Sinan Vardar

Sinan Vardar

27 Mart 2014 | Perşembe

Avrupa farkı

Geçen hafta 'Doğru yaklaşım' hakkında yazdığım köşe yazısının sonuna, "Avrupa genç yeteneklerin kazanımı hakkında neler yapıyor ve nasıl bir yol izliyor?" sorusuyla yazıma son vermiştim.
Evet, diğerleri nasıl yapıyorlar?
İstanbul'un; Ümraniye, Fikirtepe, Bayrampaşa, Karagümrük gibi semtlerinde yaşamını sürdürmekte olan çocuklarımız ile gelir düzeyi yüksek Etiler, Şişli veya Bağdat Caddesi'nde yaşamını sürdürmekte olanlarla arasında yaşam farkı olduğunu cümle alem bilmektedir.
Bu farklılıkları ülkemizin tüm şehirlerine yayabiliriz! Bu farklılıklar; Hollanda, İspanya, İtalya ve İngiltere'de de aynıdır.

Politika, spora endeksli
Peki, biz nerede yanlış yapıyoruz?
Avrupa'da devlet, vatandaşları için sosyal sorumluluk politikalarını, spora endeksli kurmuştur. Futbol kulüpleri de kendi bulundukları semtlerde, kasaba veya illerde aynı devlet politikası gibi sosyal sorumluluk projelerini tüzüklerine kurmak zorunda.
Bu kapsamda çocuklara nerelerden geldiklerine bakmadan eşit mesafede yaklaşarak spor yapmaları sağlanır. Burada hedef doğru eğitimle geleceklerine yön vermektir. Çalışma prensiplerinde ise şunlar ön plandadır:
-Futbolu sevdirme
-Topa sahip olma
-İleriye ayağa paslar
-Top kazanma
Genç çocuklar ile yapılan çalışmaların her evrelerinde, çocuklara yeteneklerinin ne olduğu vurgulanır.
Her idmanın niçin ve ne zaman kullanılacağı ve faydasının olacağı bilinerek yapılır.
En önemlisi, çocuklara futbolda 'kendilerine güven felsefesini' yerleştirir; bireysel yetenekleri kısıtlanmaz, serbest bırakılır.
Hepimiz biliyoruz ki, yabancı ülkelerden gelen futbolcuların hamurunda bu eğitim temeli var. Benim isyanım ise bu oyuncular ülkemize geldiklerinde son kullanma tarihlerine yakın olmalarıdır!
Bir futbol aşığı Sinan Vardar olarak tüm futbol camiasına soruyorum; Baliç, F.Bahçe'den, Geremi G.Birliği'nden Real Madrid'e transferleri haricinde para kazanılmamıştır? Çok
bilen antrenörler! Ülkemizde
ise kulüplerimizin altyapılarında görev alan antrenörlerin büyük çoğunluğunun maalesef çocuklarımıza yaklaşımlarını üzülerek duyuyoruz.
Sormak lazım, kendilerini geliştirmemiş antrenörler nasıl olur da gençlerimizi geliştirirler?
Futbol eğitiminde görev dağılımı çok önemlidir. Beslenme-psikolog- sosyolog gibi.. Ancak çok bilen antrenörler, kimseleri dahil etmek istemezler. Neden acaba?
Yoksa ekstra ekonomi ön planda mı? Tatiller-arabalar vb ??
Ey arkadaş, ülkemin 80 milyona yaklaştığını, 17 milyon okul çağı çocuğumuzun olduğunu hatırla ve asla unutma! Zaman gelir, sizler tarih sayfalarında yer alırsınız fakat neden ve niçin yer aldığınızı kimse anlamaz!!
Belki futbol tarihinde boş vaatler veren olarak anılırsınız...
Yazık olacak benim ülkeme!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor