Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Fikstür  
SMS Paketi  
Ana Sayfa  
Arşiv  
     
Sayısal loto
Spor toto
Şans topu
Anderlecht öçü müdür?

FENERBAHÇE, İstanbul BŞB karşısında dökülünce herkesin yüreğini bu akşamki maç için bir korku sardı. Peki Anderlecht öcü mü?.. Hadi size biraz Anderlecht'i anlatalım.

DURAN TOP ZAAFİYETİ VAR
2-0 öne geçip 2-2 bitirdikleri Bruuges maçında 1'i korner 1'i taçtan 2 gol yediler. Mouscron maçında yine kornerden gol yediler. Özellikle ceza sahası dışından kopup gelen markajsız adamları tutma konusunda sıkıntıları var. Aurelio bu işi çok iyi yapar. Duran toplarda Alex oynarsa Fenersahçe gol bulabilir. 60-70 arasındaki dakikalar Anderlecht'in oyundan düştüğü dakikalar. En az golü bu dakikalarda atarken en fazla golü de bu dakikalarda yiyor. Orta alanlarında çabuk ve dikine oynarlar. Teknik adam sayıları fazladır. Hücuma yatkınlıkları da bu nedenle fazladır. Bunu Fener'in avantajına çevirmek için bana kalırsa şunları yapmalıyız:

FENER NASIL OYNAMALI
1- Savunmada Can Arat sıkıntı yaratır, Lugano'yu Karşıyaka hazırlık maçında çıplak gözle seyrettim, iyiydi. Lugano, Edu oynamalı. Sol bekte de Vederson olmalı.
2- Tek ön libero Marco, onun önünde 3'lü bir blok sağda Ali Bilgin, solda Carlos ortada Tümer'i kullanmalı Fener. Onların önünde Alex ve en önde de Kezman. Yani orta alanda, rakibe göre daha teknik ve daha hızlı olabilecek bir kadro oluşturmalı, Carlos ise defansa mahkum edilmemeli. Bu takım rakip savunmadan dönen topları ikinci vuruşla gol yapma bakımından da en ideal takımdır. Ayrıca Vederson ve Carlos ile rakibin çok etkili kullandığı sol kanadına da önlem alınmış olur. Deivid'in ikinci yarıda, rakip biraz yorulduktan sonra Tümer ile değiştirilebileceği de unutulmamalı.
3- Anderlecht hücuma çok hızlı çıkan bir takım. Dolayısı ile Fener savunma ve orta alan adamlarının top bizdeyken ve de rakip yarı alandayken dahi rakip forvetlerin dibinden ayrılmamaları çok önemli.

BİZDE NASIL OYNARLAR?
Genel şablonları 4-4-2 gibidir ama bize karşı tek forvet, 5'li orta saha çıkacaklarını tahmin ediyorum. Kimlerin oynayacağına gelince... Sanırım sağ bek 27-Wasilewski, sol bek 26- Deschat oynar. Tandemde Arjantinli 26-Pareja sakat oynamayacak, yerine kimi oynatacağını ben de merak ediyorum. Sanırım 6-Damme veya 4- Von Schlebrügge'ı oraya çekebilir. İkinci stoper ise 23-Juhazsz olur ve 4'lü savunma çıkarlar. Orta alanın ortasında Nürnberg'ten gelen 8-Polak ve 11-Boussafa oynar ve yine uyarıyorum bu ikili sürekli araya ve savunmanın arkasına pas atar. Ancak savunmaları o kadar kuvvetli değildir. Orta alanın solunda 14-Goor, sağında Ahmed Hassan oynar.


HÜCUMU ÇOK SEVİYOR
Hücumda ise Tchite oynar ama onun arkasına ya 31-De Man'ı koyarak orta alanı güçlendirir ya da daha az olasılıkla milattan önceki yıllarda doğduğunu tahmin ettiğim M'Penza oynar. Bu takım hücumu çok seven bir takımdır. Ama bu sene gol açısından sıkıntıdalar. Bir önceki hafta Mechelen maçında sağ bek Wasilewski'nin duran topa attığı son dakika kafa golü, bu hafta ise Lokeren'e 85'te Tchite'nin golü ile kazandılar. Yani son anda yırttılar son 2 maçta. Dolayısı ile son 15 dakikaya Fener çok dikkat etmeli.

TCHİTE NASIL DURDURULUR
Kongolu Tchite, geçen sene Standart Liege'den geldi. Hücumun 2 tarafında da oynayabiliyor. Çok çabuk, stopere kendini mükemmel unutturuyor. Deplasmanda attığı gol sayısı gerek Standart'ta, gerekse Anderlecht'te içerde attığı golden fazla. Bu nedenle Saracoğlu'nda ona çok dikkat etmek gerek. Son 2 yılda oynadığı 69 maçın 27'sinde gol attı ki bu yüzde 38'lik bir gol atma ortalamasına denk gelir ve Avrupalı bir golcü için çok iyi bir rakamdır. Benim hatırladığım Racing Genk'e attığı bir kafa golü var. Stoper ona yapışmasına rağmen bu atletik zenciyi tutamamış o da kafayı çakmıştı. Penaltıları da o atıyor. Geçen yılın gol krallığında ikinci idi.

MAHŞERİN ÜÇ ATLISI
Anderlecht'in geçen yıl attığı 75 golün 36 sını, Tchite-Hassan-Frutos üçlüsü attı. Frutos, Arjantinli, saçlarını eski, meşhur Caniggia gibi bağlar. Son attığı 6 golün tümü ilk yarılarda idi. Ama Fener'in şansına topuk operasyonu geçirdiği için lig maçlarında kadroya alınmadı. Fener'e de yok.

GOL İÇİN HANGİ KANAT
Genellikle sağ kanadı kullanır. Ahmed Hassan orada çok etkili oynuyor. Ayrıca bazen orada oynattıkları 5 numara Biglia da uzak mesafeli savuma arkasına top atmayı ve etkili duran top kullanmayı pek seviyor. Araya pas atma konusunda Faslı 11 numara Boussafa'ya dikkat. Fener savunmasının bu en büyük sıkıntısı olan "araya adam kaçırma işini'' Bousaffa ya da Polak ile müthiş yapıp, son çizgiden dışarı çıkardıkları toplarla gol buluyorlar. Son maçta golü böyle attılar. Ayrıca Anderlecht'in içerde ve dışarıda nerede ise eşit gol attığını, yani deplasman ayırımı gözetmediğini, bu nedenle Fenerbahçe'nin kesinlikle gol yememek için oynaması gerektiğini belirtelim.

BU ANALİZİN SONUCU
DR. Gürkan diyor ki;
1- Adamlar burada etkili orta saha adamlarının Fener savunmasının arasına atacağı paslar ile gol bulmaya geliyorlar. Fener savunmasının kesinlikle orta alanı ile arasındaki mesafeyi 10-15 metreden fazla açmaması gerek.
2- Tchite'yi adam adama savunma ile tutamazsınız, bu nedenle onu kademeli alan savunması içinde yok etmeli, ceza alanı içinde ise Edu tutmalı. Lugano tutarsa penaltı riski olur.
3- Bousaffa ve Polak'a yakın oynamalı, ara pası yapma imkanı vermemeli.
4- Fener ya duran toptan, ya da rakip savunmadan dönen topa vurarak gol bulur. Bu maçta Fener'in gol yeme riski ciddi oranda vardır. Bu nedenle Fener'e tek gol yetmeyecektir. O yüzden özellikle ikinci yarının ortalarında Fener tempoyu arttırarak goller bulmalıdır.
5- Belçikalıların en büyük silahı hızlı oyun. Eğer Fener daha hızlı oynamazsa sorun yaşar. Yani 35 pas geyiği ile bir şey olmaz. 3-4 pasta ve en fazla 10 saniye içinde diğer kalede olmak zorundadır sarı-lacivertliler. Çünkü onlar öyle geleceklerdir.
6- Bunlara rağmen Anderlecht'in öcü olmadığını iyi biliyor, Fenerli futbolcuların kaybettikleri İstanbul BŞB maçının bu karşılaşmaya olumlu yansıyacağını ve mücadele gücünün çok yüksek olup bu maçı iki farklı kazanacaklarını düşünüyorum. Şampiyonlar Ligi yolunda başarılar diliyorum.



YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Roberto Carlos kurtarıcı mı?   / 13-08-2007
 Alexbahçe   / 11-08-2007
 Gol atan haklıdır   / 06-08-2007
 Alexbahçe Olmak Alex'e De Fener'e De Yaramaz!   / 05-08-2007
 Stephen Appiah kayıp olmaz   / 29-07-2007
 Deivid'i babası bile gönderirdi   / 23-07-2007
 Kolaysa kaybederken sportmen olsanıza!   / 15-07-2007
 Paran kadar konuşacaksın!   / 08-07-2007
 Yatırım Kazım   / 07-07-2007
 Yabancı sınırlaması mı? Güldürmeyin   / 01-07-2007


 
 

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Künye | Ana Sayfa

Fotomaç Servisi

Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu

Lig&Kupa kolay
"Şampiyonlar Ligi' ni kazanmamız...
Sona doğru
Kone henüz ikna edilemezken, Adnan...
Sürpriz atak
Belçika Ligi' nde Westerlo...
Şaşırtan istek
"Elbette ceza verilecek. Ancak...