliyet. Ağaç muhteşem kayısılar veriyor, maliyet sıfır, onun için 'Bu kayısıları satma hakkı yoktur. Bunları bedava dağıtacaksın' diyor devlet sana, hukuk sana... Böyle bir şey olabilir mi? Benim bahçemin kayısısı... Yani bir genç futbolcunun, Çatladıkkapıspor'da oynamasıyla, Galatasaray'da oynaması bir mi? 2007 senesini Çatladıkkapıspor'da geçirirse Bülent kardeşim, oranın imkanlarıyla, sahası yok, antrenörü yok, yanında pası alıp verecek adam yok, kim farkında olur Bülent'in? Ama Galatasaray'a geliyor, tesisiyle, sağlık ekibiyle, kondisyoneriyle ve yanında Milli Takım düzeyinde yerli yabancı oyuncularla, harika bir ortam içinde futbolunu geliştiriyor; Çatladıkspor'daki fiyatı neyse, buradaki de o!.. Hadi oradan!.. 'Katma değer' diye bir şey var. O değeri kim kattı Bülent kardeşime; Galatasaray kattı. Şimdi zannediyorlar ki bu tür kararlar futbolcunun lehine... Bosman kararları çıktığı zaman futbolcular büyük zafer kazandıklarını düşündüler, alkışlar kıyametler... Fenerbahçe, Baliç gibi bir adamı kaça sattı Real Madrid'e: 20 milyon dolara... Cash... Fenerbahçe, Okocha gibi bir adamı kaça sattı Paris Saint Germain'e; 20 milyon dolara... Cash... Bu iki oyuncudan Fenerbahçe 40 milyon dolar kazandı. Okocha ve Baliç, stadyum yaptılar Fenerbahçe'ye... Kimse kimseyi kandırmasın. O stadın kaynağı bu. Ne oldu Okocha? Ne oldu Baliç? 20'şer milyon dolarlık futbolcularmış onlar!.. Aynı dönemde Serkan'ı 8.5 milyon dolara aldı Galatasaray. O zaman fiyatlar öyle oluşuyordu. Bugün 20 milyon dolara kimin adı geçiyor dünya piyasasında. Bugün Galatasaray 8.5 milyon dolarlık bir adam alsa yer yerinden oynamaz mı? Rivaldo 1 milyon dolara Yunanistan'a gitti.

FUTBOLU BİTİRDİLER
İşte bu kararlar futbolcuyu ucuzlatıyor. Yarın 100 binlerde olacak fiyatlar. Bu karar çıkarsa, hiçbir kulüp, hiçbir futbolcuya para vermez. Deli mi? Seneye bedavaya gidecek bir adama niye para versin? Futbolcuyu da, futbolu da bitiren bir karar. Şimdi bakın bu kararla Sivasspor ne yapar? Hayrettin kalır mı Sivasspor'da, Mehmet Yıldız kalır mı? Gökhan Ünal, Mehmet Topuz kalır mı Kayseri'de? Mehmet Çakır Gençlerbirliği'nde kalır mı? Niye kalsın? Nasıl olsa bonservisleri bedava!.. Fiyatların kulübe bağlı olarak oluşmasının en büyük yararı küçük kulüpler. Bu sayede ya adam gibi para kazanıp, gidenin yerine doğru dürüst transfer yapabiliyorlar ya da adamlarını muhafaza ediyorlar, yüksek bonservis ücreti koyarak. 'Sen şu parayı verirsen Gökhan'ı alırsın, vermezsen Gökhan bende oynamaya devam eder ama verirsen, ben onun parasıyla 3 tane genç adam bulurum, içlerinden bir tanesinin Gökhan olma ihtimali var.' Anadolu kulübünden bu imkanı alıyorsun, 'Anadolu kulübü' derken bütün dünyanın küçük kulüplerini kastediyorum. O zaman nasıl oynayacak Sivas ligde? Gaziantep, Gençlerbirliği nasıl oynayacak? Futbol tarihinin en aptalca, en hain, en ihanet kararıdır. Zaten Blatter kıyametleri koparmış, böyle bir şey olmaz. Bosman kararı da ihanetti, bu da ihanet!..



YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cinayet gibi   / 05-02-2008
 Beşiktaş favori   / 30-01-2008
 Özür dilemeli   / 29-01-2008
 Erzik doğru isim   / 23-01-2008
 Alex ne yaptı!   / 22-01-2008
 İlk kez bırakmadı   / 16-01-2008
 Fark ortada   / 15-01-2008
 Ronaldo ortada yok   / 09-01-2008
 Utanç duydum   / 08-01-2008
 Sevgi kalmadı   / 03-01-2008


 
Yanlış yaptı
Futbol tarihinin en aptal kararı
 

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Fotomaç Servisi

Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu

Jimenez erken sevindi
Sevilla' nın hocasının,...
Potansiyelimiz...
G.SARAY Sportif A.Ş. Genel...
Delgado alarmı
Yönetim, CAS' ın "Oyuncu son bir...
Risk alaçağım
"Camiada sevilen biriyim,...