ANASAYFA FENERBAHÇE GALATASARAY BEŞİKTAŞ TRABZONSPOR TURKCELL SÜPER LİG BANKASYA 1. LİG
GALERİLER YAZARLAR AKTÜEL FİKSTÜR ARŞİV MOBİL EĞLENCE SMS PAKETİ IDDAA
İnanılır gibi değil

Bolt'un 9.58 koşması akıllara durgunluk veren bir şey. Sağa sola bakmasa, bitiş hamlesini yapsa 9.55'i görebilirdik

Elvan hiçbir zorlama olmadan yarışı bıraktı. Çünkü bittiğini hissetti. Bana kimse palavra anlatmasın


Ortada yarışan yok ama Türk atletleri sakat. Yarışmadan nasıl sakatlanırlar? Çünkü giderlerse rezil olacaklarını biliyorlar


Atletizmde birisi dünya çapında iki önemli olay vardı hafta sonunda. Öncelikle herkesi heyecanlandıran kısımdan başlayalım isterseniz. Bolt insanlığın sınırlarını bir kez daha zorladı ve 9.58 koştu.
İnsanın zamanla yarışı nereye varacak? Siz 100 metre finalini ve finishi nasıl değerlendireceksiniz?

Akıllara durgunluk veren bir şey. 9.69 da müthiş bir dereceydi. 9.69'u, 9.68'le kırmıyor, 9.58 ile kırıyor. Geçen sene 9.69 koşup, dünyayı donduran, dünyayı şoke eden Bolt, rekoru yenileyen Bolt ile yarışsa bir metre geride kalacak. Akılları durduran Pekin Bolt'u, Berlin Bolt'nun bir metre gerisinde!.. Böyle bir şey var mı? Yarışı seyrederken aklıma geldi; Armin Harry, 10 saniye koştuğunda biz Cüneyt ağabey ile birbirimize sarılmıştık. Çünkü 10 saniye 100 metrenin limitiydi. Sonra teknolojideki gelişmeler, pistlerdeki gelişmelerle bunun 10 saniyenin altına indiğini açıkladı bilim adamları ve 'Kim koşacak 10 saniye' diye merak ediyorduk. Armin Harry 10 saniye koştuğunda ve haberi geldiğinde, o zaman televizyon yoktu Türkiye'de, biz Cüneyt ağabey ile birbirimize sarıldık. Bu elektronik şaşmaz kronemetre. El kronometresi olsaydı 9.30 falan olurdu herhalde. İnanılır gibi değildi. Yarışın son 3 metresine bak; Bolt önce sağ tarafına bakıyor, 'Tyson Gay nerede' diye, Tyson Gay'i orada göremeyince rekor hızında gittiğini anladı. Bu defa kafasını sola çevirdi ve skorboarda baktı. 100 metrenin son metresinde sağa ve sola bakmak çok vakit kaybettirir. O bakışlar olmasa ve de o ipi göğüsleme hamlesi vardır, o hamleyi de yapsa 9.55 koşacak. Sağa sola bakacağına bitiş hamlesini yapsa 9.55. Oynaya oynaya 9.58 koşuyor. O zaman gel de sor bakalım bana, 'Hıncal ağabey sınır ne?' 9.71 insanoğlunun hayal bile edemeyeceği bir derece. Bunu koşuyorsun ama ikinci oluyorsun. Üstelik bir metre geriden! Adam senin nefesini duymuyor ensesinde. 9.71; böyle bir şey olur mu? İnanılır gibi değil.

_Üstelik daha 21 yaşında. Bolt ilerleyen yıllarda bir sakatlık yaşamazsa yeni sürpriz derecelerde görebiliriz herhalde.
İşin püf noktası şu; Jamaika minnacık bir ada. Jamaika'da sprinterler dünyanın dört bir yanında koşuyor. Kanada formasıyla koşuyor, Amerika formasıyla koşuyor, İngiliz formasıyla koşuyor. İşte Merlene Ottey, Slovenya formasıyla koşuyor. Jamaika'dan niye bu kadar atlet çıkıyor ? Havasından mı, suyundan mı? Tütünün iyisi Küba'dan yetişiyor da atleti Jamaika'dan mı yetişiyor? Bu yazın başında ben köşemde yazdım; Jamaika Liseler Şampiyonası'na 25 bin atlet katıldı. 70 milyonluk Türkiye'de Liselerarası Atletizm Şampiyonası'ndan kimin haberi var ve kaç kişi katılıyor? 'Liseli atlet' diye bir şey duydun mu? Usain Bolt lisedeyken Dünya Genç Şampiyonu'ydu. 25 bin kişi koşarsa eğer oradan Asafa Powell da çıkar, oradan Usain Bolt da çıkar, oradan Merlene Ottey de çıkar. Bu kesinlikle tesadüf değil.

YARIŞMALARI ŞART
_Dünya Şampiyonası'nda herkesin altın beklediği Elvan Abeylegesse 10 bin metre yarışını tamamlayamayarak büyük bir hayal kırıklığı yarattı.
Hürriyet'teki kardeşimiz Mehmet Aslan'la beraber sohbet ediyoruz. O sırada Mehmet Terzi'nin açıklaması geldi; "İki altın bekliyoruz." Güldüm ben. "Bırak altını madalya alması mucize olur" dedim. Neden? Bizde garip bir alışkanlık var; atletleri saklayarak hazırlıyoruz. Ağustos 2009'da Berlin'de 'Dünya Şampiyonası var' diye dünyanın bütün atletleri her hafta yarışıyorlar. Grand Prix'lerde, Golden Gala'larda, orada, burada... Bizim atletler ortada yok! Elvan ne kendini biliyor, ne rakiplerini biliyor!.. Anlamsız bir şekilde Akdeniz Olimpiyatları'na götürdüler. Bu sezon koştuğu en iyi derece 31.50 küsur. Nasıl ölçeceksin Elvan'ı peki? 30 dakikanın içinde, belki dışında koşulacak bir yarışta Elvan'ın formu nedir, Elvan'ın durumu nedir? Bilen var mı, rakiplerini bilen, tanıyan var mı? Bir tane isim ezberlemişler, geçen senenin Olimpiyat şampiyonu, 'Aman şimdi o sakat gelmiyor, Elvan'ın yolu açıldı.' Elvan'ın hangi yolu açıldı? İstanbul Belediyesi'nin atleti, kazanan Kenyalı, ondan haberimiz yok daha!.. Eşref Apak kaç tane yarış yaptı da gitti Dünya Şampiyonası'na!.. Nevin Yanıt kaç tane yarış yaptı da gitti Dünya Şampiyonası'na!.. Giden çocuklar kaç tane yarış yaptılar? Böyle bir şey yok? Uzun mesafeciler hadi biraz ama ötekilerin en az 10 müsabakaya girmiş olmaları lazımdı. Elvan'ın da bir yığın 3 bin, 5 bin koşmuş olması gerekirdi.

_Etiyopya'da toprakta antrenman yapmasının sakatlığa yol açmış olabileceği belirtiliyor.
Uzun mesafenin antrenmanı toprakta yapılır. Engebeli arazide yapılır, yokuşa doğru yapılır hatta. Yokuş yukarı koşarak hazırlanır uzun mesafe koşucusu... Niye Kenya'dan, Etiyopya'dan çıkıyor uzun mesafe koşucuları? Niye bizim en iyi uzuncularımız Doğu Anadolu'dan geliyordu, zamanında. Cüneyt ağabey, Mehmet Tümkan'ı 03.40 nasıl koşturdu? Dağa getirirdi, Ankara'nın civarındaki; orada yokuş yukarı koştururdu her sabah. Beni de götürürdü kronometre tutmak için. Vay efendim, toprakta koşmuş!.. Toprak sakatlamaz, tartan pist sakatlar. O da zorlarsan sakatlar. 75, 76'da dönülen tur, hangi adaleyi, niye zorlasın? Elvan gibi 30 dakikanın altında koşmuş bir atlet için 76'lık tur, ısınma koşusu. Hiçbir zorlama olmadan bıraktı. Çünkü gidemeyeceğini anladı, bıraktı. Bana kimse palavra anlatmasın. Elvan bittiğini hissetti ve bıraktı koşuyu. Bunun sorumlusu da atletizmi yürütemeyen kafalar. 2003'te Süreyya'yı götürdüler koşturmadan Dünya Şampiyonası'na! Bunu böyle dedik diye beni vatan haini ilan ettiler. Kenan Onuk'u vatan haini ilan ettiler, Cüneyt ağabeyi vatan haini ilan ettiler.

KÖTÜ YÖNETİLİYOR
Nerede şimdi Süreyya Ayhan? Süreyya Ayhan'ı biz kullanmayı bilseydik, Süreyya Ayhan 2003'te Dünya Şampiyonu'ydu, 2004'te Olimpiyat Şampiyonu'ydu, 2005'te Dünya Şampiyonu'ydu, 2007'de Dünya Şampiyonu'ydu, 2008 Olimpiyat Şampiyonu'ydu. Bu sene yine Dünya Şampiyonu'ydu. Şu anda dünya tarihinin gelmiş geçmiş en iyi kadın atletlerinden biri olabilirdi. Çünkü 1500 metrede Süreyya'nın çapına erişen bir yetenek yok. Ama antrenörlüğün A'sından öteye gitmemiş bir adama emanet ettik ve işte bu hale geldi. Türk atletizmi kötü yönetiliyor, Türk atletizmi kötü yönetiliyor. Mesele bu!.. Böyle yönetildiği sürece de biz Elvanları da kaybederiz. Yarış yok ortada, sakat listemize bak. Selim Bayrak sakat, Elvan sakat, Halil sakat. Niye sakatlanıyor bunlar yarışmadan!.. Çünkü giderlerse rezil olacaklarını biliyorlar da ondan. Kimse sormuyor çünkü niye sakatsın? Niye sakatlandığını da kimse merak etmiyor. Sporda bir atletizm meraklısı da yok!.. Yazanı çizeni de yok!..






YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yuh olsun!   / 18-08-2009
 Yürekleri yetmez   / 12-08-2009
 Tesadüfen kazandı   / 11-08-2009
 Favorim G.Saray   / 05-08-2009
 Denizli'nin işi zor   / 04-08-2009
 Dehşet içindeyim   / 28-07-2009
 Büyük yara alır   / 21-07-2009
 Delgado palavra   / 15-07-2009
 Güiza&Baros golcü değil   / 14-07-2009
 Yerliler ağlamasın   / 08-07-2009
 
 
İnanılır gibi değil
Kerem beni şok etti
Rijkaard seçmeli
 
 
Puan Tablosu Toplu Sonuçlar Haftanın Maçları

  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
Tümünü göster...
2.HAFTA
Fenerbahçe 3 Sivas 0
Kasımpaşa 1 İ.B.B. Spor 3
Galatasaray 4 Denizli 1
Kayseri 1 Gaziantep 1
Beşiktaş 2 Antalya 0
Eskişehir 3 Bursa 2
Ankaragücü 1 Manisaspor 1
Trabzon 1 Diyarbakırspor 2
Ankaraspor 1 G.Birliği 1
3.HAFTA
Manisaspor Trabzon
Galatasaray Kayseri
Diyarbakırspor Fenerbahçe
İ.B.B. Spor Eskişehir
Antalya Kasımpaşa
Gaziantep Ankaraspor
Bursa Ankaragücü
G.Birliği Beşiktaş
Denizli Sivas
 
Turkuvaz Yayın Sabah Forbes ATV ŞamdanFotomaç Transport DergiTakvim Gazetesi Auto Moto SportYeni Asır Cosmopolitan Para Dergi Global Enerji House Beautiful Bazaar Esquire Yeni Aktüel Bebeğim ve Biz Oto Haber Sinema Dergisi Homeİşte İnsan Cosmo GirlSofraCosmopolitan Bride Sabah Emlak ATV AvrupaSabah Avrupa Turkuvaz Kitap

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Turkcell Süper Lig | Bankasya 1. Lig | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu
Künye / İletişim | Gizlilik Bildirimi | Bize Ulaşın | Ana Sayfa

Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.

Turkuvaz Media Digital