ANASAYFA FENERBAHÇE GALATASARAY BEŞİKTAŞ TRABZONSPOR TURKCELL SÜPER LİG BANKASYA 1. LİG
GALERİLER YAZARLAR AKTÜEL FİKSTÜR ARŞİV MOBİL EĞLENCE SMS PAKETİ IDDAA
Ya dünyayı kandırdıysa

Usain Bolt'un yaptığı dereceleri rüyamda görsem inanmaz, hayra yormazdım. Bu ister istemez insanların kafasını karıştırıyor.

Doping testinden sonra iş bitiyordu. Marion Jones yüzünden şüpheci olduk. Bolt 2019 yılında "Ben bütün dünyayı uyuttum" derse ne olacak.

Rekortmen koşucu Usain Bolt, Berlin'de de 3'te 3 yaptı ve bu 'İnsanüstü' diye nitelendirilen başarısı 'Dopingli olabilir mi?' tartışmalarını da beraberinde getirdi. Önümüzde yıllar sonra doping kullandığını itiraf etmek zorunda kalan Marion Jones örneği var. Bolt ile ilgili bir şüpheniz var mı?
Madalya alması normal. 3 tane de alır 9 madalya da alır.
Michael Phelps dünya rekorları kırarak Olimpiyatlarda 8 madalya aldı, niye akla doping gelmiyor da Usain Bolt yapınca doping geliyor! Çünkü Usain Bolt'un yaptığı dereceler, insanın aklının, mantığının almayacağı dereceler. Bir kere daha iddia ediyorum; Türkiye'de atletizmi en iyi bilen adamlardan biriyim, belki de birincisiyim. Rüyamda görsem inanmazdım bu derecelere. Hayra yormazdım sabahleyin. 'Gece bir rüya gördüm Usain Bolt, 9.58 koşmuş'; 'Ya bir rüya daha gördüm Bolt 19.19 koşmuş.' İnanılacak şeyler değil. Dünya rekorunu yüzde 1 farkla kırarsın, yüzde 2 farkla kırarsın, hem 100'ü, hem 200'ü yüzde 11 farkla kırarsan bu ister istemez insanların kafasını karıştırabilir. Hani '2012'de Marduklar gelecek' falan diyorlar ya bu herhalde öncüleri!.. 'Git bir bak bakalım dünya nasıl bir yer' demişler Bolt'a!.. Şimdi tabii zamana karşı bu kadar fark olunca insanların aklına geliyor. Şu da tabii var; Bolt her yarışından sonra muayeneye giriyor. Dünya Şampiyonası'nda birinci seri, ikinci seri, yarı final, final. 4 de 200 metre etti 8, bir de bayrak 9; 9 kere bu adamdan numune alındı. 9 kere geçen sene Olimpiyat'ta alındı. Arada yarıştığı Grand Prix'lerde numune alınıyor. Bunların hiçbirinde bir şey çıkmıyor; o zaman yok. Böyle değil.

BÜYÜK BİR PAZAR
150 kere Marion Jones'a test yapıldı hiçbir şey çıkmadı, Marion Jones, 9 sene sonra mahkemede itiraf etmek zorunda kaldı doping yaptığını. Yani bu doping öyle bir şey ki bin tane dopingli ilaç keşfediyorsun, bin birinci gizli olanını buluyorlar. Bunun sonu yok. Bu müthiş bir kimya mücadelesi. Çünkü içinde çok büyük paralar var. Şu anda Usain Bolt'un Olimpiyat'ta koştuğu iki yarış ve Berlin'de koştuğu iki yarışta kazandığı para milyon dolarlar. Süresi de dakika değil saniyeler. 10 saniye biri, 20 saniye öteki... 30 saniye de milyon dolarlar kazanıyorsun. O zaman bu işin içindeki ticareti düşün. Sponsorlar, ecza firmaları, doktorlar... Marion Jones olayı atletizm adına çok acıklı. Doping çıkmadığı zaman rahat ediyorduk; Marion Jones'un yüzünden şüpheci olduk. 2019 yılında da Bolt bir mahkemede 'Ben dünyayı uyuttum. Özür dilerim bütün insanlıktan' derse ne olacak!.. Orası da öyle ne yazık ki!.. Ama işte diyorum; buradaki fark Amerika-Jamaika farkı değil. Phelps'in yüzmedeki dereceleri insanın aklını zorlayan dereceler değil. Phelps onların bir saniye altında yüzebilir.

Siz her zaman "Yüzmede henüz sınırlara gelinmedi" dersiniz.
Yüzme henüz gelişmeye açık. Hızın sonu yok. İnsanoğlunun limitlerine dayanmadı yüzme ama özellikle 100 metrede sınırların üzerinde koşuyor adam. Her şeye rağmen ben kötü düşünmek istemiyorum.

Belki de doping sonuçlarına güvenip, bu insanüstü başarının keyfini çıkarmak gerekiyor. Ayrıca "Bu konuda oldukça ileri seviyede olan Amerika dururken, dopingi küçük bir ada ülkesi olan Jamaika mı buldu!" şeklinde yorumlar da yok değil.
İki taraf için de tonla tez var. Diyorum işte; 8 Olimpiyat madalyası alan Phelps'e niye bakmıyorsun!.. O korkunç keşfi, o muhteşem Amerikan ecza sanayi bulamıyor da Jamaika'nın nesi var da buluyor!

HERKES KABUL ETMEZ
Buna karşılık şöyle diyebilirsin; dünyanın en büyük doping ilacını keşfetmiş olsan, bunu bir Amerikalı atlete satamazsın. Hele Marion Jones'un başına gelenlerden sonra... Adam seni geri çevirir. Ama dünyada kimsenin tanımadığı bir Jamaikalı çocuğa 'Seni ben iki senede dünyanın en ünlü atleti yapacağım' desen Ömer Seyfettin diyeti gibi, peki diyebilir adam! Böyle birisi Türkiye'ye gelse ve tanınmayan 19 yaşındaki bir çocuğa '2012 Olimpiyat Oyunları'nda Usain Bolt'un rekorlarını kırdıracağım sana' dese 'Hayır' der mi!.. Ama Tyson Gay 'Hayır' der, o riski göze almaz.






YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rijkaard yanlış yolda   / 25-08-2009
 İnanılır gibi değil   / 19-08-2009
 Yuh olsun!   / 18-08-2009
 Yürekleri yetmez   / 12-08-2009
 Tesadüfen kazandı   / 11-08-2009
 Favorim G.Saray   / 05-08-2009
 Denizli'nin işi zor   / 04-08-2009
 Dehşet içindeyim   / 28-07-2009
 Büyük yara alır   / 21-07-2009
 Delgado palavra   / 15-07-2009
 
 
Ya dünyayı kandırdıysa
Vatan haini kimmiş
Denizli çok bekler
 
 
Puan Tablosu Toplu Sonuçlar Haftanın Maçları

  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
Tümünü göster...
3.HAFTA
Manisaspor 1 Trabzon 0
Galatasaray 4 Kayseri 1
Diyarbakırspor 1 Fenerbahçe 3
İ.B.B. Spor 0 Eskişehir 0
Antalya 2 Kasımpaşa 0
Gaziantep 1 Ankaraspor 1
Bursa 1 Ankaragücü 0
G.Birliği 0 Beşiktaş 0
Denizli 0 Sivas 0
4.HAFTA
Fenerbahçe Manisaspor
Trabzon Bursa
Kayseri Denizli
Ankaraspor Galatasaray
Kasımpaşa G.Birliği
Ankaragücü İ.B.B. Spor
Sivas Diyarbakırspor
Beşiktaş Gaziantep
Eskişehir Antalya
 
Turkuvaz Yayın Sabah Forbes ATV ŞamdanFotomaç Transport DergiTakvim Gazetesi Auto Moto SportYeni Asır Cosmopolitan Para Dergi Global Enerji House Beautiful Bazaar Esquire Yeni Aktüel Bebeğim ve Biz Oto Haber Sinema Dergisi Homeİşte İnsan Cosmo GirlSofraCosmopolitan Bride Sabah Emlak ATV AvrupaSabah Avrupa Turkuvaz Kitap

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Turkcell Süper Lig | Bankasya 1. Lig | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu
Künye / İletişim | Gizlilik Bildirimi | Bize Ulaşın | Ana Sayfa

Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.

Turkuvaz Media Digital