Dr. Gürkan Kubilay

Dr. Gürkan Kubilay

24 Nisan 2013 | Çarşamba

UEFA Fenerbahçe'yi finalde görmek ister mi?

Aslında bu turun en önemli sorusu bu. Ama bu sorunun bence cevabını, yazının ikinci bölümünde vereceğiz. Gelelim; tüm Avrupa maçlarının kasetlerini getirterek izlediğim ve analizini yaptığım Benfica'nın özelliklerine...

LiZBON'UN KARTALLARI
Sembolu Kartal, Benfica'nın. Koçları eski bir orta saha oyuncusu ama başarılı işler yapamamış bir futbolcu.Teknik adamlıktaki başarısını da belki buna borçlu Jorge. Müthiş bir taktisyen. Beğendiğim teknik adamlardan biri. Takımını UEFA Avrupa Ligi'nde maç kaybetmeyen bir ekip haline getirmiş.

LUZ STADI DOLAR MI?
Leverkusen'e 40 bin, Bordeaux'ya 33 bin kişi geldi. Ama sanırım Fenerbahçe maçının önemi, stadı bu kez dolduracak. Seyirci çok ateşli değil. Sadece kale arkası seyircisi takımı itiyor. Diğer seyirciler çekirdek yiyeninden hallice.

RAKİBE GÖRE SÜREKLİ DEĞİŞEN TAKTİK DİZİLİŞ
Farklı taktikler kullanırlar. Rakibi analiz edip, ona göre diziliş uyguluyorlar. Örneğin deplasman maçları, Leverkusen'e karşı 4-3-3, Bordo'ya 4-1-4-1, Newcastle'a karşı 4-1-3-2 oynadılar. Avrupa Ligi'nde oynadıkları 6 maçta da gol attılar

SAVUNMALARI HER ZAMAN AYNI
Kaleci Moraes, Roma'da da oynamış iyi bir kaleci. Savunma; sağ bek Almeida (34), sol stoper Luisao (4), sağ stoper Garay (24) ve sol bek Malgerejo'dan (25) oluşuyor. 6 maçın 5'inde bu 4'lü hep aynıydı. Ancak bu maçta Almeida yerine ligde hep sağ bek oynattıkları Pereira'yı (14) oynatabileceklerini düşünüyorum. Perreira da zaten etkili bir adam. Ligde ve Avrupa Ligi'nin 3 maçında savunma önü tek ön libero kullanacaklar ise bu adam hep Krasic'in milli takımdan arkadaşı Matic (21) oluyor. Uzun boyuna rağmen teknik, solak bir oyuncu. Yer bilgisi çok iyi. Perez (35), bazen ikili ön liberodan hücuma dönük olanı, bazen de 4'lü oynarlarsa hücum arkası sol iç gibi oynayarak takıma katkı yapıyor. Dönen toplara giren ve hemen şut atan bir oyuncu. Ancak çok kart gören bir oyuncu. Bu nedenle burada cezalı, oynamayacak. Sanırım yerine A. Gomes'i (89)
veya Martins'i (17) kullanırlar.

SÜREKLİ GEZEN KANAT ADAMLARI VAR
Öndeki yapı; bazen tek, bazen çift forvet oluyor. Burayı da Oscar Cardozo (7), Rodrigo (19) ve Lima (11) paylaşıyor. İçerdeki Newcastle maçında Rodrigo-Cardozo oynarken, deplasmanda Lima arkası Gaitan gibi oynadılar.

AMAN BİZE DE FRİKİK ATMASINLAR
Avrupa Ligi'nde hiç direkt frikik golü atmadılar. Oscar Cardozo aslında bu konuda çok iyidir. Ama 'gitsin başkalarına atsın' diyelim.

HERKES HERKESE ASİST YAPIYOR
Eskiden Oğuz, Rıdvan'a ya da Arif, Hakan Şükür'e attırırdı. Bunu da herkes bilirdi. Ama bu takımda öyle değil. Hemen herkes asist yapıyor ve herkese yapabiliyor. Asist yaparak attıkları 6 golü de başka isimler attırdı ve aynı ismin iki kere asist yaptığı kimse de yok. İşte bu nedenle önlem alınması zor bir takım. Kimi tutacaksın ki asist yapmasın ya da kimi tutacaksın ki gol atmasın?

HIZLI HÜCUMA ÇIKIYORLAR
Bakmayın son Newcastle United maçının 1-1 bittiğine. Maç boyunca Newcastle'ın 3 katı hücum girişiminde bulundular. Saracoğlu'nda da hücuma çok hızlı ve çok adamla çıkan bir takım göreceksiniz.

DURAN TOPLARDA İKİZ KULELERİ VAR
Luisao ve Garray duran toplarda ileri çıkıyorlar. Birbirlerine yakın pozisyon alıyorlar. Burada asıl amaç savunmanın dikkatini üzerlerine çekmek. Bu nedenle arka direğe kesilecek duran toplarda sürpriz kaçan kısa adamlara da dikkat.

İLK YARI SABIR FENERBAHÇE
Avrupa Ligi'nde yedikleri 5 golün 4'ü ikinci yarıda. Çok sıkı başlıyorlar, dolayısı ile seyirci de oyuncu da sabırlı olmalı. Ama bu arada attıkları 11 tanenin, 8'inin de ikinci yarıda olduğunu unutmamalı. SONUÇ: Peki UEFA geçen yıl kupaya almadığı F.Bahçe'nin bu sezon finale çıkmasını; Mr. Platini geçen sene neredeyse davalık olacağı bu Türk takımına olasılıkla bir kupayı, kendi eliyle vermeyi ister mi? Ona da yarınki bölümümüzde değineceğim.

YARIN 2. BÖLÜM: BENFİCA'YI YENME FOMÜLÜ; SEYİRCİNİN CANI SIKILMALI

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor