Sinan Vardar

Sinan Vardar

11 Eylül 2014 | Perşembe

Futbolumuzun hali!

A Milli Futbol Takımımız maalesef İzlanda gibi futbolda esamesi olmayan toplam 319 bin nüfuslu bir ülkenin futbol takımı karısında hezimete uğradı. Bu sonuca çok üzüldüm ama bu yenilgi beni çok şaşırtmadı. Çünkü futbolumuz 30 yıl önceki seviyelerine geldi.
Hiç unutmuyorum, yaklaşık 30 yıl önce de İzlanda'ya yine böyle mağlup olmuştuk. Yine aynı yere geri döndük...
Umarım 2016 Avrupa Şampiyonası'na gideriz ama bunun çok zor olduğunu hepimiz biliyoruz.
Yıllardan bu yana söylüyorum; Türk Futbolu doğru projelerle yeniden yapılanmalı. Bozuk düzen gitmeli, yerine yepyeni, gelişmiş futbol ülkelerinin yapıları sistem olarak benimsenmeli.
Futbol adamları aktif görev almalı.
Futbolda gençlerin önünü açmalı, onları iyi birey, iyi vatandaş ve iyi birer futbolcu olarak yetiştirmeliyiz.

Şapkamızı önümüze koyalım
Peki başarı nasıl gelecek?
Burada futbol kulüplerimize çok iş düşüyor. Üç aydan bu yana transferler haberlerini okuyoruz. Türkiye'de milyon euro'lar havada uçuşuyor. Transferlere bu kadar para harcayan bir ülkenin futbol milli takımının durumu karşısında, şapkayı önümüze koymalıyız.
Bakın geçtiğimiz hafta Borsa Yönetim Kurulu, Türkiye'nin iki büyük kulübü Galatasaray ve Trabzonspor'u, finansal açıdan uyardı. Sadece bu iki kulübümüz değil, yüzde 90 kulübümüz mali açıdan zor durumda.
Kulüplerimiz borç batağında ve artık kara bulutlar futbol kulüplerimizin üzerine çöktü.
Yıllardır kulüplerimize kontrol mekanizması uygulanmadığı için bu duruma seyirci kalındı ve beklenen sonun gelmesine az kaldı.
Maalesef bundan en büyük zararı, kulüpleri borç batağına yöneticiler değil takımlarına gönül vermiş vefakar taraftarlar görecek. Tabii bu bozuk düzende milli takımımızın da başarılı olması mümkün değil!
Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, bugün çok eleştiriliyor ama suçlu o mu, yoksa bozuk düzen mi?

Yarın çok geç olmasın
Futbol Federasyonu ipleri eline almalı ve 31 Aralık 2014 itibariyle her kulübün mali defterini denetim altına alıp her kulübü sıkı denetim altına almalı.
Gerekiyorsa o kulüp transfer yasağına çarptırılmalı. Kulüplerin altyapıya önem verilmesine teşvik sağlanmalı.
Son dönemde federasyonunun yaptığı önemli atılımlar var.
Mesela, futbolu okullara yayma projesi çok güzel ama federasyon artık masaya yumruğunu vurmalı. Yabancı futbolcu kısıtlamasıyla ve bazı modası geçmiş yasaklarla bu iş düzelmez.
Maalesef kulüp yöneticileri kulüpleri borç batağına soktu. Gereksiz pahalı transferler, çıkar ilişkileri ve hep aynı menajerlerle olan ilişkiler, bugünkü vahim durumu ortaya çıkardı.
Futbolumuz hali ortada, kulüplerimiz her geçen gün artan borç batağı içinde, milli takımımız gün geçtikçe eriyor.
Futbol yöneticilerimiz maalesef günlük başarıların peşinde. 45 yıldır futbolun içinde olan biri olarak diyorum ki; gelin el ele verelim ve doğru projelerle futbolumuzu bataktan çıkartalım.
Türk gençleri futbolda dünyanın en yetenekli gençleri, yeni gelen nesli kazanmalıyız.
Futbolda yıllardır büyük hüsranlar yaşıyoruz. Umarım Avrupa Şampiyonası'na gideriz ama benim çok ümidim yok. Artık Türk Futbolunu kalkındıracak doğru hamleler yapma zamanı.
Yoksa Türk Futbolu'nu çok zor günler bekliyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor