Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
Mobil Eğlence  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     
Sayısal loto
Spor toto
Şans topu
Chelsea'yi yenecek

Chelsea, Premier Lig'in en genç ikinci takımı. Ama tam 103 yaşında. F.Bahçe'nin nasıl bir ülke futbolu ile oynayacağının net işareti bu. Ayrıca çeyrek finalde neden 4 İngiliz var da 4 Alman ya da İtalyan yok? Bunun cevabında da bu sene İngiliz futbolunun gelişimi saklı. Yabancı oyuncu cenneti olmanın ülke futboluna katkısı takımlar nezdinde net, milli takımları duman olsa da! Chelsea, İngiliz liginin deplasman lideri, Şampiyonlar Ligi'nin en az yiyeni, 28 maçın 12'sinde gol yemeyen bir takım. Obi Mikel, Essien veya Makelele ile taş gibi bir orta saha, Lampard gibi "Takımımda olsun, 4 gün aç kalmaya razıyım" dedirtecek bir adam. Drogba ve Anelka arkası, İngiltere asist kralı Kalou. Bu durumda F.Bahçe'nin sığınacak iki limanı var. Birincisi analizin gücü, ikincisi inancı! Chelsea'nin bu sezon oynadığı tüm lig ve Şampiyonlar Ligi maçlarını buldum ve iddialifutbol. com analiz üssümüzde ekibimle beraber analiz ettim. İşte vardığım sonuçlar ve F.Bahçe'nin yapması gerekenler.

BU KADAR AZ GOL YEMELERi SÜRPRiZ

Bu takım için kesinlikle söyleyebilirim ki, bu kadar az gol yemeleri sürpriz. En son bu pazar M'Boro maçını seyrettik ve analiz ettik ekibimle beraber. Boro'nun tam 4 topu direkten döndü. Tuncay ve Downing adamları dağıttı ama 1 attılar ve yattılar. O yüzden, F.Bahçe bunlara burada atacak, son derece eminim. Peki nasıl ve nereden atacak. Anlatalım:

LUGANO GiT VE TERRY'NiN ÜZERiNDEN AT!
Herkes onları Tottenham'dan yedikleri 2 duran top golünden sonra anladı ama bizim daha önce de farkına vardığımız bir gerçek vardı. Kaptan Terry, özellikle kendi kalele-rine kullanılan duran toplarda kambura yatıyor, zıplayamıyordu. Bu nedenle duran toplarda kesinlikle F.Bahçe avantajlı olacak. Terry zıplamıyor. Eğer Lugano ile eşleşirse, Lugano onun bir kafa boyu üzerinden gol bulur. Bir başka avantajı da savunmada oynayan adamların dizilişinde olacak F.Bahçe'nin. Dileyelim Alex'leri sakat olsun ve Ben Haim oynasın, hem Alex'in kazma ve kavgacı kimliğinden kurtulur F.Bahçe, hem de Haim'in kademeye sürekli geç gelişinden avantaj sağlar.

COLE SiZi UNUTUR DEiViD VE GÖKHAN, SiNSiCE YAKLAŞIN VE ATIN!
Temel oyun kalıpları 4-2-3-1, 4'lü savunma sağı Ferreira, solu ise A. Cole sakat olduğu için Bridge'e ait. Tandemde sakat değillerse Alex-Terry, onlarda sorun varsa Carvalho ve Ben Haim oynar. 2 ön libero kullanırlar. Bunlardan Essien, hücuma dönük ön liberodur. Savunmaya dönük ise ya Makalele veya Obi Mikel oynar. Orta alanın 3'lüsü, solu ve sağındaki adamlar sürekli değişir onlarda. Eğer Malouda varsa o sola, J. Cole sağa geçer. Ama Malouda yoksa bu kez J. Cole'ü sağda, Lampard'ı solda izlersiniz. Son Boro maçında Cole sağda, Lampard son anda sakatlanıp oynamadığı için Kalou solda, Ballack da ortada oynadı. Solda J. Cole'u kullandıkları zaman, J. Cole ters kademelere sürekli geç geliyor ve rakibini kaçırıyor, unutuyor. Bu hatasını, oradan sürpriz biçimde hareketlenecek olan Gökhan oradaki maçta onlara çok pahalıya ödetir. Tam bir orta saha 4'lüsü olmadığı için de kanatları boş kalır genellikle. Tam bizim Uğur ve Gökhan'a göre olur anlayacağınız. (Gökhan oradaki maçta olacak.)

ŞUT ATTIRMA FENER, KAZANMANIN SIRRI BURDA
Bu adamların puan kaybettikleri maçları analiz ettiğimizde çok net bir tablo ortaya çıkıyordu. Karşılaşma başına, kaleyi bulan tehlikeli ve gollük şut sayısı 6.5 olan Chelsea, puan kaybettiği maçlarda 2-3 şutta kalıyordu. Yani F.Bahçe için yöntem tektir, kaleyi göstermeyecektir, bunu da çift ön liberolu sistemle başarabilirler. Essien, Lampard ve J. Cole şutu en fazla düşünen adamlardır. Göbeği kapamanın, 2 liberolu oynamanın avantajını kullanmalıdır F.Bahçe. Ayrıca, Stanford Bridge'teki Valencia ile 0-0 berabere kaldıkları maçta Valencia'nın şansının yarısı F.Bahçe'de olsun yeter. O maçta Chelsea'nin tam 4 topu direkten dönmüştü.

ARAYA KAÇIRMAYIN Ki TADIMIZ KAÇMASIN!

Bu adamlar kesinlikle İngiliz futbolu oynamaz. Maç boyu yaptıkları orta sayısı Akçaabat Sebat'ın ligden düştüğü sezon yaptığı orta sayısından daha az bu sene. Ne yapıyorlar o zaman? Söyleyeyim: Ara pas! Sürekli olarak F.Bahçe defansının arasına koşu yapacak, dripling yapacak bir Kalou ve Drogba ya da Anelka göreceksiniz. Onlara da arkalarından özellikle J. Cole, Malouda ve Lampard'tan ara pasları gelecek. Bıkmadan sürekli bunu deneyecekler. Yoksa, F.Bahçe'yi öyle orta bombardımanına falan tutmayacaklar. Ortaları da, eğer oynarsa Malouda, Bridge ve Cole yapacak.

BASKI FALAN YAPMAYACAKLAR AMA...
Oyunu F.Bahçe yarı alanına yıkmak gibi bir dertleri olmayacak. Mesela Sevilla, Saracoğlu'nda bayağı sıkıştırmıştı F.Bahçe'yi. Son Boro maçında bir duran top, Carvalho dokundu, işi bitirdi. Bu yüzden onlar kendi alanlarına çekilecek, F.Bahçe'nin özellikle Selçuk ve Deivid ile savunmadan çıkarken yapacağı top kayıplarını bekleyecekler. En büyük becerileri bu zaten. Bu topları ya Essien, ya da J. Cole kapacak, 5 8 saniyede F.Bahçe kalesine getirecek ve hızlı hücumla gol bulmaya çalışacaklar. Şampiyonlar Ligi'nde bunu çok yaptılar. Rosenborg deplasmanında Philips, Drogba'ya attırdı aynısını. Valencia'da attıkları 2. gol de böyle idi. Schalke deplasmanında ise Cole yine Drogba'ya verdi ama Fildişili pozisyonu harcadı.

ABRAMOViÇ FAKTÖRÜ

Adam bu işe çok para yatırdı. Bu sene Mourinho ile hayal kırıklığı yaşadı. Parasından vazgeçti, prestij elden gidecek. Bu nedenle çok asılacak bu tura. Turu geçmenin farklı yollarını arayacak. Futbol, (özellikle de dünya piyasasında tam 200 milyar dolarlık bir sektör olmuşken) asla futbol değildir. Bu nedenle, kulisler devreye girecek. F.Bahçe kurum olma yönünde doğru adımlar attı. Hiçbir futbol dışı ekstra faktörü elbette kullanmamalı ama başkalarının, özellikle Abramoviç'in kullanmasına da izin vermemeli. DR. Gürkan diyor ki: Son sözüm de futbol kamuoyuna... Bu çocukların sizin enerjinizin pozitif olanına çok ihtiyaçları var. "Gelin, G.Saray UEFA şampiyonu olurken onlar için esirgemediğimiz pozitif enerjilerimizi alalım. G.Saraylısı, Beşiktaşlısı, Trabzonlusu, Sivaslısı bir olalım ve sadece onların başardığını düşünelim. Onların tek rakibi var. Devasa parası ile Abramoviç. Bir İngiliz atasözü "İyi başlamak yarı yarıya bitirmektir" der. F.Bahçe de iyi başlayacak, Abramoviç'i de yenecek ve Saracoğlu'ndan galip çıkacak.



YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Feneroloji   / 30-03-2008
 Yumurta kapıya!   / 22-03-2008
 İyi ki varsın Ceyhun   / 17-03-2008
 Fenerbahçe'ye kim çıkmalı?   / 13-03-2008
 Lige tat geldi   / 10-03-2008
 Konu Avrupa ise Fener esastır gerisi teferruat   / 07-03-2008
 Onurbahçe   / 05-03-2008
 Nerede golcü?   / 02-03-2008
 Sevilla maçını Fener'in attıkları değil, yedikleri belirleyecek   / 29-02-2008
 Sindiremedim   / 28-02-2008


 
 

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Fotomaç Servisi

Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu

Meydan okudu
Sakatlığı nedeniyle kadroda...
Önce Aslan
"Kulübüm sözleşme uzatırsa seve...
Arsenal tacizi
Sözleşmesi 2009' da bitecek olan...
Bu aşk bitmez
"Kitabımda pes etmek yok,...