29 Kasım 2020 | Pazar

Oyun ve süreç

Galatasaray; Erzurumspor ve Ankaragücü galibiyetlerinde istenilen oyunu oynayamamış, yalnızca 3 puanla sahadan ayrılmasını bilmişti. Sivas deplasmanıyla başlayan hücum ritmi Kayserispor karşısında puan kaybetmesine rağmen çok iyi bir seviyeye gelmişti.
Rize deplasmanında da aynı Kayserispor maçı gibi ilk 25 dakikada 5 tane gol kaçıran sarı-kırmızılıların futbolda en önemli hücum parametresi olan oyuncu hareketliği üst seviyedeydi. Rize'de iki kenar beki ve hücum çizgilerinde oynayan iki oyuncuyla beraber kanatları çok iyi kullanan, sol kanatta 3 Emre'nin becerisiyle de bu organizasyona kalite katan Galatasaray, son haftalarda rakiplerine karşı iyi oynamaktan daha öteye geçip, ezici bir üstünlük de sağlamaya başladı. Rizespor'a ön alan baskısı yaptıklarında rakip buradan çıkamadı, hiçbir planı yoktu.
Aynı şekilde Rizespor, Galatasaray'a ön alan baskısı yaptığında çok rahat pasla çıkan bir sarı-kırmızılı savunma vardı. Çaykur Rizespor için formda deniyordu. Esasen ligimizin kalitesi de ortaya çıkmış oldu.

***

Galatasaray son iki hafta ciddi eksiklerle sahaya çıkmasına rağmen oyun ritimleri, tempoları, coşkuları ve de en önemlisi oyuna koydukları akıl önemliydi. Top ayağında olan oyuncudan çok pasa atılacak boştaki oyuncunun hareketliliğiyle çok rahat hücum aksiyonları yaptıkları gibi baskıyı da takım halinde alan paylaşımlarıyla etkisiz hale getirdiler.
Sahayı hem dikine hem enine daraltıp, rakibin oyun kurmasını da doğru bir şekilde engelliyorlar.

***

Oyun felsefeleri sırf oyuncu özellikleri üzerinden kurulsa bile esas önemli olan bu oyunu tüm kadronun ezberlemesi ve saha içi organizasyonu en iyi şekilde yapması, bir takım adına sezon planlamasındaki fark yaratacak en önemli unsurdur.
Sarı-kırmızılılarda ciddi eksikler olabilir ama bunu kapamanın tek bir yolu vardır futbolda. Takım halinde oynanan hücum ve savunma oyununun planlı ve sürdürülebilir olması çok önemlidir. Yalnız sonuç ve skor üzerinden konuşmak çok kolaydır. Geçen haftaki Kayserispor maçından sonra yapılan yanlış eleştiriler gibi esas olan 'oyun ve süreçtir'. Çünkü tek ayaklı kupa maçı oynamıyorsunuz. Uzun bir lig maratonunda sizi hedefe götürecek ve rakiplerinize göre fark yaratacak saha içindeki ortak akıl koyarak oynanan sağlam, tutarlı, çağdaş bir futbol anlayışıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor