Futbolu düşünen yok Avrupa'da federasyonlar televizyonların oyuncağı değil. Türkiye'de televizyonlar istiyor, federasyon uyguluyor
Ertuğrul'un değişik kadrolarla sahaya çıkması rakibe göre takım yapma endişesinden değil. Henüz 11'ini oturtamadı
Federasyonun sıcak havaya bulduğu çözüm maçları 21.45'te oynatmak. Bu geç saat seyircinin maçlara olan ilgisini düşürdü. Cinayet bir saat. Taraftar maça gitmesin, gazeteler maçları yazmasın. Hangi gazete maçın sonunu bekliyor, hangi yazar maçın sonunu bekliyor. Etiler'deki köşe yazarı arkadaşım yazılarını ne zaman bağlıyor zannediyorsunuz. Ben içlerindeyim, ben bunları biliyorum. 21.45 ne demek! Niye 21.00 değil mesela!
Öteki taraftan Galatasaray, Bursa'da 18.45'te oynadı! Niye Galatasaray 18.45'te oynuyor da Beşiktaş 21.45'te! Ha 21.45 kime yarıyor; televizyona. Televizyon prime time'ına rastlıyor. 19, 20 ve 21.00'de oynattığı zaman. 21.45 prime time iki. Yani haber ve onun arkasındaki programları bitiriyor. Televizyonlar nasıl bir kulis yapmışsa federasyona, 'Aman maçı bizim karşımıza getirme' diye. O da o anlaşmayı yapmış. Açık.
REKLAM FARKI Elektriğe bu kadar ihtiyaç olduğu bir dönemde gece maçlarını biraz hovarda kullanıyoruz gibi. İngiltere'de dev maçlar öğleden sonra oynanıyor. Avrupa'nın birçok yerinde aynı uygulama var. Orada federasyon televizyonların oyuncağı değil. Orada federasyon kararlarını özgür veriyor. Şimdi saat 15.00'te oynattığın reklamın fiyatı ile saat 19.00'da, 21.00'de oynattığın reklamın fiyatını bir karşılaştırırsan, saat 15.00'teki seyirci ile 19 ve 21.00'deki seyirciyi bir karşılaştırırsan geç saat tercih ediliyor. Futbolu düşünen yok. Televizyonlar karar veriyor. Federasyonlar uyguluyor.
Sağlam'ın Beşiktaş'ı için neler söyleyeceksiniz? Arka arkaya zorlu maçlar yaptılar ve Fenerbahçe maçı dışında iyi de sonuçlar aldılar. Sağlam, Beşiktaş'ta Sağlam oturmuyor. Yani her maça değişik kadrolarla çıkıyor. Her maça değişik kadrolarla çıkması, rakibe göre takım yapma endişesinden değil sadece. Henüz kafasında düşündüğü 11'i oturtamadığını da görüyor. Bir de sakatlıklar, cezalılar da var. Buna rağmen kafasında bir iskelet oturmamış. Yani şu son Kasımpaşa maçında Delgado'nun 90 dakika kenarda oturmasının mantığını ben çözemedim. Sahada oynayan takım, Delgado'ya olan ihtiyacını bağırıyor. Ancak Delgado kenarda oturuyor. Ricardinho da iyi oynamıyor, etkili oynayacak adam da yok. Yani kafasında sorunlar var. Tabii şimdi kim ne derse desin Sinan Engin faktörü var. Sinan Engin'in ne kadar iddialı, ipleri elinde tutmak isteyen, ne kadar ön plana çıkmak isteyen birisi olduğunu herkes biliyor. O Sinan Engin'le çalıştığın zaman 2. plana düşersin. Birinci plana çıkma savaşı yaptığın zaman yıpranırsın. Sinan Engin seçimi de Ertuğrul'u çok sarstı. İşi çok zor. Röportaj: Bülent CAN