Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
Mobil Eğlence  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     
Sayısal loto
Spor toto
Şans topu
Fener sağlam geliyor

Shaktar maçı bitmiş, muhabir arkadaş (ki çok beğendiğim sorular soran bir arkadaştır) Aragones'e taktik diziliş ile ilgili soru soruyor. Daha tercüme başlarken ekşiyor Aragones'in suratı, soruyu fazla dinlemiyor ve cevabı veriyor: ''Bizim için, 1-2 forvet önemli değil, biz takım olarak oynuyoruz !!!" İşte Fener'in bu seneki en önemli özelliği bu olacak zaten. D Smart'ın, maç sonu Cüneyt Karakaya ve Barış ile yaptığı röportajları dinliyorum. Sevgili Sabri Ugan, Fener'in taktiğini başka türlü algılıyor, Barış farklı bir görünüm söylüyor, Cüneyt ise "Ben 4-2-4 gördüm" diyor.
3' ü de, basının değer verdiğim, sözlerine dikkat ettiğim genç isimleri ve onlar da orada görüyorlar ki Fener'i belli bir sisteme koymak mümkün değil. Takım, oyun içinde sürekli değişen bir oyun formatında oynuyor ki bu da günümüz futbolunun olmazsa olmazı. Peki neler gördüm Fener'de? Klasik tarzımla, adım, adım gideyim o zaman..

HÜCUMCULAR SAVUNMA YAPMASINI ÖĞRENİYOR
1- Yaklaşık 2 hafta kadar önce yazdım Fotomaç'ta, "Aragones, savunmacılarla uğraşmaz. Dede, hücumcuları alacak ve onlara savunma öğretecek'' diye. Shakhtar maçında 2 santrafora, Alex, Uğur, Kazım'ı da ekleyince, tam 5 hücumcusu vardı Fener'in. Ama takım iyi savunma yaptı. Yani, takımın tüm hücumcuları, savunma yapmasını öğrenmeye başlamışlardı. Aslında Selçuk tek ön libero idi ve bence çok iyi de oynadı. Ama statta seyrettiğimde gördüğüm bir şey vardı; Selçuk adamını karşılamak için biraz öne çıksa, Alex hemen geriye, adeta onun kademesine giriyordu. Alex, Güiza, Semih, ön alanda rakibe basıyor ve lig ortalamamızın üzerinde top kazanıyorlardı. Ve Fener, bu tür hücumcusu çok olan takımların en büyük kâbusu olan, GERİYE ÇABUK DÖNEMEME sıkıntısını çok az yaşıyordu.

TAKIM TEK VÜCUT OYNUYOR
2- Shakhtar maçında, takıma yeni olarak sadece Güiza adapte edilmişti. Yani takım geçen yılın nerede ise aynısı idi. Görülen o ki, belki Uğur'un yerine Emre girecek ve Fener nerede ise geçen yılın aynısı kadro ile oynayacak. Ama dikkatimi çeken en önemli nokta, takım maçın % 80'inde tek kişi gibi oynadı. Çok iyi kademeye gelindi, çok akıllı bindirmeler yapıldı, kimse kimsenin oyun alanına müdahale etmedi. Ortalama 35 metrede oyunu oynadılar. Aragones'in, takım olarak nasıl oynayacakları konusundaki olumlu etkisini net olarak görüyordum.

ARAGONES, "ÖNCE İYİ SAVUNMA YAPMAYI ÖĞRENİN, NASIL OLSA ATARSINIZ" DEMİŞ
3- Aragones'in kafasından geçenleri anlayabiliyorum. Hoca, bu takımın potansiyel gol atma gücünün farkında. Oyuncularına da bunu anlatabilmiş. "Bizim gol atma sıkıntımız olmayacak, siz savunmanızı iyi yapmaya bakın önce. İstediğiniz anda, golü araya sıkıştırabilecek yetenek var bizde" demiş. Bu görüşümü, Shakhtar maçının devre arasında yanıma, takımı sormaya gelen taraftarlara söylemiştim, ki nitekim 2. yarı başlar başlamaz Fener attı golü.

SEMİH MÜKEMMEL BİR "DAVİD VİLLA" OLACAK
4- Yine 2 hafta önceki yazımda "Aragones çift forveti farklı kullanacak, Güiza ve Semih çift forvet olacak ama Güiza önde olacak, gezecek. Semih biraz arkada, onun boşalttığı alanlara giren adam olacak'' diye yazmıştım. Ben bunları yazarken, Aragones hazırlık maçlarında takımı Deniz-Selçuk ile beraber çift ön liberolu oynatıyor, tek santrafor kullanıyordu. Bunu gören basınımız da "FENER ÇİFT ÖN LİBERO, TEK SANTRAFOR OYNAYACAK'' diye yazıyordu. Peki ben, nasıl oluyordu da önceden, tek başıma, hem de Aragones tersini yaparken "Fener tek ön libero ve 2 forvet oynayacak'' diye yazabiliyordum? Nedeni basit, okuyucusuna saygı duyan ve her yazdığı yazıyı birçok kaset izleyip, yüzlerce sayfa belge araştırdıktan sonra yazan biri olarak, Aragones'in tüm takımlarının, onlarca maçını, kasetlerden defalarca izleyip yapmıştım bu yorumu. Şimdi bu sistemde Semih, orta alana da yardım eden santrafor olacak. Torres'in milli takımda yaptığını, Fener'de Güiza yaparken, Semih'te D.Villa'nın yaptığını yapıp, hem çok top çalacak, hem yine çok gol atacak. İkilinin gol sayısı 40'ı kesin geçecek. Benim tahminim 45 gol atacaklar.

SELÇUK, SÜPER LİG İÇİN YETER
5- Tek ön libero oynamak gerçekten zor bir iş. Bunu dünyada yapabilen oyuncu sayısı 10'u geçmez. Fener Marco'yu istemeden kaybetti. Ben de "Alonso ve Senna zor, o nedenle, De Jong, Frings, Lorik Cana üçlüsünden birini almalı'' diye yazdım. Ancak, Shakhtar maçında net gördüm ki Selçuk Turkcell Süper Lig'de bu işi çok rahat yapar. Yine de Fener'in, özellikle Şampiyonlar Ligi maçlarında, ön libero ihtiyacı kaçınılmazdır.

VOLKAN EN VERİMLİ ÇAĞINDA
6- Benim en sevdiğim oyunculardandır Volkan. Ona her zaman güvendim. Ama bu aralar hakikaten süper. Kalede konsantrasyonunu asla bozmuyor. Mükemmel yer tutuyor. Yan toplarda çok iyi. Refleksleri giderek daha hızlanıyor. Ve en önemlisi Volkan yaptığı işten büyük zevk alıyor, bu işi çok iyi yaptığının farkına varıyor, bu da sorumluluğunu daha çok arttırıyor.

PARA ÖNEMLİ DEĞİLDİR, ÖNEMLİ OLAN MİKTARIDIR
Sonuç, Dr.Gürkan diyor ki: Aragones'in ülkesi İspanya'nın Veraset Savaşları, 1700 1715 yılları arasında, Kral Carlos'un ölümünden sonra, İspanya imparatorluğunun elindeki büyük toprakların paylaşımı nedeni ile çıkmıştı. Nerede ise dünya savaşı büyüklüğünde idi. O döneme kadar genellikle dinsel nedenlerle savaş çıkardı. Ama belki de ilk defa dinsel değil, EKONOMİK nedenlere bağlı bir savaştı. Yani PARA, ama MİKTARI YÜKLÜCE OLAN PARA önemli idi. İşte o para, doğru kurumsallaşan Fener yönetiminde var. Futbolcuların para derdi de olmayacağına göre gerekeni yapmaktan başka çareleri olmayacak.

MTK KOLAY TAKIM MIDIR?
Bakın adamların geçen yılki lig performanslarına:
En az Yiyen
En Çok Atan
En Az Yenilen
En Çok Galip Gelen

TAKIM GENÇ VE HIZLI ADAMLARI İLE VURUYOR
Son 5 maçlarının tümünü izleyen toplam seyirci sayısı 5 bin 600, yanlış görmediniz, sadece 5 bin 600 kişi, yani maçlarına ortalama bin 500 seyirci bile zor gelen bir takım. Geçen sene sadece 2 Sırp yabancı oyuncusu ile şampiyon oldu. Urban(28) adlı, 23 yaşında, hücumun 2 tarafında da oynayan, ufak, tefek ama çok süratli bir golcüsü var. Onu savunma arkasına kaçırmaya çalışacaklar. Urban'a en büyük desteği de, genellikle orta sahanın solunda oynayan, o da ufak tefek olan ama sürati sıkıntı yaratacak olan 24 yaşındaki KANTA (19) verecek. Bu 2 adama çok dikkat etmek gerekecek.

36'LIK AMCAYA DİKKAT FENER

Savunmanın ortasında oynayan 36 yaşındaki Sırp LAMBULİÇ'e (20) özellikle duran toplarda dikkat. Bu adam hemen her sezon, 3-6 arası gol atıyor. Kornerlerde kesinlikle çok iyi eşleştirilmeli. Çünkü Fener'in Shakhtar maçında gördüğüm en büyük eksiği, duran toplarda, rakibin en az, 2 oyuncusu demarke durumda, bomboş kalması oluyordu. SONUÇ: Maçın oynandığı gün, bir konferans için Amerika'da olacağım. Sanırım, savunmayı ön plana alan ve garanti oynatacak olan Aragones sayesinde telefonuma şu mesaj gelecek, "Fener ilk yarı kontrollü oynadı, 2. yarı Alex ve Güiza attı, 2-0 kazandı" Rastgele Fener.



YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kartal yüksek uçabilir mi?   / 27-07-2008
 Ben sizin zannettiğiniz takımı tutmuyorum   / 25-07-2008
 "Yeni Tava" G.Saray'ı şampiyon yaparmı?   / 20-07-2008
 Aragones rüzgâra tükürecek mi?   / 13-07-2008
 İbo'ları kaybetme Beşiktaş   / 11-07-2008
 Aslan sakata mı geliyor: Kewell!   / 10-07-2008
 Hiç tanışmadan sevilen adam!   / 08-07-2008
 Crusiat Ligament,Skibbe'yi G.Saray'ın başına getirdi   / 02-07-2008
 Aragones Alex'i sevmez mi?   / 29-06-2008
 Bu geceden sonra Türkoloji okuyanların sayısı patlayacak   / 25-06-2008


 
 

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.

Turkuvaz Media Digital
Büyük gün!
The Mirror gazetesi,...
Ümit Karan kırıldı
Başkan Polat' ın "Kaptanımız...
Gelecek Aydın-lık
Aydın, geçen sezona göre üzerine...
Üç futbolcu mahkemelik
Trabzonspor' un göndermeyi...