Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     
120 gün hayali gerçekçi mi?


Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın, Aslantepe'nin temel atma töreninden sonra "stadımız sadece 35 gün değil 120 gün hizmet verecek" şeklinde bir açıklama yaptı. Tamamen yeni üstü kapalı 52 bin kişilik bir stadyumun kulübün gelirlerini arttıracağı muhakkak. Özellikle de loca satışlarından elde edilecek gelirlerin tavan yapması garanti. Bunun yanında
çoğu insanın Ali Sami Yen'de rahatsız koltuklarda, buz gibi havada özellikle de açık tribünlerde maç seyretmek içinden gelmiyor. Ancak tamamı kapalı, salon atmosferi yaratan, rahat koltukları olan bir stadyum daha önce Ali Sami Yen'e gitmeyi hiç düşünmemiş taraftarın da içinde yeni stadyuma gitme hatta orada bir kombine alma isteği uyandıracaktır. Dolayısıyla Galatasaray bu bağlamda da gişe gelirlerini çok arttıracaktır. Ancak yılın 365 gününün 120 gününde stadyumun kullanılabileceği fikri ne kadar gerçekçidir? İşte bu irdelenmesi gereken bir konudur.

Schalke 25 maç oynuyor
Bunu dilerseniz Galatasaray tarafından stadyumu örnek alınan Schalke 04'ün genel direktörü Peter Peters'in bana Veltins Arena ile ilgili birinci ağızdan verdiği bilgiler doğrultusunda yapalım. Schalke eğer Avrupa'da oynar ve Almanya kupasında da kurada evinde oynama şansını yakalarsa yılda ortalama lig de dahil 25 maç oynanabilmekte. Bunun yanında stadyumda futbol dışında pop konserleri, biatlon yarışmaları, speedway ve motokros yarışları, operalar, sergiler, firmalara özel eğlenceler ve büyük kongreler düzenlenebiliyor. Bu organizasyonların sayısı da yılda 10- 15'i geçmiyor. Yani topladığınızda stadyumu yılda maksimum 40 gün büyük organizasyonlara verebiliyorlar. Galatasaray açısından burada gözden kaçan çok önemli nokta şu. Schalke, stadında bu organizasyonları yaparken çimlerin zarar görmemesi için kurulan bir sistemle sahayı raylar üzerinde stadın dışına çıkarabiliyor. Galatasaray stadında böyle bir sistem maliyet nedeni ile düşünülmediğine göre sahanın kullanılması gereken organizasyonlar nasıl yapılacak? Çimlerin zarar görmemesi nasıl sağlanacak?

Açıklama hiç gerçekçi değil
Bir başka düşünülmesi gereken konu ise diğer organizasyonlardaki gelirlerin asla bir futbol maçı düzeyine çıkmaması. Örneğin bir futbol maçı fiyatına bir müziksevere stadyum konseri bileti satmanız mümkün değil ki burada aslan payını konser sahibinin aldığı unutulmamalı. (Peter Peters'in sözleri) Yine başka bir handikap da lig, Avrupa kupası, kupa maçları yada milli maçların hangi tarihte oynanacağını çok önceden bilemediğiniz için herhangi bir organizasyon talebine anında cevap verememeniz, çünkü konser gibi büyük organizasyonlar en az 6-12 ay öncesinden planlanıyor. Burada elinizde sadece maç olmayacağına emin olduğunuz tarihler kalıyor ki o tarihlere herhangi bir organizasyon denk gelmesi tamamen şansa kalmış bir durum. Başkan Canaydın tüm pozitifliği ile stadımızı yılda 120 gün işleteceğiz dese de bu sayı veriler ışığında hiç gerçekçi değil. Galatasaray stadında maçlar dahil 50-60 gün organizasyon yapabilirse bu çok iyi bir rakamdır ve buna şimdiden razı olmalıdır.

HÜSEYİN ÖZKÖK


Bu daha başlangıç
Bol şanslar
Sabır gerekli
Panionios hâlâ şoktan çıkamadı
Rapor aklımda
Ocakta geliyor
Sezgin: Zorlandık
İyi ki 2-0'ı öğrenmedik
Rekor da kaçtı
Topal durmadı
Kartsız geçtiler
Servet sağlam
Müftüoğlu 4. kez
Taraftarlar da 'transfer' dedi
OFTAŞ'a yetişecek
Lincoln izni kaptı
Çok düşündürücü
İlk kez gol atamadı
Bayram çalışması
Keşke kendi bitirseydi
 
Çek bir Porto
Rakipler arasında Beşiktaş' ın...
Zayıf takım kalmadı
F.Bahçe' nin tecrübeli oyuncusu...
En sağlam stoper
Bolton' da forma giyen 27...
Diatta' ya: Kulüp bul
Beşiktaş, Diatta' ya kapıyı...
Yıldız savaşı
"Derbilerde yıldızların formu...
Gökdeniz en golcü futbolcu
Teknik direktör Ersun Yanal...

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Fotomaç Servisi

Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu