Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     
Sayısal loto
Spor toto
Şans topu
Sistem mi sistemsizlik mi?
F.Bahçe'de, küçük denilen maçlarda illa ki 2 forvet ile oynayınca başarı mı geliyor? Kesinlikle hayır! Seçim ne olmalı? Futbolcuların bildiği bir sistem mi yoksa her maçta kafa karıştıracak bir sistemsizlik mi?


Fenerbahçe'de alınan her kötü sonuçtan sonra anında sistem tartışması başlıyor. Galibiyetlerde şahit olmadığımız bu polemikler, puan kayıplarının yaşanacağı maçlardan sonra biteceğe de benzemiyor. Daum için, "Büyük maçlarda bir şey yapmıyor" diyenler şimdi de Zico'ya küçük maçlar için yükleniyorlar. Böyle bir düşünce tarzı doğru mu ? Bakalım ve madde madde ilerlemeye başlayalım. 1-Aslında oynayanlar bilirler, Fenerbahçe'de saha içinde maçlar "büyük-küçük" diye ayrılmaz. Maç öncesi futbolcuların ve taraftarların bir bölümü küçümseme olayına girebilirler. Ama unutulmasın ki Fenerbahçe'nin oynadığı her rakip, bu maçlara çok farklı şekilde hazırlanır.
Ve en az üç maçlık kondisyonlarını bitirirler. Yani her 90 dakikayı, büyük maç havasına sokarlar. 2-Zico'yu küçük maçlarda puan kaybettiği için yerle bir etmeye çalışanlar, büyük maçlardaki performansından sonra hiç alkışlıyorlar mı? Yanıt "Evet" ise sorun yok demektir. Eğer "Hayır" ise işin içinde bireysel kızgınlıkların olduğu ortaya çıkar. Bu gerçekler, objektiflikten ve tarafsızlıktan ayrılmaya yol açarken; işte en büyük tehlike de budur. 3-Fenerbahçe, Newcastle United maçı ile birlikte sistemini buldu ve başarılı oldu. Olmaya da devam ediyor. UEFA'da tur atlamak, şampiyonluk, Süper Kupa, Şampiyonlar Ligi'nde tur atlama ve ilk devre liderliği sanırım yeterli donelerdir. 4-Zico maçın gidişatına göre saha içinde 2 ya da 3 forvete de dönebiliyor. İşler yolunda giderken, elbette böyle bir maceraya girmiyor, doğrusu da bu. 5-Küçük denilen maçlarda illa ki 2 forvet oynayınca başarı mı geliyor? Kesinlikle hayır! İşte geçen sezon başında Zico 4-4-2 ile başlamış ve takım son derece kötü sonuçlar almıştı. Şimdiki sistem zaten çift forvetle başarılı olunamadığı için mecburen kurulmuştur. Yani balık hafızalı değiliz.

DEİVİD GERÇEĞİ
6-Büyükşehir Belediye maçında beraberliği getiren çift forvete dönülmesi değil. Tam tersi, saha içinde yapılan bu sistem değişikliğinin akabinde 2 golü kendi kalesinde gören Fenerbahçe olmuştur. 7-Fenerbahçe'yi beraberliğe getiren, hatta maçı 3-2'ye getirebilecek pozisyonları bile hazırlayan futbolcu Deivid'tir. Ama hâlâ takımda yer almamasını isteyenler var. Bu da ilginç. Aslında daha 2. yarının başındayız. Köprünün altından çok sular akacak. 2. yarının ilk haftasında 7 madde sıralamamız bile bence futbol adına doğru değil. Bir tepki olarak da alabilirsiniz. Puan kayıplarını herkes sırayla yaşayacak. Sonunda da bir takım şampiyon olacak. Tek maçlık periyotlarla hangi takım olursa olsun, teknik adam ve futbolcuların harcanmasına şiddetle karşıyım. Eleştiriler söylenmeli, yol da gösterme olabilir ama konu bu değil. O küçük denilen maçlarda yine tek forvetli sistemde galibiyetler gelirse ki çok gelecek şimdi Zico'ya teknik adam dersi verenlerin, alkışlamalarını da bekleyeceğiz. Şuna karar verelim, tamamen oturmuş ve futbolcuların bildiği bir sistem mi yoksa her maça ayrı çıkılarak kafa karıştıracak bir sistemsizlik mi? Kararı siz verin.



YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Alex'siz de olmalı   / 15-01-2008
 Transfer şart   / 14-01-2008
 Biz de samba yapabilir miyiz?   / 11-01-2008
 Kimse merak etmesin   / 09-01-2008
 Kupa çengeli!   / 07-01-2008
 Gerçekler ortada   / 06-01-2008
 Alex'in acı yanıtı   / 04-01-2008
 Fazla söze gerek var mı?   / 31-12-2007
 Aurelio gerçeği   / 29-12-2007
 Bekleriz efendim   / 23-12-2007


 
Sistem mi sistemsizlik mi?
Fenerbahçe dernekleri
Türkiye Kupası
 

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Fotomaç Servisi

Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu

25 yıllık baskı
Çeyrek asırdır kupaya hasret kalan...
Top Kalli' de
Dönmek istediğini ileten...
Boumsong sürprizi
Siyah-beyazlıların sezon başından...
Sambacı umudu
Dubai Cup' ta şampiyon olan...