05 Ocak 2014 | Pazar

11 komando geliyor

Eski Yıldırım olsa Yanal'ı kovardı
3 gün önce Bodrum'a gittim. Yanal ile karşılaştım. Sağdan soldan konuştuk. Sonunda futbola sıra geldi. Yanal'ı çok eskiden tanırım. Karşı karşıya telefonla tartıştığımız çok konu olmuştur. Orada bazı mevzular açıldı konuştuk. Tabii şimdi ben bunları yazdığımda Ersun Yanal eski Aziz Yıldırım'la çalışıyor olsaydı başkan mutlak onu kovardı. Neden mi? Bundan yıllarca önce Atina'da Panathinaikos maçına gittim. Nord Shields'ın sahibi Teoman bey ve eşi ile benim hanım karşı tribünde oturuyorlardı. Maç bittikten sonra sahanın içinden geçip, onları alıp olduğumuz tribüne çıkmak istedim. Sahanın ortasından yürürken bir spor hocasını gördüm. "Hayırdır" dedim, "Abi ben F.Bahçe'de görev yapıyorum" dedi. "Ya" dedim"Ne kadar kötü oynadınız" diye ekledim. "Biz de ona şaşırdık" cevabını verdi. Bütün konuşmamız bu kadar. 3 yıl sonra öğrendim, Yıldırım o gün çocuğun işine son vermiş; "Erman Toroğlu ile neden konuştun?" diye. Ama şu anda Yanal'ın öyle bir sorunu yok. Kendini kabul ettirmiş, yolunda devam ediyor. Yıldırım derseniz artık o da eski Yıldırım değil, o gücü kalmamış.

Konuşmamızda Ersun hoca enteresan şeylere parmak basıyor. Emenike'yi anlatıyor: "İnanılmaz bir fizik yapısına sahip, çalışmayı da çok seviyor. İkinci yarı öyle bir Emenike izleyeceksiniz ki şaşıracaksınız Erman abi." "Fizik yapısı insanüstü diyorum" diye ilave ediyor. Son maçta attığı golde "Vurduğu topa dikkat ettin mi" diyor. "Evet, kesik ve kısa mesafeden vurdu" diyorum. "Kaleci hissetmesine rağmen kımıldayamadı" diyor.

Doktora rağmen...
Kuyt'a geliyor; "Belki aman aman tekniği yok, ama inanılmaz bir profesyonelliği ve insanlığı var. Adam bir gün önce kafa kafaya çarpışıyor, kaşına kaç tane dikiş atılıyor ve ertesi gün antrenmana çıkmak istediğini bana söylüyor. Kulüp doktoru 'Ben karşıyım, çok riskli olabilir. Mesuliyet kabul etmiyorum' demesine rağmen kendi isteğiyle idmana çıkıyor. İşte Kuyt'ın arkasındaki başarı bu" diyor.

Alet bile bitiyor
Bruno Alves'e geliyor... "Erman hoca, bu adamlar boşuna bu şöhrete ulaşmıyorlar. Koşu bandına çıkarıyorum, koşu bandı arızalanıp stop ediyor, bizim Alves tıkır tıkır koşmaya devam ediyor. Alet bitiyor, Alves bitmiyor" diyor. Sohbet daha sonra hakemlere geliyor. 'Hakemler Türkiye'de çok konuşuluyor. Ben fazla girmek istemiyorum. Yıllardır söylediğim bir çözüm önerim var. MHK toplanmalı. Her takımdan yöneticiler, kaptanlar ve 2-3 futbolcu çağrılmalı. Hatta gözlemciler de olmalı. Karşılıklı olarak eteklerdeki taşları dökmeli, her şeyi konuşmalılar. Bir anda bütün buzlar çözülür çok şey halledilir' diyorum. Yanal 'Kesinlikle' diye cevap veriyor.

Asıl öcü yöneticiler
Yani anlayacağınız hakem, futbolcu, teknik adam hepimiz aynı kayıktayız. Su alırsak hep beraber batarız. Ama bazı yerler bunları öcü gibi gösteriyorlar. Aklıma Ankaragücü taraftarının şu tezahüratı geliyor: Seyirci ikişe bölünmüş takımlarını destekliyor. Bir grup 'tak... tak... tak' diye bağırıyor. Öbür grup cevap veriyor 'kim o?' Diğerleri cevap veriyor 'öcüüü' Karşıdan tezahürat: Anneeeee korkuyorum Ankaragücü... Bu bir taraftarın esprili bir yaklaşımı, güç gösterisini anlatıyor. Bir kısmımız basını öcü gösteriyoruz, bir kısmımız hakemleri... Bir kısmı antrenörleri, diğerleri de futbolcuları. Kimse kusura bakmasın ben tek grubu gösteririm. İstisnalar da var ama yöneticiler Türk futbolunun üzerine öcü gibi çöktüler.

Drogba artık düşüşe geçti
Ersun Yanal'a 'Türkiye'de üst düzey oyuncular var. Drogba ile Sneijder en üst kademede olanlar. Yani bu ikili çok farklı, bu ayarda oyuncu yok' diyorum onay veriyor. 'Yalnız' diyor 'Drogba müthiş bir oyuncu olmasına rağmen artık düşüşte. Maçlarda koşma oranını yükseltemiyor. Futbolcu belli bir sürede belli bir koşuyu yapamazsa bence oynayamaz' diye ekliyor. Bence muhteşem bir oyuncu. Mesela G.Birliği maçında kafasının yanıyla öyle bir gol attı ki Türkiye'de o golü atacak adam bence yok.

Kısır tartışmalar
17 haftada hakemlerin performansı iyi değil. Alt liglerde neler neler oluyor... Zaman zaman seyrediyorum orada daha fahiş hatalar yapılıyor. Peki, hakemleri tenkit ediyoruz tamam da, bu iş nasıl düzelir onu hiç tartışmıyoruz.Veya tartışıldığını sanıyoruz ama en ufak bir girişim yapmıyoruz.

Sesli düşünüyorum!
Bu sütunlarda bir yazım çıktı, "Kasımpaşa-Beşiktaş maçının hakemini acil olarak İstanbul'a çağırdılar" diye. Çağıran Türkiye Futbol Federasyonu. Ben şunu yazmıştım: Bu çocuğu iki şey için çağırabilirsiniz. 1- Oyun kuralı ihlali yaptı. 2- Oyun kuralı ihlali yaptı ama olayı örtbas etmek için ağız birliği yapmaya. Kimseden "tık" çıkmadı. Ne açıklama ne bir tepki. FIFA listesi açıklandı. Bu hakem listede olduğuna göre demek ki ikinci şık gerçekleşti. Yani Fikret Orman ve diğer Beşiktaşlılar fazla bir şey beklemesin. Eğer bu hakem, TFF'ye göre kural hatası yapsa kokart listesine alınmazdı. Ben sadece sesli düşünüyorum!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor