Dr. Gürkan Kubilay

Dr. Gürkan Kubilay

19 Kasım 2010 | Cuma

4-3-3 oynamak akıl işi değil

Bazen birilerinden takımların daha çok hücum oynayacağını sandıkları için, "Neden 4-3-3 oynamıyorlar?'' sesleri yükselir. Futbolun doğasından habersiz, analizden bihaber, dünya futbolunu hiç bilmeyen zavallılar sorar bunu.
Ben konuyu açıklamak için öncelikle Avrupa'nın dev liglerinde bu taktiğin ne kadar az uygulandığını ve uygulayanların başlarının nasıl dertte olduğunu göstereyim sizlere.

ALMANYA: Tek bir savunucusu vardır: Hoffenheim.
Onlar da İbisevic, Ba ve Mlapa gibi 3 dizginlenemez forveti olduğu için 4-3-3 oynamaya mecburdu. İlk 3 maçta 3 galibiyet aldı ama Schalke ve St. Pauli gibi lige kötü başlayan takımların karşısında oldu bunlar.
Sonra baktı ki olmuyor, puanlar gidiyor, 4-4-2'ye döndü ve Hannover gibi 4 deplasmanda ancak 6 gol yemiş takıma tam 4 gol birden attı.

İSPANYA: Malaga, İspanya'da Barça dışında 5 maç ile bunu deneyen tek takımdır ama tam bir zeka özürlüsüdür. Kendi sahasında 4 kez bu taktikle oynadı, tam 11 gol yiyip 4'ünü de kaybetti.
Ha, bu arada gariban Almeira da 4 maçta denedi bu taktiği ama kendi gibi gariban Deportivo dışında kimseyi yenemedi.

FRANSA: Sadece 2 takım çoğunlukla bu taktikle oynar; Montpellier ve Valenciennes... Ama komik duruma düştüler. Montpellier ligin en az atan 3 takımından biri oldu, Valenciennes de düşme adayı.

İNGİLTERE: En sıkı uygulamaya çalışıcısı (dikkat edin 'uygulayıcısı' demiyorum) Blackpool'dur.
Ama ligin en çok gol yiyen takımı olmasını ve ligdeki durumunu neyle açıklayacaklar acaba? Chelsea bile yaklaşık 6 maçında bunu uyguladı, Aston Villa ile berabere kaldı, Manchester City'ye yenildi.

İTALYA:
Bu ligde 4-3-3'ü uygulamaya çalışanların hali tam içler acısı. Bologna 15'inci, Parma 18 ve Cesena 19'uncu sıradalar. Milan bile ligde 4-3-3 oynadığı ilk 4 maçta tam 7 puan kaybedince vazgeçti ve kendine geldi.

BİZİM TOPÇUYU BOZAR
İşte durum bu. Barcelona'dan başka yabancı takım bilmeyen, Avrupa'daki maçları bırakın yerinde izlemeyi, ekrandan bile takip etmeyen 'sözde futbol ulemaları' yine boşa sallıyorlar.
Her zaman söyledim: "4-3-3 oynamak geri zekalılıktır." Barça bunu beceriyor, çünkü orada dünyada bir araya bir daha gelmesi olanaksız olan mucize adamlar var. Onlar insan falan değil futbol oyunu anlamında.
Bizde ise 'mucize' değil, 'futbol ucubesi' adamlar var. Bu yüzden bu taktik, Türk futbolcusunun 3 boyutlu düşünme zekasının olmaması nedeni ile uygulanamaz.
Çünkü Türk futbolcusu, bir bölgeyi, örneğin orta alanı, 4'lü olarak kapattığı zaman, sadece bir yönü, yani ileri-geri eksenini kontrol etmek durumundadır ve oyun zekası bu işi yapmaya yeter.
Ama siz onu o bölgede 3'lü oynatmaya zorlarsanız, bu kez hem ileri-geri eksenini, hem de sağ-sol eksenini kontrol etmek zorunda kalır.
Bu çok eksenli kontrol gerekliliği bizim topçuyu bozar. İleri mi gidecek, soluna mı yardım edecek, beceremez, dağılır. Onun için Türk futbolu, savunma ve orta alanın 4'lü bloklar halinde olduğu bir sistemi uygulamak zorundadır. Bursa'nın başarısının altında yatan neden de budur

* * *
SERCAN 10 MİLYON EURO İSE OBERTAN KAÇ PARA EDER ?
Sercan Yıldırım yetenekli bir oyuncu, itirazım yok. Ama süper bir topçu mu? Kesinlikle değil. Bursa onu satmak için 10 milyon euro'lardan kapı açacak. Peki değer mi? Daha doğrusu bu parayı eder mi? Bakın size bir örnek. Manchester United ile Bursa'nın karşısına çıkan, golünü çakan ve seyrettiğim her maçında süper top oynayan 21 yaşındaki Obertan'ın değeri 3.5-4 milyon euro civarında. Yani Sercan böyle bir topçunun 3 katı değerde. Hadi onu geçtim, bu sene takımın yıldızı Meksikalı Hernandez şakır şakır goller atıyor, 22 yaşında ve 8 milyon euro civarında. Sercan ise 10 milyon öyle mi? Hadi yahu, dalga geçmeyin bizimle. Gidin başkalarını kandırın, kendinizi kandırın ama Türk futbol kamuoyuna bunu yapmayın. Bu çocuğa da yazık etmeyin. Bursa şahane bir futbol kenti. Bayılıyorum Bursa seyircisinin yıllardır bu takıma sahip çıkışına. Yazık etmeyin, saçma sapan düşüncelerle bu kentin futbol geleceğine.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor