Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     
Hafife alırsak hüsrana uğrarız


"Bosna Hersek'i hafife alarak oynarsak, hüsrana uğrarız. 3 pas bile yapamayan Norveç'i yenmemiz bu kadar büyütülmemeli. Bu kadar kolay bir grupta çoktan finalleri garantilememiz gerekiyordu, işi son maça bıraktık!"

***

Bugün gerekeni yapın

Norveç maçından sonra kamuoyunda finallere gitmişiz gibi bir hava oluştu. Bosna maçı bu kadar kolay mı?
Hiçbir maç oynanmadan kazanılmaz, hiçbir rakip de küçümsenemez. Futboldaki bazı terimler bunları açık ve net destekler. En bilindik cümle top yuvarlaktır. Bosna, son maçlarında başarısız sonuçlar alsa da önceki karşılaşmalarına
ve oynadığı futbola bakıldığında ciddi çıkış göstermiş takımdı ve ciddi bir rakiptir. Doğrudur, finallere gitme şansızım ve inancımız artmıştır. Ancak finallere gtimişiz havası yaratılması şu an için yanlıştır.

Norveç maçından sonra, "Milli Takım gerçek kimliğini buldu. Artık değişmesin" şeklinde yorumları yapıldı. Kadro ve maçın taktiği ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
Bu söylem ve açıklama kesinlikle yanlıştır. Futbolda maçlara göre oyuncu ve taktiksel değişiklikler olacaktır. Bütün dünyada modern futbol anlayışı budur. Buradaki bizi yanıltan en büyük taktiksel hatalar, Fatih hocanın tecrübesiz oyuncuları oynatma ve ben buldum, ben çıkardık egosu idi. Bu aşıldığı taktirde ancak önümüzü görebiliriz. Amerika çoktan keşfedildi.

Eleme maçları gösterdi ki zayıf takımlar karşısında zorlanıyoruz. Bu zaafımızı nasıl gidereceğiz?
Bu durum ancak psikolojik olarak incelendiği taktirde aşılabilecek bir olgudur. Milli Takım hâlâ 2002 Dünya Kupası 3.'lüğünün mirasını yemekte ve bu kompleksten hâlâ kurtulamamakta ve bunun tek sorumlusu olarak Fatih hocayı görmekteyim. Maçlar oynanmadan kazanılmaz. "Hadi aslanlarım, hadi koçlarım''la maç kazanılmaz. Bu bir gaz vermedir ve bir süre sonra bu gaz kaçmaya başlar, şimdilerde olduğu gibi.

Maça gidecekler sizce nasıl davranmalı?
Buradaki mesaj büyük takımların vefalı ve cefalı taraftarlarının maça gelmesi ve 90 dakika boyunca Milli Takım'ı desteklemeleridir. Pozisyonlara göre çıkaracakları uğultularla gerektiğinde maçın hakemini baskı altına almaları ve rakipte moral ve motivasyon yönünden çöküntü sağlanmaya çalışılmasıdır ki gelen seyircilerin boş gözlerle maçı izlememe dileğidir.

Mucize yaratılmadı
Sonuç olarak; Milli Takım bulunduğu grupta çok rahat finalleri garantilemesi gerektiği halde taktik, teknik ve bireysel hatalar dolayısıyla umudunu son maça bırakmıştır. Norveç maçı sonrası ne değişti, anlamakta zorluk çekiyorum. Yunanistan maçı öncesi ve sonrası "Terim istifa etmeli'' diyenler bugün 180 derece dönüş yapmışlardır. Hasbel kader kazanılmış bir Norveç karşılaşması, önceden yapılmış hataları ortadan kaldırmayacak ve unutmamızı sağlamayacaktır. Balık hafızalı olmanın da bir anlamı yok. Kaldı ki çok öğünülen Norveç maçına bakıldığından taktiksel anlamda bir mucize de yaratılmadığı görülecektir. Tüm yorumcular, basın günlerce 2 şey üzerinde durdu. Birincisi Norveç takımının 3 pası bir arada yapamadığıydı. Hatta Sevgili Rıdvan Dilmen bu takımın maç boyunca 6 pas yapamadığını, teknik anlamda bu kadar zayıf olduğunu söyledi. İkinci olarak uzun taç atışı yapılarak yüksek topun yere indirildiği ve inen topa temasla golü buldukları, başkaca bir taktiklerinin olmadığı günlerce yazıldı, çizildi. Sorarım size, Milli Takım Norveç'ten golü nasıl yedi? Şablon golün aynısını yedi. Şimdi sormak lazım değil midir? Rakibin tek silahı var, bunu bileceksin ve önlem almayacaksın, takıma taktiksel çalışma yaptırmayacaksın... Ben artık bir takım şeylere şüpheyle yaklaşırım ve Milli Takım teknik direktörlüğünü sorgulamaya başlarım. Ki bu benim en doğal hakkımdır. Milli Takımlar teknik direktörlüğü mevki, kişisel egoların tatmin yeri asla olmamalıdır. Ben yaptım oldularla bir yere ulaşmak mümkün değildir. Kendisini dev aynasında gören ve kendisinden başkasının düşüncelerine saygı duymayan, ben ders almam ders veririm diyen, açıkçası megaloman olmanın anlamı yok. Kendine güven iyi bir duygudur, kendi özelliklerini ön plana çıkarmak ve ancak olan özelliklerini ortaya koymak narsizmin doruklarında olmanın bize zararı olmaz. Ancak olmayan özelliklerin varmış gibi gösterilmeye çalışılması ve bu hususta ısrarcı olmayı anlamak mümkün değil.

Köşesine çekilmeli
Sayın Terim narsizmi aşmıştır. Artık bazı şeyleri kabul etmesi ve köşesine çekilmesi gerekmektedir. Görevde kaldığı sürece bu ülkeye ve ülke sporuna ihanet içinde olmaya devam edecektir. Düşünüyorum da bir zamanlar efsaneydi, bazı hatalar yapmasaydı efsane kalmaya devam edecekti. Ama artık şifresi çözüldü. Israrla söylüyorum, gereğinin yapılma zamanı gelmiştir. Milyar dolarların döndüğü bu sektörde rantın ucundan faydalanmak adına hareket etmediğinizi gösteriniz. Türk Milli Takımı hepimizin onurudur, gururudur. Onurluların onurlu olduklarını ortaya koyma zamanı gelmiştir. Lüften onurunuza ve onurumuza sahip çıkınız.

Tanju ÇOLAK


Haydi Türkiye
Sürprize yer yok
Seriye taktı
Kahramansınız
Bileğinize kuvvet
Bayanlar derbi ile start...
Aslan'dan ilk hüzün: 75-83
Rytas-Efes Pilsen
Kolej farkı: 95-75
Telekom üzdü
Wright zirveye yerleşti
İşte dev takas
Süreyya Ayhan: Bir skandalın...
Portekiz
İngiltere'ye dikkat
Farklı bir tavsiye
Yunanlılar rahat
Popüler bahisler
Son dakika
İddaa sonuçları
 
Maç öncesi yazı yazmak riskli değil mi?
Adama sorsanız, bırakın Norveç futbolunu, Norveç Milli Takımı' ndan...
Zaten bitmişti
Türkiye, Norveç maçıyla sevinirken, Süreyya Ayhan' la üzüldü.
Bizi zor geçer
Başarılı defans oyuncusu, 27...
Appiah moda markası
F.Bahçe' nin Ganalı oyuncusu...
İlk hedef Holosko
Devre arasında bombaları...
Lincoln şoku
Galatasaray' ın dünkü idmanında...
Sağlam darbe
Teknik direktör Ertuğrul Sağlam,...
Stopere 2 kule
Beşiktaş, savunmanın göbeği için...

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Fotomaç Servisi

Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu