13 Ocak 2011 | Perşembe

Turizm çok önemli

Türkiye iki büyük organizasyona daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Birisi Erzurum'da 27 Ocak'ta başlayacak olan Dünya Uluslararası Kış Olimpiyatları Oyunları; diğeri ise Trabzon'da yapılacak olan Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları. Özellikle Erzurum'da hazırlıklar büyük oranda tamamlandı. Siz iki organizasyon ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Türkiye'ye neler katar?
Erzurum'a dağcılık için çok önemli yatırımlar yapıldı.
Kayak tesisleri ve oteller. Uludağ'ın önüne geçebilirdi.
Fakat başaramadılar. Ben daha önce Erzurum'a başka sebeplerle gittiğimde, orada boş duran otellere üzgün baktım. Uludağ'da millet üst üste iken Erzurum'da çok daha güzel tesisler bomboş. Oysa bu uçak devrinde oranın değerlendirilmemiş olması üzücü ki kayak yapacak insan için de uçak masrafı masraf değil.
Şimdi bu Üniversite Oyunları, Erzurum'u Türkiye'nin kayak merkezlerinden biri yapabilir. Bugün bir Kartalkaya var, bir de Uludağ var. Başka yer yok.
Erzurum'u kayak merkezi haline getirebilir, hatta öne de geçirebilir. Tabii Erzurumlular bu işi başarılı kullanabilirse...
Ya da Erzurum'a yatırım yapan işadamları.
Ben bu açıdan bakıyorum.
Yoksa Üniversite Oyunları'nın artık dünya sporunda herhangi bir yeri kalmadı. Üniversite oyunları Olimpiyatların siyasal sebeplerle boykot edildiği zamanlarda öne çıkmıştı. Çünkü doğunun Olimpiyatlarına batılılar gelmiyordu, batının Olimpiyatlarına doğulular gelmiyordu.
Oysa Üniversite Oyunları'nda zaten bütün olimpik şampiyonlar genelde üniversite öğrencisi olduğu için herkes yarışıyordu. Önemliydi.
Şimdi artık hiçbir kıymeti yok. İzmir'de yapılan Üniversite Oyunları'nı kim yazdı haber olarak, hangi televizyon gösterdi! Ama bu öyle değil. Bu Erzurum'u bir kış sporu merkezi yapabilir. O açıdan önemli...
Trabzon'daki de öyle. Trabzon ve yöresi, Türkiye'de 'tatil' deyince aklına sadece Akdeniz gelenler için çok çarpıcı bir alternatif. Bir defa iklimi Akdeniz gibi boğucu değil. Çok hoş bir iklimi var. Hemen denizin arkasında muhteşem yayla manzaraları var. Yarım saat, bir saat mesafede akla hayale gelmez güzellikler var. Yani çok güzel bir turizm merkezi olabilir. Bu da Trabzon'un tanıtılmasına faydalı olur. Organizasyonlar eğer iyi değerlendirilirse sportif anlamdan çok turistik olarak Erzurum ve Trabzon'a büyük katkı yapabilir.

-Erzurum için 600 milyon lira harcandı. Tesisler de bir büyük avantaj olacak o bölge için... Kış sporlarını da böylece harekete geçirebiliriz. Mesela kayakla atlamada Dünya Şampiyonası ne bileyim ben 25 ayaklı... Bu ayaklardan birini şimdi Erzurum'a alabilirsin. Çünkü orada kayak rampası var artık.
Uludağ alamaz. Uludağ da yok ama Erzurum'a alabilirsin.
Bunu Erzurum'a alman demek işte o dış turizmi çözmen demek. Tesisin faydası o. Yani Kayak Federasyonu, kış sporları federasyonlarımız bu uluslararası yarışmaları oraya çekerek meşaleyi yanık tutmalılar. -Yüzme Federasyonu, milli yüzücü Derya Büyükuncu'nun sözleşmesini feshederek, disiplin kuruluna sevk etti. Yüzme Federasyonu iyi etmiş. 10 bin dolardan 5 bin dolara indirilince maaşı "Delikanlı olsalar hepsini keserlerdi" diye meydan okumak ne demek? Açık seçik 'Benim arkam çok kuvvetli. Siz bana bir şey yapamazsınız' demeye getirdi! Yüzme Federasyonu da yemedi. 'Hadi bakalım. Kimse arkanda görelim' dedi. Şu ana kadar da arkasında kimseler yok!..



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor