Fenerbahçe
Galatasaray  
Beşiktaş  
Trabzonspor  
Süper Lig  
2. & 3. Ligler  
Aktüel  
Yazarlar  
Ana Sayfa  
     
Sayısal loto
Spor toto
Şans topu
Savunmanın Önemi

2004 Avrupa Uluslar Kupası finaline geldik. Finalistler; bir tarafta iyi futbolun yanında evsahipliği avantajını da kullanan Portekiz, diğer tarafta savunmada, orta sahada ve hücumda değişik varyasyonları uygulayabilen Yunanistan.
Yunanistan'ın başarısını sakın şans olarak görmeyelim. Bu takım grup elemelerinde İspanya'yı İspanya'da yenmiş. Özellikle saha içinde uyguladıkları savunma prensipleri, düşünce ve uygulamaları bir harika. Fransa maçında ise Trezeguet ve Henry'ye zaman zaman adam markajı, zaman zaman da üçlü ve dörtlü savunmayı aynı maçta uygularken belki de bir ilke imza attılar. Özetlersem Yunanistan, bize rakibe göre savunma yapmayı, hücum yaparken de savunmanın ne kadar önemli bir strateji olduğunu gösterdi. Demek ki bir takımın başarıya ulaşabilmesi için özellikle savunma prensiplerini sahaya yansıtması gerekirmiş.
Geçen yıl Fenerbahçe şampiyon olurken en büyük derdi de işte bu savunma prensipleriydi. Özellikle rakiplerine göbekten verilen pozisyonlarla zor durumlara düşülürken, hücumda da kolay bulunan gollerle şampiyonluğa ulaşıldı. Bu yıl önümüzde Şampiyonlar Ligi var.

Daum'un bahanesi kalmadı

Geçen yılki savunma zaafları ile başarılı olunamayacağını gören yönetim, Gençlerbirliği'nden Serkan ve Deniz, Belçika'dan Önder Turacı, son olarak da Brezilya'dan Fabio Lima'yı transfer etti. Şimdi benim gözlerim Daum'un üzerinde. Takıma nasıl bir savunma anlayışı getirecek. Bir üçlü, bir dörtlü defanstan bahsediyor. Zaman zaman da "Rakibe göre sistem uygulayacağız" diyor. Bir yerde bu sözleri bana Yunanistan'ın uyguladığı başarılı savunma kurgusunu anımsatıyor.
Yönetimin yaptığı transferler ortada. Yerliler Türkiye'nin en iyileri. Önder çok iyiymiş. Lima da Brezilya Milli Takımı'nın savunmasının solundaki geleceği imiş. Daum bu isimlerle geçilmez defans bloğu kuramazsa suçlu ta kendisidir. Yarın,
"Bu isimleri ben istemedim, transferleri ben yapmadım" diyecekse bunu da bugünden söylemeli. Fenerbahçe taraftarına kimsenin hayal kırıklığı yaşatmaya hakkı yok. Daum öyle bir savunma bloku kurmalı ki hücumdaki golcüleri ile bütünleşip, Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olsun. Avrupa'daki büyük takımların yanında da yerini alsın.


 
 

Fenerbahçe | Galatasaray | Beşiktaş | Trabzonspor | Süper Lig | 2 & 3 Ligler | Aktüel | Yazarlar | Sayısal loto | Süper toto | Şans topu | Ana Sayfa

Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.Ş.

Koş Fener koş
Futbolculara dün de top...
Sürpriz Rivaldo mu ?
Son olarak Cruzeiro' da oynayan...
Carew Avusturya' ya
Beşiktaş Futbol Şube Sorumlusu...
Büyük Trabzonlu
Sorunlar Çözüldü
Yeni...