Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     
Sayısal loto
Spor toto
Şans topu
Derbi iyi futbolcuyla kazanılır

Galatasaray, 7 yıldır Kadıköy'den puan çıkaramıyor. Sizce bu neden kaynaklanıyor? Galibiyet alamamasının bir psikolojik etkisi olabilir mi?

Bunun psikolojiyle, sosyolojiyle bir ilgisi yok. İyi olduğun zaman o saha bu saha fark etmiyor. Çıkıp takır takır futbolunu oynuyorsun, çatır çatır yeniyorsun rakibini. Eğer 7 yıldır rakibini yenemiyorsan; demektir ki '7 yıldır rakibinden güçsüz kalmışsın, senin haberin bile yok.' İstatistiksel olarak bakıldığında entresandır ki, Fenerbahçe'nin Galatasaray'a, Galatasaray'ın Beşiktaş'a ve Beşiktaş'ın da Fenerbahçe'ye karşı sürekli üstünlüğü var. Bu istatistiklere göre bu müsabakanın galibi Fenerbahçe gibi görünüyor. Fenerbahçe'nin seyircisiyle bütünleşmeyi becerebilmesi ve taraftar desteğiyle Şükrü Saracoğlu Stadı'ndan rakiplerini yenerek gönderiyor olması da Fenerbahçe'yi iki kez galip kılıyor.

Feldkamp, eleştirilmesine rağmen Beşiktaş ve Trabzon'u devirmesini bildi. Fenerbahçe karşısında da bir sürpriz yapabilir mi?

Ne Galatasaray eski Galatasaray ne de Kalli eski Kalli. G.Saray, Beşiktaş'ı yendi ama nasıl yendi? Son dakikalarda Arda'nın kendisini yere bırakmasına penaltı çalan hakemin ikramıyla yendi. Evet Galatasaray, Trabzon'u da yendi. Benim hiç beklemediğim bir defansif dizilişle sahaya çıkarak, ofansif futbol inancına ihanet ederek kazandı. Ve yine son saniyelerde aleyhine çalınmayan bir penaltıyla maçı kazanan bir Galatasaray. Birinde görmediğini çalan, diğerinde gördüğünü çalamayan bir hakemin penaltı takdirlerini Galatasaray lehine kullanmasıyla oluşmuştur. Bu iki karşılaşmanın ne tesadüftür ki hakemi Selçuk Dereli'dir. Büyük maçlarda ikide iki. Bu Selçuk Dereli, Fenerbahçe'nin Denizli'de şampiyonluğu bıraktığı maçın da hakemidir. Yani sözün özü; bu haftaki Fenerbahçe- Galatasaray maçının hakemi de eğer Selçuk Dereli olursa ne teknik, ne taktik, maçın favorisi belli. Üçte üç. "Ben eskiden maçların sahada kazanıldığını zannederdim" diyen Sayın Aziz Yıldırım gerçeğini de gözardı etmemek gerek.

TEKNİK TAKTİK İŞLEMEZ

Galatasaray'da 10 futbolcu ilk kez bir Fenerbahçe derbisine çıkacak. Bu bir dezavantaj yaratır mı?

Büyük maçlar büyük futbolcularla kazanılır. Bu tür maçlarda ne kadar büyük ve yıldız futbolcunuz varsa oynatmak ve tecrübeleriyle maçı almalarını sağlamanız gerekir. Hepimiz yaşadık. Büyük maçların ve hele hele ezeli rekabetin yaşandığı bu tür maçlar psikolojik savaş şeklinde olur. Teknik, taktik sonradan gelir. Önce kozlarınızı ve deneyiminizi ortaya koymanız gerekir. Gençleri kazanmak adına, maçı kaybetmenin vebalini kimse taşımak istemez. Geçen yıl 2-1 kaybedilen Fener maçının ardından sağlı sollu iki genci oynatması nedeniyle tüm fatura Gerets'e kesilmişti. Yani derbi deneyimli ve iyi futbolcu ile kazanılır.

Fenerbahçe'de Alex, Lugano, Roberto Carlos; Galatasaray'da Hakan Şükür, Ümit Karan, Nonda, Song gibi yıldızlar var. İki takımı teraziye koyduğunuzda hangisi ağır basıyor?

Ağır basıyordan ziyade hangi takım istikrarlı onu çözmemiz gerekir. Galatasaray iyi oynamasa da puan ve puanlar almaya devam ediyor. Kalli eski Kalli değil ama çekirge misali zıpladıkça zıplıyor. Şu bir gerçek ki Kalli takımdan uzaklaştırmak istediği ve arasının açık olduğu oyuncularıyla ya maçı koparıyor ya da beraberliği. İstikrar dediğimiz zaman sorunun içerisindeki oyunculara baktığımızda Song dışında sürekli oynayan oyuncu yok. Hele bir Lincoln var ki masallardaki gibi, bir varmış bir yokmuş. Fenerbahçe'de ise hepsi her hafta ilk 11'de sahaya çıkıyor. Dolayısıyla kadro bakımından istikrarlı olan takım Fenerbahçe gibi görünüyor.

Fenerbahçe'yi yenmek için Galatasaray'ın neler yapması gerekiyor?

3 gün 3 gece oynansa bu maçı Galatasaray kazanamaz. Fenerbahçe, sadece Galatasaray'dan değil, Turkcell Süper Lig'deki tüm takımlardan daha kaliteli bir kadroya sahip. Galatasaray ofansif olarak iyi bir kadroya sahip ancak Kalli bazen bizi bile şaşırtabiliyor. Örneğin ofansif futboluna alıştığımız takımı 7 defans oyuncusuyla santrforsuz olarak sahaya sürebiliyor. Galatasaray oyunu rakip alana yıkmak zorundadır. Eğer kendi alanında oyunu kabullenirse vay Galatasaray'ın haline. Oyunu açabildiği kadar açmalı ve rakip sahada oynamalı. Aksini düşünmek dahi istemiyorum.

FARKLI SONUÇ ÇIKMAZ

Fenerbahçe 6 Kasım'da 6-0 kazandı. Şimdi maç 8 Aralık'ta ve 'Bu kez 8-0 olur' şeklinde espriler var.

Olayı abartmanın ve magazinleştirmenin bir anlamı yok. 6-0'lık maç bir iş kazasıdır. Bu iş kazaları her zaman olmaz. Hele büyük takımlar arasında 50 yılda bir ya olur, ya olmaz. Fenerbahçe, Galatasaray'ın defans ve kaleci zaafından yararlanmayı bilirse farklı kazanabileceği bir maç olabilir ama asla çok farklı olmaz. Kalli, Trabzon'da yaptığını yapacak 7 defans oyuncusuyla bire bir markaj uygulayarak, top tekniği yüksek olan Fenerbahçeli futbolcuları kilitleyecek ve onlara oynayacağı alan bırakmayarak 0-0'a maçı bağlayacak, atarsam kazanırımın hesabını yapacaktır.



YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Denizli'ye mektup   / 02-12-2007
 'Şükür'ler olsun   / 30-11-2007
 G.Saray ofansif oynarsa kazanır   / 29-11-2007
 Galibiyet Feldkamp'a Tanrı'nın bir lütfudur   / 26-11-2007
 G.Saray'ın namağlup unvanı bitebilir   / 25-11-2007
 Gönlümüze göre   / 22-11-2007
 Bugün gerekeni yapın   / 21-11-2007


 
 

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Fotomaç Servisi

Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu

Semih bu yıl kendini aştı
Derbide Fener' in gol silahı...
Kalli kararsız
F.Bahçe' den çekinen Alman hocanın...
Çıt çıkmadı
İngiltere ise Liverpool-Beşiktaş...
Seçime girmiyor
"Kendisi kesin kararını verdi,...