Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
Mobil Eğlence  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     

Derbinin Röntgeni


Ekibimle beraber oturduk, saatlerce her 2 takımın da analizini yaptık ve tam anlamı ile yarınki maçın röntgenini çektik. Gelin önce size işin anatomisini, sonra da psikolojisini anlatalım ve bir sonuca varalım.

iSTiKRARI YAKALAMAK ÖNEMLi!
İki takımda da 20 maç üzeri ilk 11 başlamış oyunculara baktık, bu konuda aşağıdaki tabloda okuyacağınız
gibi birbirlerinden pek farkları olmadığını gördük
20 Maç ve Üzeri ilk 11 başlayanlar
FENERBAHÇE
Edu.......................-23
Aurelio..................-22
Volkan..................-21
R. Carlos ..............-21

BEŞiKTAŞ
İ.Üzülmez...........-24
İ.Toraman..........-24
Tello ..................-23
Delgado.............-21
S.Özkan .............-21

FENERBAHÇE'NiN SÜRPRiZ DURAN TOP GOLCÜLERi OLACAK
F.Bahçe'nin bu konudaki becerisi tartışılmaz ama ilginç olan nokta şu. F.Bahçe, Saraçoğlu'nda tam 9 korner ve indirek serbest vuruş golü attı. Bu sayı, deplasmanda 5'e düşüyor ama atanların adlarına dikkat edin; Semih, Aurelio, Deivid, Selçuk, Ali Bilgin, Alex ve Edu. Dikkat edin, uzun adam golleri değil bunlar. Lugano'nun adı yok. Edu da 1 gollü. Olay net. F.Bahçe, Alex'in duran toptan ya da kornerden atacağı yeri bilen orta boylu ve çabuk orta saha adamlarını, özellikle deplasmanda müthiş kullanıyor. Bu maçta da kullanacak ve Fener'in duran toptan orta saha adamları ile gol bulma ihtimali yüksek olacak. F.Bahçe'nin lig boyu endirek serbest vuruşlardan ve kornerden deplasmanda sadece 1 gol yemiş olması da bu konuda Beşiktaş'ın işini zorlaştıracak. Tabii bu konularda Beşiktaş'ın şansı ise tartışmasız Nobre olacak. Fener'in eski santrforuna gol attırmaması gerekecek. Çünkü Nobre'nin gol attığı hiçbir maçı Beşiktaş kaybetmedi. Bu istatistiğin bana göre çok anlamı yok ama Nobre'nin gol atmasının Fener'e yaratacağı psikolojik baskıyı unutmamak gerekecek.

BEŞiKTAŞ SON ÇiZGiYE iNECEK!
Beşiktaş'ın, A.Gücü, Trabzon, Ankaraspor ve Kasımpaşa maçlarında son çizgiye inip, dışarı çıkarak attıkları gollere bakın. Başrollerde gene Nobre var. Hatta oynarsa Serdar Özkan olacak ve Kartal, Fener'e karşı topu son çizgiye indirip dışarı çıkarmayı deneyecek. Gökhan oynarsa bunu Önder'in soldan yapması zor olacak ama Uğur Boral'ın kanadında oynatılırsa Holosko ile tehlikeli olabilecek

FENER, KAYSERi'Yi BEŞiKTAŞ iSE iSTANBUL BŞB.'Yi ÖRNEK ALACAK!
Bakın Beşiktaş'ın maçlarına. Ligde 2 maçta da gol atamadığı tek takım Kayseri. Bu nedenle Zico, Beşiktaş'ın Kayseri ile oynadığı 2 maçı da dikkatle izlemiş olmalı. Ertuğrul hoca ise başta İstanbul BŞB. olmak üzere Fener'in gol atamadığı Bursa ve A.Gücü maçlarında bu takımların ne yaptığına dikkat edecek.

SAVUNMADA KALABALIK OLMAK iŞE YARAMAYACAK!
Beşiktaş'ın içerde attığı 24 golün, 13'ünde, Fener'in deplasmanda attığı 26 golün 15'inde, rakipleri kendi ceza alanlarında 5 kişiden daha kalabalık bir savunma ile bulunuyorlardı. Ama her zaman söylediğim gibi, biz savunmayı kalabalık değil "KURU KALABALIK" olarak yapıyoruz. Bu nedenle de gördüğünüz gibi 2 takım da gollerinin yarısından fazlasını kalabalık savunmalara karşı attılar. Bu nedenle, "AMAN KALABALIK OLAYIM, BÖYLECE GOL YEMEYEYİM" düşüncesi bu maçta da patlayacak, gol ve goller, savunmaların 5 kişi ve fazla olduğu anlarda gelecek.

FENER, BEŞiKTAŞ'IN GERiDEN GELEN ADAMLARINA DiKKAT EDECEK

F.Bahçe'nin, deplasmanda yediği 13 golün 7 tanesini, yani çoğunu rakibin orta saha ve defans adamları attı. Bu yüzden Beşiktaş'ın, Nobre'nin arkasından gelen ve onun Fener stoperlerini yanına alarak boşaltacağı boşluklara girecek Beşiktaş orta saha adamları, özellikle Delgado, Fener için tehlikeli olacak. Bu nedenle Selçuk'un, Delgado'yu kesinlikle göz hapsinde tutması gerekecek.

SAVUNMADAN ÇIKARKEN KAŞ GÖZ YARACAKLAR
Her iki takımda da savunmadan ve orta alandan çıkarken top kaptırma hastalığı ileri düzeyde. Bu alanda daha az hata yapan kesinlikle kazanacak. Ama bu kaptırılan toplar nedeniyle çok fazla faul olacak ve işte o zaman duran topların önemi bir kat daha artacak.

YABANCISI ÇOK OLAN DAHA AZ STRESLi OLACAK
Bu tür maçlarda maçı etkileyen en önemli faktör kesinlikle 1 hafta boyunca alınan negatif ya da pozitif elektriğe bağlı strestir. Bu durumda da, 'GAZETELERİMİZİ OKUMA ŞANSLARI OLMADIĞI İÇİN' yabancı oyuncusunu daha fazla sayıda tutan takım daha az stresli olacak. Ayrıca takımların aşçıları da çok önemli. Düşünsenize dün akşam futbolcularda aşırı gaz yapacak bir yemek yapıldığını! Ne olur bu çocukların hali sonra sahada?

EKSiKLiKLER DERT OLMAYACAK
Fener, gol atma açısından Deivid'in eksikliğini kapatacak adamlara sahip. Bu maçın santrforu bana göre Semih'tir ama sanırım Zico yine Kezman'la başlayacak. Savunma anlamında ise arkada Önder, önde Gökhan, Tello, İ. Üzülmez ile nefis bir mücadele sergiler ve seyredenler zevk alır. Fakat orada da Fener'den Gökhan ve Ali Bilgin olacak. Bobo'nun olmaması Ertuğrul hocayı rahatlatacak. Çünkü tek forvet Nobre arkası Delgado ve Holosko ile oynayacak ve Cisse'de olursa biraz daha orta alan direnci artacak.

4-4-2 veya 4-4-1-1
BEŞiKTAŞ'A DERT OLUYOR
Bakın aşağıda bu sistemle Beşiktaş'a karşı oynayanlara. Kartal'ın ne sonuç aldığını yazdım. Sonuç net: Beşiktaş bu taktiğe karşı tam 21 puan kaybetmiş. Peki Fener hangi taktikle oynuyor? Tam Beşiktaş'a ters gelen 4-4-1-1'le. İşte en önemli anahtarlardan biri de bu olacak derbide.

BEŞİKTAŞ'A 4 4 -2 veya 4-4-1-1 ÇIKAN TAKIMLAR VE ALINAN SONUÇ
1-Kayserispor ............................Berabere
2-Ankaraspor.............................Berabere
3-Ç.Rize ....................................Berabere
4-G.Saray .....................................Mağlup
5-F.Bahçe ....................................Mağlup
6-Kayserispor ...............................Mağlup
7-İst.Belediye...............................Mağlup
8-Sivas.........................................Mağlup
9-G:Birliği ....................................Kazandı
10-Bursa......................................Kazandı
11-A.Gücü....................................Kazandı
12-G.SARAY .................................Kazandı

iLK YARIYI ÖNDE KAPATANIN, MAÇI KAZANMA iHTiMALi YÜKSEK OLACAK
Fener tam 11 kez ilk yarıyı önde kapamış ve maçı da almış. Beşiktaş ise 8'de 7 yapmış bu alanda. Bu nedenle ilk golü atmak ve de ilk yarıyı galip kapamak bu maçtaki en önemli faktörlerden olacak.
SAKİN HAKEM YUNUS YILDIRIM
Yunus Yıldırım, bu ülkenin maç başına en az kart gösteren hakemidir. Hakem camiasının, % 90'ına inancı tam olan ve hakem faktörünü konuşmayan bir yorumcu olarak bu maçın altından kalkacağına, iyi niyetle yöneteceğine ve başarılı olacağına inancım tamdır.
SONUÇ: Dr.Gürkan diyor ki; Bu maç şampiyonu falan belirlemeyecek. Fener'in aklı asla Chelsea'de olmayacak. Nasıl olabilir ki? Karşısında dev bir takım olacak. Yani bundan kastım "Orta alanda topa sahip olan, dikine ve öne oynayan, duran topları daha etkili kullanan, araya girerek top kazanma özelliği fazla olan ve orta alanda 4'lü blok halinde oynayan bir takım." Yukarda saydığım faktörlere daha fazla sahip olan takım maçı kazanır. Bana hangisi diye mi sordunuz? Tahminim söyleme şansım var sadece. Sizlerin tahmininden daha değerli olmayan tahminimi. Hangi sonuç sürpriz olur ki? Yine de Fener bana göre bir parça daha şanslı. Diogenes, "Çok konuşmamamız ve çok dinlememiz için 1 dilimiz ama 2 kulağımız vardır" der. Şimdi de bizlerin susma, oyuncuları dinleme zamanı, CENTİLMENLİK VE DOSTLUK GELE.




Madrid çıldırdı
Milli takımlar bizden olmalı
Filede zirve savaşı
Alves'e Tuncay desteği
Atalay bilgi verdi
2010 Bernabeu'da
İddaa sonuçları
 
Zico' nun bileği...
Ezeli rakibine karşı hiç mağlup...
Ankette yine F.Bahçe önde
F.BAHÇE, UEFA' nın internet...
Nonda' dan geri adım
"Açıklamalarımla kesinlikle Hakan...
Aykut garanti verdi
SON haftalarda gösterdiği...
Latin ateşi
F.Bahçe derbisinde tüm gözler, bu...
Sol şeride Toraman!
BEŞİKTAŞ Teknik Direktörü...

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Fotomaç Servisi

Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu