Levent Tüzemen

Levent Tüzemen

17 Ağustos 2014 | Pazar

Hiyerarşiye uymazsa gider

Mekanı cennet olsun. Süleyman başkan sadece Türk futboluna değil dünya futboluna örnek gösterilecek bir yöneticiydi. Akıllı, çalışkan, sevgi dolu, barış yanlısı bir başkandı. Ama onu büyüten ve ölümsüz kılan en büyük özelliği dürüst karakteriydi. Eğer bugünün yöneticisi olsaydı tribünlerde kaos yaşanmaz, kulüpler birbirlerine cephe almaz, ilişkilerde nefret ve öfkenin yerini sevgi doldururdu.
Seba,Türk futbol tarihine sadece 'fair-play başkan' olarak damgasını vurmadı, karakter kattı.
Seba, Türk futboluna görev yaptığı süreç içerisinde özel bir duruş kazandırmıştır. Nur içinde yatsın. O'nu hep saygıyla anacağız.

-Yanal'ın yerine İsmail Kartal hocanın gelişini nasıl karşıladınız?
İsmail Kartal, F.Bahçe tarihine 'Başantrenör' olarak geçecek. İsmail hocaya öncelikle başarılar diliyorum. Ancak F.Bahçe'de görevi kabül etmesinin 'etik' olmadığını düşünüyorum. İsmail hoca, Aykut Kocaman ile göreve geldi.
Kazanılan 2 Türkiye Kupası'nda 1 şampiyonlukta ve Avrupa Kupası'nda oynanan yarı final başarısında teknik heyet olarak imzaları var.
Aykut hoca gitti, Ersun Yanal geldi. İsmail Kartal da Yanal'ın yardımcılığını kabul etti. İsmail hocanın getirilişine değil, geliş şekline, görevi kabul ediş şekline 'etik' anlamda itirazım var. Benim bildiğim başantrenörle birlikte göreve gelen ekipler başantrenör gittiğinde ya da gönderildiğinde istifa ederler.
Ekip ruhu bunu emreder! Yani Aykut hoca ve Ersun hoca istifa ettiğinde İsmail Kartal'ın istifa etmemesi birçok soru işaretine gebedir.
İsmail hoca "Ben bu camianın evladıyım" gerekçesine sığınamaz!
Çünkü Aziz başkan imza töreninde kendisine, 'Bizim oğlan!'muamelesi yapmadı. Ayrıca İsmail hocanın imza töreni sonrası sarfettiği "Bu göreve gelmek için çok uğraştım, çok çalıştım, sabrettim, çok bekledim" demesi ilginç!
Bu sözlerden bence en çok Aykut Kocaman, az da olsa Ersun Yanal'ın kırıldığını umuyorum. Bu söylemlerin anlamını ve karşılığını İmparator Sezar döneminde bulabilirsiniz!

-İsmal Kartal'lı Fenerbahçe ligde ve kupada ne yapar?
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım camiaya kendi döneminde şampiyonluk yaşatan tüm hocaları başarısız ilan etti. Hatta Aziz başkan medyaya, "Biz paraları ödemeseydik başarı gelir miydi?" sorusunu yöneltti.
Bundan sonra Aziz başkan döneminde F.Bahçe'ye gelecek teknik adamlar şampiyonluk yaşasalar bile "Bu takımı ben şampiyon yaptım" gafletinde bulunmamalıdır. Çünkü şampiyonluklarda teknik adamlar öne çıktığı sürece Aziz başkan ayar oluyor.
Kabul edemiyor. Öfkeleniyor ve hocaların biletini kesiyor.
İsmail hoca böyle bir düşünce altında çalışacak. Ersun Yanal'ı yönetime şikayet eden ve gidişinde etkisi olduğu söylenen futbolcular eğer İsmail Kartal'a sahip çıkarlarsa Fenerbahçe başarılı olur. Çünkü Aziz başkan son şampiyonluk için, "Aslan payı oyuncularımındır" söyleminde bulundu.
İşte bu söylem Fenerbahçe'de futbolculara dayalı sistemin yürürlüğe girdiğinin özetidir.
İsmail hoca öncelikle yıldız oyuncuların kalbini kazanmak zorundadır.
Fenerbahçe'deki hiyerarşiye göz atarsak; birinci sırada Aziz başkan, ikinci sırada futbolcular, son sırada İsmail hoca olacaktır. Bu üçlü uyum içinde çalışır, birbirlerinin ayağına basmazsa mutluluk gelir.
Ama başarısızlıkta suçlamalar artarsa ilk gidecek İsmail hoca olur.
Şimdi Milan'ın hocalığını yapan İnzaghi'nin söylemini hatırlatayım; "Teknik adamı göndermek daha kolay ve daha az maliyetlidir"

-Selçuk birinci, Sneijder ikinci kaptan oldu. Siz ne düşünüyor sunuz?
Prandelli, G.Saray Dergisi'nde kendisine 'Kaptanlık sizin için ne ifade ediyor?' sorusuna şu yorumu yapmış, "Benim için kaptanlık önemli bir konu. Kaptanlık konusu gündeme geldiğinde 'Kime vermeliyim?' diye düşündüm.
Kaptanlık bandını taşıyan oyuncu öyle bir futbolcu olmalı ki sadece G.Saray takımını değil, taraftarı ve Türkiye'yi de temsil eden bir futbolcu olmalı. Şanslıyız çünkü takımda Selçuk İnan gibi bir futbolcu var. Selçuk İnan'ı sadece G.Saray'ı temsil ettiği için değil taraftarı ve Türkiye'yi temsil ettiği için kaptan yaptım. Selçuk'u herkes çok seviyor.
Benim için de onunla çalışmak büyük bir onur" Galatasaray'ın asıl kaptanı artık Selçuk İnan'dır.
G.Saray'daki üç yıllık dönemine baktığımızda istikrar adına Selçuk İnan tüm oyuncuları geride bırakıyor.
Kaptan herkese örnek olmalıdır.
Selçuk da iş ahlakıyla, sağlam karakteriyle, arkadaşlık ilişkileriyle hatta genç oyunculara bir ağabey olarak sergilediği davranışıyla Galatasaray kaptanı olmayı hakediyor.
Yönetimin yerinde olsam Sneijder'den önce Selçuk ile aynı istikrarı paylaşan Melo'ya ikinci kaptanlığı verirdim. Çünkü Melo yürekten oynayan, taraftarın gönlüne taht kuran sahada herşeyini veren bir oyuncu. İkinci kaptanlık Melo'ya verilmiş olsaydı Brezilyalı yıldızın sorumluluğu artar, hırçın davranışları da fren yapardı. Sneijder'e G.Saray Yönetimi'nin 2. kaptanlığı vermesi tamamen bir jesttir. Burada asıl hedef Sneijder'i istikrarlı oyuncu sınıfına çekmekti. Sneijder'e verilen 2. kaptanlık dilerim takım içinde daha fazla saygı görmesini sağlar.
Çünkü Van Gaal döneminde Sneijder kaptanlığı Van Persie'ye kaptırdığı için olumsuz etkilenmişti.

RÖPORTAJ: YILMAZ ŞENOL

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor